Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

 Σε άθλια κατάσταση βρίσκονται φοιτητικές εστίες του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Σε άθλια κατάσταση βρίσκονται φοιτητικές εστίες του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Διοίκηση και φοιτητές ερίζουν για τον κανονισμό λειτουργίας - Πρόεδρος ΑΤΕΙ: «κληρονομικό δικαίωμα» των φοιτητών η διαμονή.

Σε άθλια κατάσταση βρίσκονται οι εστίες του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ στη Σίνδο, την ίδια ώρα που η διοίκηση του ιδρύματος και οι φοιτητές ερίζουν για το καθεστώς λειτουργίας και διαμονής σε αυτές. Περπατώντας στο κτίριο των εστιών οι εικόνες που αντικρίζεις είναι τριτοκοσμικές. Κουβάδες με νερό στους διαδρόμους, καθώς όταν βρέχει το νερό περνά από την οροφή και σχηματίζει λίμνες. Η υγρασία έχει περάσει στους τοίχους, με τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας να ελλοχεύει στα σημεία όπου υπάρχουν καλώδια και πρίζες, ενώ το σκηνικό παρακμής συμπληρώνουν ξεχαρβαλωμένοι σωλήνες και σκουριασμένα καλοριφέρ.


Τέσσερα χρόνια χωρίς πετρέλαιο

Οι 200 φοιτητές που μένουν στις εστίες τον χειμώνα «παγώνουν» από το κρύο και το καλοκαίρι «λιώνουν» από τη ζέστη. Όπως αναφέρει ο Άγγελος Κικιλίγκας, τα τελευταία 4 χρόνια, λόγω της γραφειοκρατίας και άγονων διαγωνισμών, οι εγκαταστάσεις του ΤΕΙ και οι εστίες έμειναν χωρίς πετρέλαιο, με τους φοιτητές να αγοράζουν θερμαντικά σώματα και το ίδρυμα να επιβαρύνεται με χιλιάδες ευρώ από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως σημειώνει ο Άγγελος, πετρέλαιο μπήκε φέτος τέλη Φεβρουαρίου αρχές Μαρτίου, αφού οι φοιτητές πέρασαν έναν δύσκολο χειμώνα, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν αρκετούς βαθμούς υπό του μηδενός. «Δεν μπορούσα να πιάσω το στυλό, καθώς τα δάχτυλά μου είχαν παγώσει από το κρύο, κάναμε μαθήματα με τα μπουφάν» σημειώνει ο φοιτητής.  Η Δώρα, φοιτήτρια στο ίδρυμα, αναφέρει πως και το πετρέλαιο που μπήκε αρχές της άνοιξης ήταν δώρο άδωρο, καθώς το δίκτυο των σωληνώσεων και τα καλοριφέρ είναι για χρόνια ασυντήρητα.

Οι φοιτητές αναφέρουν ότι σε πολλές περιπτώσεις επιδιορθώνουν μόνοι τους ό,τι χαλάει και αναρωτιούνται: «εμείς εδώ ήρθαμε για να σπουδάσουμε, τι άλλο μπορούμε να κάνουμε;» Στρέφουν τα πυρά τους κατά της διοίκησης του ιδρύματος λέγοντας ότι δεν ξεκαθαρίζει σε τι καθεστώς λειτουργεί η εστία, ενώ όπως λένε δεν υπάρχουν επίσημα έγγραφα κανονισμού λειτουργίας. «Δεν ξέρουμε αν οι εστίες ως μονάδα εντάσσονται στη διοικητική λειτουργία του ΤΕΙ και στον προϋπολογισμό του» σημειώνει ο Άγγελος. Ένα ακόμη βασικό πρόβλημα των φοιτητών είναι η καθαριότητα, καθώς όταν λήγουν οι συμβάσεις καθαριότητας και μέχρι να γίνει εκ νέου διαγωνισμός, το ΤΕΙ μένει με 3-4 καθαρίστριες, με συνέπεια ειδικά οι εστίες να μην καθαρίζονται επαρκώς.

Η ανακαίνιση έμεινε στα χαρτιά

Τη δική του απάντηση για την κατάσταση των εστιών δίνει ο Πρόεδρος του ΑΤΕΙ, κ. Κωνσταντίνος Βαρσαμίδης, κάνοντας λόγο για ελλιπή χρηματοδότηση του εκπαιδευτικού ιδρύματος αλλά και για τις προσπάθειες της διοίκησης να ανακαινίσει τις εστίες, οι οποίες όμως «σκοντάφτουν», όπως ο ίδιος αναφέρει, στην αντίρρηση των φοιτητών να βγουν από αυτές, ακόμη και για το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσουν οι εργασίες.

Για την προμήθεια του πετρελαίου ο κ. Βαρσαμίδης σημειώνει ότι μετά από 4 χρόνια αναδείχτηκε μειοδότης και το ίδρυμα είχε πετρέλαιο από τον Φεβρουάριο, ενώ, όπως τονίζει, μετά από ενέργειες της διοίκησης το ΤΕΙ θα έχει τη δυνατότητα μετά τη μεταβολή του νομοθετικού πλαισίου να προκηρύσσει το ίδιο διαγωνισμό.

«Δεν είχε μπει ούτε καρφί»

Για τις εστίες αναφέρει ότι μετά το κλείσιμο του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας που είχε την ευθύνη για τη συντήρησή τους, υπήρξε νομοθετικό κενό για τη λειτουργία τους. «Στις εστίες για 45 χρόνια δεν είχε μπει ούτε ένα καρφί» αναφέρει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η διοίκηση προχώρησε σε έργα συντήρησης και εσωτερικής βελτίωσης παρά τη μειωμένη χρηματοδότηση.

«Δεν φεύγουν οι φοιτητές για να γίνει ανακαίνιση»

Όπως αναφέρει ο κ. Βαρσαμίδης, πριν δύο χρόνια το ίδρυμα προκήρυξε διαγωνισμό για την πλήρη ανακαίνιση των εστιών, αναδείχτηκε ο εργολάβος και ζήτησε από τους φοιτητές να εκκενώσουν τις εστίες για το διάστημα που θα διαρκέσουν οι εργασίες για λόγους ασφαλείας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι φοιτητές αρνήθηκαν να αφήσουν τα δωμάτιά τους, καθώς θεωρούν ότι αν φύγουν δεν θα μπορέσουν να ξαναγυρίσουν, ενώ ζητούν από το ίδρυμα να καλύψει το κόστος διαμονής τους το διάστημα που θα κρατήσει η ανακαίνιση.

«Κληρονομικό δικαίωμα» στις εστίες

Ο διοικητής του Ιδρύματος αναφέρεται επίσης στην άρνηση των φοιτητών που μένουν στις εστίες για χρόνια να τις παραχωρήσουν σε άλλους νέους φοιτητές, κάνοντας λόγο για «κληρονομικό δικαίωμα» κάποιων φοιτητών στα δωμάτια. «Δεν μπορεί ένας φοιτητής να μπαίνει στο 1ο έτος και να μένει 20 χρόνια μέσα, χωρίς να ξέρουμε πότε θα πάρει πτυχίο» αναφέρει χαρακτηριστικά. Όπως επισημαίνει, έχει καλέσει τους φοιτητές να συναινέσουν και να υπάρξει κάποιας μορφής κινητικότητα, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Όπως αναφέρει ο πρύτανης, τα οικονομικά δεδομένα έχουν αλλάξει και μαζί τους τα οικονομικά κριτήρια για το δικαίωμα διαμονής στις εστίες. «Δεν είναι δίκαιο να μένει κάποιος στις εστίες που πριν κάποια χρόνια θεωρούνταν οικονομικά αδύναμος, ενώ κάποιος που σήμερα είναι σε χειρότερη κατάσταση να μην έχει δικαίωμα διαμονής σε αυτές».

Του Θανάση Μυλωνά,

Από το φύλλο της THESSNEWS #60 (01/07/2017-02/07/2017)​

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr