Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

 Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης διορίστηκε Γραμματέας του Ιδρύματος

Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης διορίστηκε Γραμματέας του Ιδρύματος

«Πρωτόγνωρο και πρωτάκουστο» χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή της η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών του ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ το θέμα που δημιουργήθηκε με τον πρόεδρο του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Βαρσαμίδη ο οποίος «αυτοδιορίστηκε» γενικός γραμματέας του Ιδρύματος.

«Η ακαδημαϊκή κοινότητα πληροφορήθηκε με έκπληξη την ενέργεια του Προέδρου του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης Καθηγητή Κωνσταντίνου Βαρσαμίδη να θέσει υποψηφιότητα και να εκλεγεί στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Ιδρύματος, στο οποίο είναι ο ίδιος Πρόεδρος. Οι ανακοινώσεις και οι δηλώσεις που ακολούθησαν από συλλογικά όργανα και από το ΥΠΠΕΘ σηματοδοτούν ότι το πρωτόγνωρο και πρωτάκουστο αυτό γεγονός στα χρονικά των ΑΕΙ, δηλαδή εν ενεργεία Πρόεδρος Ιδρύματος να διορίζεται στη θέση του Γραμματέα του ίδιου Ιδρύματος ύστερα από προκήρυξη που διενεργείται από το ίδιο το Ίδρυμα, εγείρει όχι μόνον εύλογα ερωτηματικά ως προς τη δεοντολογία της απόφασης αλλά κυρίως ερωτηματικά τόσο για την νομιμότητα της διαδικασίας, όσο και για τις οποίες νομικές αιτιολογήσεις θα υιοθετηθούν για την στήριξη της αυτο-εκλογής του προέδρου και ως γραμματέα του ιδρύματος.» αναφέρει η ανακοίνωση.

Συντονιστείτε στην σελίδα Φοιτητικά Νέα - Newsroom πατώντας εδώ, για να ενημερώνεστε ΠΡΩΤΟΙ για όλα τα τελευταία νέα!


Τα ερωτήματα που προκύπτουν

Τα μέλη της Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών καλούν «τον πρόεδρο του ιδρύματος κ Βαρσαμίδης, τους φορείς του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και της πανεπιστημιακής κοινότητας καθώς και όλους τους  δήθεν θεματοφύλακες της ακαδημαϊκής νομιμότητας και του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ να απαντήσουν σε μερικά εύλογα ερωτήματα του κάθε απλού πολίτη:

Έληξε η θητεία του υπάρχοντος Γραμματέα ή παραιτήθηκε αυτός αυτοβούλως;

Υπάρχει ένας η δύο γραμματείς στο ΤΕΙ; Έγινε η προκήρυξη της θέσης στο χρόνο που καθορίζεται από τον ισχύοντα νόμο αναφορικά με τη λήξη της θητείας του απερχόμενου Γραμματέα;

Ποιο όργανο έκανε την εισήγηση για την εκλογή του εν ενεργεία Πρόεδρου του ΤΕΙ κ. Βαρσαμίδη στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Ιδρύματος;

Ποιος ο ρόλος του Συμβουλίου Ιδρύματος στη διαδικασία εκλογής;

«Η πράξη διορισμού που κανονικά πραγματοποιείται από τον Πρόεδρο του ΑΤΕΙΘ, φέρεται ότι υπογράφηκε από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Ιδρύματος. Όμως ο Αναπληρωτής διαβεβαίωσε με πρόσφατο προσωπικό μήνυμά του τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΑΤΕΙΘ ότι ουδεμία σχέση έχει ο ίδιος και δεν συμμετείχε με κανέναν τρόπο στις πρόσφατες διαδικασίες προκήρυξης, επιλογής και ανάδειξης για τη θέση του Γραμματέα στο ΑΤΕΙ-Θ που είδαν το φως της δημοσιότητας. Ποια είναι η εξήγηση του Προέδρου (ή Γραμματέα ή και τα δύο); Η ακαδημαϊκή κοινότητα και κυρίως τα ακαδημαϊκά όργανα οφείλουν να διαφυλάξουν το κύρος και την αξιοπρέπεια τους διότι αυτές οι αυθαίρετες ενέργειες αποτελούν ευθεία κατάχρηση του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ. Τα συλλογικά όργανα οφείλουν να τοποθετηθούν απέναντι σε  τέτοιες πρακτικές, του «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει» (όταν τον βολεύει) που τους εκθέτουν απέναντι στους πολίτες και την κοινωνία. Οι ευθύνες πρέπει να αναδειχθούν όπου υπάρχουν και αν χρειαστεί να παρέμβει η Δικαιοσύνη» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Διαβάστε ΕΔΩ τα σημαντικότερα Φοιτητικά Νέα

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

ΠΜΣ Σχολής Επιστημών Υγείας Παν. Πατρών