Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

 Στη Βουλή τα προβλήματα των Φοιτητών του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Στη Βουλή τα προβλήματα των Φοιτητών του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Επίκαιρη Ερώτηση για τα προβλήματα στη λειτουργία του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης κατέθεσε προς τον υπουργό Παιδείας ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.

Αναλυτικά η Επίκαιρη Ερώτηση έχει ως εξής:

«Οι ασφυκτικές περικοπές στους προϋπολογισμούς των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας έχουν δυσχεράνει ιδιαίτερα τη λειτουργία των Ιδρυμάτων. Πέρα από τα τραγικά προβλήματα στα ζητήματα της φοιτητικής μέριμνας (σίτιση, στέγαση, συγγράμματα κλπ.), η κατάσταση είναι ιδιαίτερα έκρυθμη όσον αφορά και μια σειρά άλλα ζητήματα, όπως στο Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Σχεδόν σε όλα τα Τμήματα του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης οι σπουδαστές είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν έως και 300 ευρώ από την τσέπη τους για την πραγματοποίηση των εργαστηρίων, τα οποία είναι προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση των σπουδών τους καθώς και την επαρκή επιστημονική εκπαίδευσή τους. Για παράδειγμα στο Τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού οι σπουδαστές πληρώνουν περίπου 150 ευρώ για σχεδιαστικά και άλλα υλικά, ενώ πληρώνουν από 200 μέχρι και 300 ευρώ για να αγοράσουν τις πειραματικές διατάξεις που απαιτούνται για την πτυχιακή τους εργασία.

Επιπλέον, σοβαρό είναι και το πρόβλημα της έλλειψης μόνιμου διδακτικού και βοηθητικού προσωπικού, ειδικά σε ό,τι αφορά τα εργαστήρια. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε πολλά Τμήματα έχει μειωθεί στο μισό ο χρόνος των εργαστηρίων, όπως στο Τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού και στην Ανωτέρα Σχολή Ηλεκτρονικών. Σε άλλες περιπτώσεις, όπως στο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, τα εργαστήρια είναι υπεράριθμα (πάνω από 20-25 άτομα) και πάλι υπάρχουν σπουδαστές που δεν μπορούν να τα παρακολουθήσουν.

Το ζήτημα αυτό σχετίζεται, βέβαια, και με την ακαταλληλότητα πολλών χώρων του κτι­ρίου του ΤΕΙ, όπου δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις να πλημμυρίζουν αίθουσες εργαστηρίων λό­γω των βροχοπτώσεων (π.χ. Ανωτέρα Σχολή Ηλεκτρονικών, Τμήμα Μηχανολογίας Οχημάτων).

Τέλος, αν και τα προβλήματα του ΤΕΙ είναι πολλαπλάσια απ’ όσα αναφέρονται παραπάνω, εξαιτίας της κρατικής υποχρηματοδότησης τεράστια είναι η έλλειψη και σε προσωπικό καθαρισμού, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά ζητήματα υγιεινής και καθαριότητας σχεδόν σε όλους τους χώρους του ΤΕΙ, ενώ τις Εστίες οι σπουδαστές αναγκάζονται να τις καθαρίζουν οι ίδιοι.

Η παραπάνω κατάσταση έχει άμεση επίπτωση τόσο στα προγράμματα σπουδών των Τμημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, στο επίπεδο μόρφωσης και εκπαίδευση των σπουδαστών όσο και στη ζωή των ίδιων και των οικογενειών τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει, για:

- Να καλυφθούν τα κενά σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας. Να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς των συμβασιούχων διδασκόντων. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις, να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην εμποδίζονται για κανένα λόγο οι σπουδαστές να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

- Να συντηρηθούν και να εξοπλιστούν επαρκώς με σύγχρονο εξοπλισμό τα εργαστήρια και οι αίθουσες διδασκαλίας, ώστε να είναι δυνατή η απρόσκοπτη παρακολούθηση των μαθημάτων απ’ όλους τους σπουδαστές.

- Να λυθούν οριστικά, με την πρόσληψη μόνιμου και σταθερού προσωπικού καθαριότητας, ζητήματα καθαριότητα και υγιεινής στο χώρο του ΤΕΙ.

- Να αυξηθεί η χρηματοδότηση του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ώστε κανένας σπουδαστής να μην επιβαρύνεται με ούτε ένα ευρώ από την τσέπη του για την ολοκλήρωση των σπουδών του».

Διαβάστε Ακόμη: Συγχωνεύσεις ΑΕΙ, Ισοδύναμα πτυχία με MASTER και Δωρεάν Μεταπτυχιακά

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

ΠΜΣ