Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

 Φοιτητές μαζεύουν υπογραφές για την εξεταστική, συγγράμματα, δωρεάν ίντερνετ με παραλήπτη την Υπουργό Παιδείας

Φοιτητές μαζεύουν υπογραφές για την εξεταστική, συγγράμματα, δωρεάν ίντερνετ & μέτρα προστασίας με παραλήπτη την Υπουργό Παιδείας

Οι φοιτητές που υπογράφουν το ηλεκτρονικό ψήφισμα, μεταξύ άλλων, αιτούνται: Επιτάχυνση της διαδικασίας διανομής συγγραμμάτων από τον Εύδοξο, δωρεάν megabytes για όλους τους φοιτητές που το έχουν ανάγκη για την εξ αποστάσεως εξέταση, να τεθούν όρια και κανόνες στα ΑΕΙ ώστε να μην υπάρχουν στην εξεταστική αυθαίρετες συμπεριφορές και καταπάτηση των ατομικών δικαιωμάτων των φοιτητών από μέρος του διδακτικού προσωπικού, με πρόσχημα το αδιάβλητο της εξεταστικής, να διατεθούν όλα τα απαραίτητα για τη διασφάλιση της υγείας των φοιτητών (επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες, αντισηπτικά στους χώρους των σχολών).

Αναλυτικά το κείμενο του ψηφίσματος:

Συντονιστείτε στην σελίδα Φοιτητικά Νέα - Newsroom πατώντας εδώ, για να ενημερώνεστε ΠΡΩΤΟΙ για όλα τα τελευταία νέα!


Το παρόν ψήφισμα έχει στόχο να γνωστοποιήσει στην Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, συγκεκριμένα αιτήματα των φοιτητών, που αφορούν στην υγειονομική κρίση και τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, εξαιτίας αυτής. Ειδικότερα:

Ως προς τα Συγγράμματα: Αιτούμαστε την επιτάχυνση της διαδικασίας διανομής συγγραμμάτων από τον Εύδοξο προς τους/τις φοιτητές/τριες νωρίτερα από τις 15 Ιουνίου, ειδάλλως οι φοιτητές δεν θα έχουν εκ των πραγμάτων τη δυνατότητα να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις τους. Επίσης να τονιστεί από την Υπουργό προς όλα τα ΑΕΙ, η υποχρέωση ανάρτησης ολοκληρωμένων σημειώσεων των διαλέξεων από όλους τους διδάσκοντες στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και ο έλεγχος της εφαρμογής αυτής από τον πρόεδρο κάθε τμήματος ξεχωριστά, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 37 του ν. 4009/2011 (Α’ 195).

Ως προς τη σύνδεση στο διαδίκτυο κατά την εξεταστική περίοδο: Στην εξεταστική αυτού του εξαμήνου, πολλές εξετάσεις μαθημάτων θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως. Κάποιες/οι φοιτήτριες/ες όμως δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν πακέτα ίντερνετ από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Αιτούμαστε λοιπόν δωρεάν megabytes για όλους τους φοιτητές που το έχουν ανάγκη, καθώς και ειδική μέριμνα για τις/τους φοιτήτριες/ες που έχουν προβληματικό σήμα στους τόπους κατοικίας τους. Είναι αυτονόητο πως κανένας από εμάς δεν πρέπει να αποκλειστεί από την εξεταστική περίοδο.

Ως προς τη διαδικασία της εξέτασης: Αιτούμαστε από την Υπουργό να θέσει όρια και κανόνες στα ΑΕΙ, ώστε να μην υπάρχουν στην εξεταστική αυθαίρετες συμπεριφορές και καταπάτηση των ατομικών δικαιωμάτων των φοιτητριών/των από μέρος του διδακτικού προσωπικού, με πρόσχημα το αδιάβλητο της εξεταστικής. Δεν υπάρχουν σαφείς κεντρικές οδηγίες με αποτέλεσμα μερικοί από αυτούς να “αυτοσχεδιάζουν” για δημιουργία τρόπων επιτήρησης των φοιτητών. Να μην εφαρμοστεί η διαδικασία της τηλε-επιτήρησης σε όποια άλλη εξέταση εκτός της προφορικής. Θα δημιουργήσει περιττή ένταση και αναστάτωση, ενώ τα αποτελέσματα δεν θα είναι τα επιθυμητά, μιας και υπάρχουν πολλοί τρόποι παράκαμψης αυτού του τρόπου επιτήρησης. Το κέρδος προς το κόστος αυτής της διαδικασίας θα είναι δυσανάλογα λιγότερο.

Ως προς την υγειονομική προστασία των φοιτητών: Για τα λίγα μαθήματα, τα οποία θα εξεταστούν δια ζώσης, αιτούμαστε να διατεθούν όλα τα απαραίτητα για τη διασφάλιση της υγείας των φοιτητών (επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες, αντισηπτικά στους χώρους των σχολών), σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Ως προς τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες: Αιτούμαστε την άμεση θεσμοθέτηση ηλεκτρονικών διαδικασιών ψηφοφορίας για την εκλογή εκπροσώπων φοιτητών στα όργανα διοίκησης, δεδομένης της δυσχέρειας για δια ζώσης επικοινωνία εν καιρώ πανδημίας. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο Γαβρόγλου, οι εκπρόσωποι φοιτητών έχουν διαχωριστεί από τους Φοιτητικούς Συλλόγους. Αυτό έχει ήδη προταθεί για τις εκλογές προέδρων τμημάτων, κοσμητόρων, πρυτάνεων στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο, ζητάμε λοιπόν να ισχύσει το ίδιο και για τους εκπροσώπους φοιτητών. Επιπλέον ο νόμος ((ν.4009/2011, άρθρο 49, παρ. 2α) αναφέρει ξεκάθαρα ότι: «Εκλογές για τα όργανα των ανωτέρω φορέων μπορεί να πραγματοποιούνται και ηλεκτρονικά». Πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος, ώστε να αποφευχθούν οι διαχρονικές παράτυπες εκλογές και φέτος. Είναι περισσότερο αναγκαίο, από κάθε άλλη φορά, να γίνουν όλες οι νόμιμες διαδικασίες για την άμεση και την δημοκρατική εκπροσώπηση των φοιτητών σε μία κοινωνία που πλήττεται καθημερινά.

Ταυτόχρονα, καθιέρωση ηλεκτρονικών ψηφοφοριών για καθημερινά ακαδημαϊκά ζητήματα, κάτι το οποίο δυνητικά μπορεί να συμβάλει στην εκτίναξη της συμμετοχής, σε αντίθεση με τις πατροπαράδοτες μεθόδους δια ζώσης ψηφοφορίας.

Τέλος, προτείνουμε η ηλεκτρονική ψηφοφορία για την ανάδειξη των εκπροσώπων των φοιτητών να διοργανώνεται από τα ΑΕΙ μιας και είναι μέρος του δημοσίου πλέον και όχι του ιδιωτικού φοιτητικού συλλόγου και διέπεται από αυτό το πλαίσιο. Είναι απαραίτητη η εκπροσώπηση των φοιτητών στα όργανα διοίκησης και όχι πολυτέλεια. Η πολιτεία και τα ΑΕΙ να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί για την ορθή και άμεση διαδικασία ανάδειξης των φοιτητικών εκπροσώπων και να μη ρίχνουν το μπαλάκι στις κομματικοποιημένες νεολαίες που το μόνο για το οποίο μεριμνούν είναι τα συντεχνιακά τους συμφέροντα.

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ:

  1. Ανεξάρτητη Φοιτητική Πρωτοβουλία (ΠΑΔΑ)
  2. Ανεξάρτητη Νομική Κομμοτηνής - ΑΝΟΚ (ΔΠΘ)
  3. Ανεξάρτητη Φοιτητική Ενότητα - ΑΦΕ (Ιόνιο Πανεπιστήμιο)
  4. Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Φοιτητών Φιλοσοφικής (ΑΠΘ)

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

ΠΜΣ Σχολής Επιστημών Υγείας Παν. Πατρών