Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

 Να θεσπιστεί νέο έκτακτο φοιτητικό επίδομα ζητά η ΠΑΣΠ

Κατατέθηκε πρόταση από την ΠΑΣΠ σχετικά με τα φοιτητικά επιδόματα

Φοιτητικά Επιδόματα: Επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατέθεσσαν φοιτητές της Πανελλήνιας Αγωνιστικής Σπουδαστικής Παράταξης σχετικά με τα φοιτητικά επιδόματα με την οποία προτείνουν μεταξύ άλλων να γίνουν πιο ελαστικά τα κριτήρια για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα των 1000€ και ζητούν να θεσπιστεί νέο έκτακτο φοιτητικό επίδομα με μόνο κριτήριο την οικονομική κατάσταση της οικογένειας των φοιτητών.

Αναλυτικά η επιστολή όπως εστάλη: 


"Τα τελευταία χρόνια η χώρα βρίσκεται αναμφίβολα σε μια ιδιαίτερα δυσχερή θέση, λόγω της οικονομικής πραγματικότητας που βιώνουμε. Τα μεσαία και τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα έχουν επωμιστεί επί το πλείστον το βάρος της οικονομικής κρίσης ενώ ταυτόχρονα  η κρατική μέριμνα δεν έχει φανεί έως τώρα απόλυτα επαρκής.

Πιο επιβαρυμένες, ωστόσο, θεωρούνται οι οικογένειες, στις οποίες εντάσσονται φοιτητές, κυρίως όσοι σπουδάζουν μακριά από τον μόνιμο τόπο κατοικίας τους. Τα φοιτητικά έξοδα αποτελούν μεγάλο βάρος, το οποίο ιδιαίτερα σε μια εποχή όπως αυτή που διανύουμε, εν μέσω της πανδημίας, γίνονται ακόμα μεγαλύτερο. Οι πλειονότητα των οικογενειών της χώρας έχει σημαντικά μειωμένο εισόδημα, η και μηδενικό. 

Η μόνη βοήθεια που λαμβάνουν οι φοιτητές και οι οικογένειές τους είναι το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα των 1000€ και το μηνιαίο επίδομα του ΙΚΥ/ΕΚΟ. Τα επιδόματα αυτά ωστόσο έχουν σημαντικά κριτήρια και προϋποθέσεις, τα οποία δεν επιτρέπουν σε ένα μεγάλο μέρος των φοιτητών και των οικογενειών τους να καλύψουν όλες τις ανάγκες τους.

Με βάση όλα τα παραπάνω και έχοντας ως γνώμονα την κατάσταση που βιώνει η χώρα και τη δυσμενή θέση των φοιτητών ως ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ προτείνουμε:

  • Απαλοιφή του κριτηρίου για την επιτυχή εξέταση των μισών, τουλάχιστον, μαθημάτων του περασμένου ακαδημαϊκού έτους, όσον αφορά το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα για φέτος.
  • Αύξηση του ορίου των δικαιούχων φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος σε όσους βρίσκονται στο ν+2, με όσους φοιτητές βρίσκονται στο 5ο ή το 6ο έτος να πρέπει να έχουν εξεταστεί επιτυχώς τουλάχιστον στο 75% των μαθημάτων του προγράμματος σπουδών. Επίσης, για τη διαφάνεια της διαδικασίας, οι φοιτητές θα πρέπει να είναι σε θέση να προσκομίσουν μια βεβαίωση σπουδών με τη λήξη του ελέγχου της αίτησης.
  • Σημαντική αύξηση των δικαιούχων για το επίδομα του ΙΚΥ/ΕΚΟ.
  • Κατάθεση εκτάκτου επιδόματος σε φοιτητές με μοναδικό κριτήριο την οικογενειακή οικονομική κατάσταση του φοιτητή και το αν επλήγη από τα έκτακτα μέτρα κατά του Κορωνοϊού.
  • Επειδή διαπιστώνεται κάθε χρόνο καθυστέρηση της κατάθεσης του στεγαστικού επιδόματος για εκείνους των οποίων η αίτηση εγκρίθηκε, προτείνεται η επιτάχυνση των διαδικασιών ή έστω η καταβολή του επιδόματος σε εύλογο χρονικό διάστημα από την έγκριση της υπαγωγής στο καθεστώς (μέχρι 3 μήνες)."

Την παραπάνω επιστολή όπως αναφέρει στα «Φοιτητικά Νέα» ο Γραμματέας της φοιτητικής παράταξης ΠΑΣΠ, Βασίλης Φράγκος, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής συνυπογράφουν οι ΠΑΣΠ Αγρινίου, Μεσολογγίου, ΑΣΠΑΙΤΕ, ΕΛΜΕΠΑ, Καλαμάτας, Καστοριάς, Νομικής ΔΠΘ, Οικονομικού Αθήνας, ΠΑΔΑ, Παντείου, ΠΑΠΕΙ, Πάτρας, ΠΕΔΔ, Ρεθύμνου. 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr