Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

 Να επεκταθεί και για τους φοιτητές η πρόσβαση χωρίς χρέωση δεδομένων για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Να επεκταθεί και για τους φοιτητές η πρόσβαση χωρίς χρέωση δεδομένων για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Η φοιτητική παράταξη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ του Πανεπιστημίου Πατρών καλεί τα αρμόδια Υπουργεία Παιδείας & Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως προχωρήσουν σε πρόσβαση χωρίς χρέωση δεδομένων (zeroratίng) από κινητά δίκτυα σε ψηφιακές πλατφόρμες που χρησιμοττοιούν οι φοιτητές και τα μέλη ΔΕΠ, όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα της αναστολής λειτουργίας των Πανεπιστημίων. 

Τι αναφέρει το ψήφισμα που κατέθεσε η φοιτητική παράταξη και πέρασε από τον Σύλλογο Φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών:


"Ανακοινώθηκε στις 6 Απριλίου 2020, από τα αρμόδια Υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η πρόσβαση χωρίς χρέωση δεδομένων (zeroratίng) από κινητά δίκτυα (όλων των παρόχων κινητής τηλεφωνίας της χώρας Cosmote, Vodafone και Wίnd), σε ψηφιακές πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα σχολεία της χώρας.

Το τεράστιο έργο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για τους μαθητές της χώρας διεκπεραιώνεται μέσω των σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων που διατίθενται εμπορικά για κάθε νοικοκυριό, με κάλυψη που σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) υπερβαίνει το 99%, σε όλη την Επικράτεια.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα ΑΕΙ, προσφέρεται με τη χρήση εργαλείων σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης το 96,35% των προπτυχιακών μαθημάτων κατά μέσο όρο σε όλη την επικράτεια, με το ποσοστό αυτό να φτάνει για ορισμένο ΑΕΙ το 99,7%. Από τα μαθήματα αυτά, το 85,65% προσφέρονται πλήρως ενώ το 10,7% προσφέρονται μερικώς. Το 3,65°/ο των μαθημάτων που δεν διδάσκονται αφορούν μαθήματα αμιγώς εργαστηριακού ή κλινικού χαρακτήρα.

Τα Πανεπιστήμια επιδεικνύουν υψηλό βαθμό εξοικείωσης με μεθόδους εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Στα υφιστάμενα εργαλεία εκμάθησης προστέθηκαν για χρήση, μετά από πρωτοβουλία της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων και με δωρεάν παραχώρηση των εταιρειών, οι πλατφόρμες της Google και της Microsoft. Το εαρινό εξάμηνο δεν θα χαθεί. Η ακαδημαϊκή κοινότητα μπορεί να βγει μπροστά σε αυτή τη μεγάλη κρίση.

Καλούμε, τα αρμόδια Υπουργεία Παιδείας & Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως προχωρήσουν σε πρόσβαση χωρίς χρέωση δεδομένων (zeroratίng) από κινητά δίκτυα σε ψηφιακές πλατφόρμες που χρησιμοττοιούν οι φοιτητές και τα μέλη ΔΕΠ, όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα της αναστολής λειτουργίας των Πανεπιστημίων."

Τι αναφέρουν στα «Φοιτητικά Νέα» φοιτητές που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα εξ αποστάσεως μαθήματα των σχολών τους:

Φοιτητής Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου:

"Είμαι ένας πρωτοετής (κατατακτήριες) φοιτητής στο ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ και έχω τρία παιδιά. Μένω σε μια περιοχή όπου, δεν είναι για τεχνικούς λόγους, δυνατή η χρήση σταθερού απεριόριστου ίντερνετ. Ως εκ τούτου χρησιμοποιώ ίντερνετ από πάροχο χρησιμοποιώντας δεδομένα κινητής τηλεφωνίας. Τα μαθήματα εξ αποστάσεως γίνονται μέσω της πλατφόρμας eclass, όπου είναι χρεώσιμα.

Στο σπίτι εκτός από εμένα έχω επιπλέον 2 παιδιά στο δημοτικό όπου και αυτά χρησιμοποιούν πλατφόρμες χρεώσιμες. Άρα για 10 ημέρες καταναλώσαμε οικογενειακά 100GB δεδομένα και φτάσαμε στο όριο πολιτικής ορθής χρήσης. Ως εκ τούτου δεν είναι δυνατό να παρακολουθήσω τα μαθήματα της σχολής μου έως ότου ανανεωθεί το πρόγραμμα ίντερνετ που έχω (κάθε 24 του μήνα).

Τι θα γίνει με εμάς τους φοιτητές; Γιατί δεν υπάρχει κάποια σχετική πρόβλεψη;".

Φοιτητής Πανεπιστημίου Αιγαίου:

"Είμαι 3ο ετής φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο τμήμα Δημοτικής εκπαίδευσης στην Ρόδο και θέλω να σας εκφράσω των προβληματισμό μου σχετικά με την ισότιμη πρόσβαση στα τηλεμαθήματα, τα οποία εδώ και 4η εβδομάδα γίνονται μέσω της πλατφόρμας e-class.aegean.gr.

Μέχρι τώρα έκανα χρήση των δεδομένων του κινητού μου τηλεφώνου μιας και δεν έχω σταθερή σύνδεση ίντερνετ στον τόπο της μόνιμης κατοικίας μου, στην οποία επέστρεψα μετά την υπουργική απόφαση για αποχώρηση από τις φοιτητικές εστίες όπου είμαι δικαιούχος.

Επειδή το σύνολο των μαθημάτων προσφέρεται από την πιο πάνω πλατφόρμα και σχεδόν όλα απαιτούν υποχρεωτικές εργασίες μήπως θα έπρεπε και αυτή να συμπεριληφθεί σε αυτές που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας με δωρεάν πρόσβαση;

Σίγουρα για κάποιους στις μέρες μας θεωρείται αυτονόητο να έχουν όλοι σταθερή σύνδεση στο ίντερνετ, αυτό όμως επιτρέψτε μου να το χαρακτηρίσω μια μορφή σύγχρονης απολυταρχίας όπου η φωνή, της έστω, μειοψηφίας δεν ακούγεται, λόγο της εκκωφαντικής σιωπής της πλειοψηφίας." 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr