Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

 Κατάργηση του ασύλου και θέσπιση πανεπιστημιακής αστυνομίας ζητά η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ - Τι δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας

Κατάργηση του ασύλου και θέσπιση πανεπιστημιακής αστυνομίας ζητά η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια όσον αφορά στην ασφάλεια και την ειρήνη στα ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ δεν θα μπορούσε παρά να χαρακτηριστεί τραγική, τονίζει η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο κείμενο-ψήφισμα που παρέδωσε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν με τον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου.

«Από τη μία ακραίες μειοψηφίες δρουν ανεξέλεγκτες και λυμαίνονται δημόσιους χώρους, ασκούν σωματική και ψυχολογική βία εναντίον φοιτητών και καθηγητών και από την άλλη έμποροι ναρκωτικών, εκμεταλλευόμενοι το καθεστώς του ασύλου, έχουν μετατρέψει τους ακαδημαϊκούς χώρους σε κέντρο διακίνησης και χρήσης, με άμεσο κίνδυνο για την ομαλή λειτουργία των ιδρυμάτων και τη σωματική ακεραιότητα των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Παράλληλα, εκτός των θεμάτων σχετικά με την ασφάλεια των ιδρυμάτων, διαπιστώνει κανείς την έντονη τάση εσωστρέφειας των σχολών μας. Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν η μη δυνατότητα ίδρυσης ξενόγλωσσων τμημάτων και το ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών. Τέλος, η πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ παρουσιάζει τεράστια προβλήματα στην πράξη, δημιουργώντας ένα ιδιόμορφο καθεστώς "πανεπιστημίων δύο ταχυτήτων"», αναφέρει η φοιτητική παράταξη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο ψήφισμα της.

Το πλήρες κείμενο που υποβλήθηκε στον κ. Υπουργό από την ΔΑΠ

Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, εκφράζοντας τη σιωπηρή πλειοψηφία των φοιτητών, υπέβαλαν σήμερα τις ακόλουθες προτάσεις, οι οποίες όπως αναφέρουν: αποτελούν μέρος της πρόσφατης Πρότασης Παιδείας μας για τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, την οποία επίσης σας επισυνάπτουμε:

Για τα θέματα ασφάλειας:

1. Κατάργηση του ασύλου, με την ταυτόχρονη επαναφορά και εφαρμογή του περιεχομένου του νόμου 4009/2011.

2. Θέσπιση πανεπιστημιακής αστυνομίας.

3. Αυτεπάγγελτη παρέμβαση της δημόσιας αρχής όταν διαπιστώνεται τέλεση εγκλημάτων στους χώρους των πανεπιστημίων. 

4. Εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας σε χώρους των κτιρίων τωνΠανεπιστημίων, όπου βρίσκονται αντικείμενα μεγάλης αξίας (πχ εργαστήρια).

Για τα ακαδημαϊκά θέματα των Πανεπιστημίων:

1. Μείωση Εισακτέων στα Πανεπιστήμια

2. Θέσπιση summer schools στους χώρους των Ιδρυμάτων με την συμμετοχή των φοιτητών από όλο τον κόσμο. ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

3. Αξιοποίηση των εκτάσεων των πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων απόιδιωτικές επιχειρήσεις για την κατασκευή επιπλέον εστιών οι οποίες θα παρέχονται στους δικαιούχους έναντι συμβολικού αντιτίμου

4. Παροχή Κινήτρων από το κράτος στα υψηλά βαθμολογούμενα Ιδρύματα από τα πορίσματα της εξωτερικής αξιολόγησης, όπως χρηματικές πριμοδοτήσεις.

5. Θέσπιση μαθημάτων επιχειρηματικότητας σε όλα τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ σε συνεργασία με επιχειρήσεις.

6. Είσοδος των τεχνολογικών startups εφαρμοσμένης έρευνας στα Πανεπιστήμια.

Για τα ακαδημαϊκά θέματα των ΤΕΙ:

1. Ουσιαστική μετεξέλιξη των ΤΕΙ σε τεχνολογικά πανεπιστήμια.

2. Πλήρης επαγγελματική κατοχύρωση των αποφοίτων των ΤΕΙ μέσα από ένα πλαίσιο προσόντων.

3. Ενίσχυση του θεσμού της πρακτικής άσκησης - σύνδεση των ΤΕΙ με την εφαρμοσμένη έρευνα και την αγορά εργασίας .

4. Ισότιμη εγγραφή των αποφοίτων των ΤΕΙ στα επαγγελματικά επιμελητήρια.

5. Άμεση επίλυση του προβλήματος των ωρομισθίων καθηγητών στα ΤΕΙ.

Ζητάμε στην ικανοποίηση των αιτημάτων μας, τα οποία είναι εύλογα, αυτονόητα σε κάθε δυτική χώρα και απολύτως αναγκαία για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των σχολών μας και τα οποία ταυτόχρονα εκφράζουντην συντριπτική πλειοψηφία των  φοιτητών. 

Δηλώσεις Γαβρόγλου μετά τη συνάντηση που είχε με την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

ΠΜΣ