Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

 Οι διεκδικήσεις του ΜΑΣ για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά - Συνέντευξη τύπου

Οι διεκδικήσεις του ΜΑΣ για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά - Συνέντευξη τύπου

Την Πέμπτη 13/9 πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη τύπου της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ, παρουσία εκλεγμένων συνδικαλιστών στους φοιτητικούς - σπουδαστικούς συλλόγους της Αθήνας. Παρουσιάστηκαν οι διεκδικήσεις του ΜΑΣ για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά και το πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης για το επόμενο διάστημα.

Συνέντευξη τύπου της εκτελεστικής γραμματείας του ΜΑΣ (13/9/18):


Εκ μέρους της εκτελεστικής γραμματείας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, απευθυνόμαστε:

  • στους χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που μοιραζόμαστε κοινά ενδιαφέροντα, όνειρα αλλά και αγωνίες για τις σπουδές και το μέλλον μας. 
  • σε όσους προβληματίζονται για το αν τελικά η "δίκαιη ανάπτυξη" που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση έχει να δώσει κάτι στις σπουδές, την εργασία και τη ζωή μας. 
  • σε όσους για διάφορους λόγους δεν έχουν κάνει ακόμα το βήμα να βαδίσουν στο δρόμο της συλλογικής και οργανωμένης διεκδίκησης. 
  • στους εκλεγμένους εκπροσώπους στα Διοικητικά Συμβούλια των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων που δεν βολεύονται με τη σημερινή κατάσταση στη σχολή και στους συλλόγους τους και θέλουν να την αλλάξουν.

Τους καλούμε να ακούσουν τις θέσεις, τις διεκδικήσεις μας και τον αγωνιστικό σχεδιασμό μας. Να συζητήσουμε και να εκφράσουν τη γνώμη τους, μαζί να καταθέσουμε τους στόχους πάλης μας και να οργανώσουμε τον αγώνα μας μέσα από τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους. Για να γίνει υπόθεση κάθε φοιτητή η διεκδίκηση σύγχρονων δικαιωμάτων στη μόρφωση, την δουλειά, τη ζωή. 

Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τα παραμύθια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Τίποτα δεν χαρίζεται! Όλα κατακτιούνται με αγώνες!

Όλοι μας δίνουμε καθημερινά μικρούς και μεγάλους «αγώνες» για να τα καταφέρουμε. Χρειάζεται, να αξιοποιήσουμε την πείρα που αν και νέοι έχουμε ήδη αποκτήσει και αποδεικνύει το εξής: ότι, για να έχουν αποτέλεσμα οι θυσίες και οι κόποι μας χρειάζεται να συνδυάσουμε τον ατομικό μας αγώνα με την συλλογική διεκδίκηση. Ο καθένας μόνος του δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα συλλογικά μας προβλήματα! 

Ας σκεφτούμε:

Πως μπορούμε να σπουδάζουμε δωρεάν αν δεν παλέψουμε ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων και τις οδηγίες της ΕΕ που γενικεύουν τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, ετοιμάζουν δίδακτρα ακόμα και στα προπτυχιακά, ενισχύουν την επιχειρηματική λειτουργία, την ανταποδοτικότητα δηλαδή τη λογική «πλήρωνε για να έχεις» , τη λογική που λέει «γνώση ανάλογα με το πορτοφόλι»;

Πως οι πρωτοετείς φοιτητές που αναζητούν στέγη αυτές τις μέρες θα καταφέρουν να σπουδάσουν, με τα νοίκια να είναι πανάκριβα, τις εστίες ελάχιστες αν όλοι μαζί δεν διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας στη δωρεάν στέγαση, ανέγερση νέων εστιών χωρίς νοίκια; 

Πως θα δουλέψουμε στο αντικείμενο μας με δικαιώματα, αν δεν παλέψουμε να μπει τέλος τώρα στην εργασιακή ζούγκλα που ενισχύει και η σημερινή κυβέρνηση, με το 36% των αποφοίτων να είναι άνεργοι, το 57% των εργαζόμενων πτυχιούχων να αμείβονται με μισθό 400-800€, το  21% των διδακτόρων να είναι εκτός απασχόλησης; 

Πως μπορούμε να κάνουμε έρευνα που να υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες αν δεν παλέψουμε ώστε αυτή να μην υποτάσσεται στα κέρδη των λίγων ή στα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ, τα αποτελέσματα της να μην βαφτίζονται «εταιρικά μυστικά» και πατέντες, αλλά να είναι διαθέσιμα και να υπηρετούν την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών; 

Αυτό που πρέπει να δυναμώσει είναι η οργάνωση του αγώνα μας απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης-ΕΕ! Κανένας νέος να μην γίνει χειροκροτητής της επίθεσης που δεχόμαστε στα δικαιώματα μας, να μην τσιμπήσει στα φτηνά παραμύθια της κυβέρνησης!

Και τι δεν έχουμε ακούσει αυτές τις μέρες…

Παραμύθι νο1: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κλίνει σε όλες τις πτώσεις τη "δίκαιη ανάπτυξη" από την οποία "όλοι θα κερδίσουμε"…

Αυτή τη δίκαιη ανάπτυξη όμως την ένιωσαν οι χιλιάδες φοιτητές, οι πρακτικάριοι που εργάστηκαν το καλοκαίρι στον επισιτισμό-τουρισμό, ανασφάλιστοι, με εξαντλητικά ωράρια και μισθούς χαρτζιλίκι την ίδια ώρα που τα κέρδη των ξενοδόχων έσπαγαν κάθε ρεκόρ. 

Η κυβέρνηση διαφημίζει συνεχώς ότι για 6 διαδοχικά τρίμηνα οι ρυθμοί της οικονομίας είναι θετικοί. Όμως, εμείς και οι οικογένειες μας αυτόν τον ενάμιση χρόνο είδαμε, την ίδια ώρα που τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων φουσκώνουν, 6 στους 10 νέους να δουλεύουν με μερική απασχόληση και 600.000 να δουλεύουν με μισθό κάτω από 500 ευρώ. Είδαμε ακόμα να απελευθερώνονται οι ομαδικές απολύσεις και να παγιώνονται οι ευέλικτες σχέσεις εργασίας, η δουλειά χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Είδαμε την "ανάπτυξη" των τραπεζών να πηγαίνει χέρι-χέρι με τους πλειστηριασμούς των λαϊκών κατοικιών. 

Βέβαια η κυβέρνηση είναι αδίστακτη όταν πρόκειται να υπερασπιστεί την αντιλαϊκή πολιτική της, να πείσει το λαό και τη νεολαία να σκύψουμε το κεφάλι. Για αυτό και όπου δεν πιάνουν τα παραμύθια της επιστρατεύει την καταστολή και την τρομοκρατία ενάντια σε όποιον αγωνίζεται. Μόνο τον τελευταίο καιρό είδαμε, να χτυπάει το δικαίωμα στην απεργία και να βγάζει παράνομες δεκάδες απεργίες, να καταστέλλει τις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς, να στήνει βιομηχανία διώξεων ενάντια σε αγωνιστές, να σέρνει σε δίκη 2 αγωνιστές συναδέλφους μας που διαδήλωναν ενάντια στην επέμβαση στη Συρία  στο άγαλμα του μακελάρη Τρούμαν! 

Η ανάπτυξη τους όμως, δεν τσακίζει μόνο τα δικαιώματα μας αλλά μπλέκει τη νεολαία και το λαό σε επικίνδυνες περιπέτειες, στους ιμπεριαλιστικούς, δολοφονικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ!

Για λογαριασμό λοιπόν, των εγχώριων μονοπωλίων, η κυβέρνηση παρελαύνει με τη ματωμένη σημαία των ΝΑΤΟικων δολοφόνων. Παίρνει τα συγχαρητήρια του Τραμπ και των άλλων «κορακιών» για τα 4 δις που δαπανά κάθε χρόνο για ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς την ίδια ώρα που για τις ανάγκες των φοιτητών «δεν υπάρχει φράγκο».  Λύνει τις "εκκρεμότητες" των δολοφόνων για να πάρουν και τα εγχώρια κοράκια των ομίλων μερίδιο από τη λεία. Και όλα αυτά ενώ οι αντιθέσεις μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας-Κίνας οξύνονται! Η περιοχή μας μυρίζει μπαρούτι! Στην ανατολική μεσόγειο πραγματοποιούνται τεράστιες στρατιωτικές ασκήσεις, εκτοξεύονται απειλές για νέα επέμβαση στη Συρία, το κράτος-δολοφόνος του Ισραήλ συνεχίζει την κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη και τις δολοφονίες αμάχων. Παράλληλα, η τουρκική προκλητικότητα ενισχύεται. Την ίδια στιγμή συνεχίζεται ο απαράδεκτος εγκλωβισμός χιλιάδων προσφυγών κάτω από άθλιες συνθήκες ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου, με την υπογραφή κυβέρνησης -ΕΕ. 

Η απάντηση μας σε όλα αυτά είναι ξεκάθαρη: Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουνε, αντίθετα έχουν συμφέρον και μοναδική διέξοδο να ενώσουν τον αγώνα τους και να παλέψουν για να ζήσουν ειρηνικά, χωρίς φτώχεια, πόλεμο, προσφυγιά. Οι νέοι δεν θα χύσουμε το αίμα μας για τα κέρδη, τα συμφέροντα και τη μοιρασιά των αγορών από τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους.

Μπροστά σε όλα αυτά δεν πρόκειται να κάτσουμε με τα χέρια σταυρωμένα. Ήδη ετοιμάζεται από τους αμερικανοΝΑΤΟϊκους νέο χτύπημα στη Συρία. 

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί όλους τους φοιτητές και σπουδαστές, μέσα από τους συλλόγους τους να καταγγείλουν αυτούς τους σχεδιασμούς. Να απαιτήσουν τώρα την απεμπλοκή του λαού μας από τους ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, να κλείσουν τώρα οι βάσεις στη χώρα μας, να επιστρέψουν οι Έλληνες φαντάροι από τις αποστολές εκτός συνόρων! Εάν υπάρχει χτύπημα να υπάρξει άμεση αντίδραση των συλλόγων. Πλατιά καταδίκη χωρίς αναμονή, πλατιά ενημέρωση και οργάνωση συλλαλητηρίου στην Αθήνα μαζί με τους εργαζόμενους,  με το ΠΑΜΕ.

Παραμύθι νο2: Η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της μέσα κι έξω από τις σχολές μιλάνε για «έξοδο από τα μνημόνια», το  «τέλος των μέτρων».

Η "έξοδος από τα μνημόνια" αποτελεί το πιο σύντομο ανέκδοτο. Τα μνημόνια της επόμενης μέρας είναι εδώ. Τα αποτελούν οι εκατοντάδες μνημονιακοί νόμοι που είναι σε ισχύ και που επεκτείνονται. Τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα. Τα νέα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση όπως η μείωση του αφορολόγητου με την οποία θα κλέψει ένα ακόμα μισθό από τις οικογένειες μας. Μάλιστα, η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει τις κατακτήσεις που χάθηκαν τα χρόνια της κρίσης, τις οποίες χαρακτηρίζει "παθογένειες". Ακόμα παραμένει εδώ το χρέος που δε θα σταματήσει να πληρώνει ο λαός μας ούτε στιγμή αν και ο ίδιος δεν ευθύνεται για τη δημιουργία του. Οι "αυτόματοι κόφτες" σε παιδεία και υγεία αν δεν πιάνονται οι αντιλαϊκοί στόχοι.

 Παραμένουν στις σχολές μας, η υποχρηματοδότηση που παγιώνεται, η επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων που γενικεύεται, ενώ τα προβλήματα είναι πιο οξυμένα από ποτέ. H "έξοδος από τα μνημόνια" βρίσκει τους πρωτοετείς φοιτητές χωρίς εστίες, με τα νοίκια στα ύψη και πολλούς να σκέφτονται μέχρι και να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση υπόσχεται επαναφορά των ΣΣΕ, αύξηση του κατώτερου και κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική από τα παραμύθια της κυβέρνησης. Γιατί η πλειοψηφία των νέων, με το νομοθετικό πλαίσιο που υλοποιεί και η σημερινή κυβέρνηση, δεν καλύπτεται από τις ΣΣΕ, γιατί εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Ακόμα, με την ενίσχυση της κατηγοριοποίησης των πτυχίων αυξάνεται η πολυδιάσπαση των αποφοίτων, οι διαφορετικοί μισθοί και γενικότερα οι διαφορετικές σχέσεις εργασίας.  

Τέλος, η κυβέρνηση υπόσχεται κατάργηση του υποκατώτατου μισθού όχι γιατί νοιάζεται από τους νέους, τους οποίους έχει καταδικάσει σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, αλλά γιατί σε συνδυασμό με τη μείωση του αφορολόγητου, πλέον με τον κατώτερο μισθό θα πληρώνουμε ένα μηνιάτικο σε φόρους! Άρα, θα μας τα παίρνει πίσω διπλά!  

Και την ίδια στιγμή παραμένουν εδώ οι προτάσεις του ΟΟΣΑ για τη σύνδεση του υποκατώτατου μισθού με την εργασιακή εμπειρία, άρα τη γενίκευση του! Σε κάθε περίπτωση δηλαδή παραμένει εδώ η εργασιακή ζούγκλα!

Παραμύθι νο3: Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση συνεχίζει την προώθηση των συγχωνεύσεων  μιλάει για αναβάθμιση των σπουδών μας, «ανωτατοποίηση» όπως η ίδια τις βαφτίζει. 

Η κυβέρνηση προχωρά σε μια σειρά αλλαγές στα ΤΕΙ όλης της χώρας. Η αρχή έγινε ήδη με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και η πείρα που έχουμε μέχρι τώρα, δείχνει ότι τόσο το περιεχόμενο όσο και οι όροι των σπουδών είναι στον αέρα. Συγκεκριμένα: Οι έκτακτοι καθηγητές είναι μειωμένοι κατά 2/3 σε σχέση με πέρυσι, η χρηματοδότηση δεν αυξάνεται ούτε ευρώ, οι ελλείψεις καθηγητών οδηγούν σε περικοπές μαθημάτων στα προγράμματα σπουδών, η φοιτητική μέριμνα είναι στον αέρα, με τους χιλιάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου να μην έχουν εστία ενώ ούτε στα χαρτιά δεν προβλέπεται η κατασκευή νέας. Αντίστοιχη κατάσταση θα αντιμετωπίσουν οι φοιτητές σε όλα τα ΤΕΙ στα οποία θα προχωρήσουν οι αλλαγές. 

Και από τα παραπάνω, λοιπόν, αποδεικνύεται ότι  εμείς και η κυβέρνηση μιλάμε διαφορετική γλώσσα όταν πρόκειται για τις ανάγκες μας:

Ουσιαστική αναβάθμιση για εμάς σημαίνει: 

  • να σπουδάζουμε δωρεάν με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Με σύγχρονα εργαστήρια, καθηγητές, βιβλία, εστίες.
  • να μάθουμε ολοκληρωμένα το αντικείμενο που σπουδάζουμε στο προπτυχιακό επίπεδο
  • να υπάρχει ένα πτυχίο υψηλού επιπέδου για κάθε επιστημονικό αντικείμενο
  • να βρίσκουμε δουλειά στο αντικείμενο μας με σύγχρονα δικαιώματα
  • κάθε τμήμα να ιδρύεται με επιστημονικά και κοινωνικά κριτήρια 
  • το πτυχίο να εξασφαλίζει την πρόσβαση στο επάγγελμα

Η "αναβάθμιση" κυβέρνησης-μεγαλοεπιχειρηματιών είναι:

… να «εξοικονομήσουν πόρους» δηλαδή να πετσοκόψουν και άλλο τη πενιχρή χρηματοδότηση, να μειώσουν τους καθηγητές, να έχουμε απαρχαιωμένα εργαστήρια. 

… να αγοράζουμε τη γνώση ανάλογα με το πορτοφόλι μας. Για αυτό φτιάχνουν ένα μεγάλο παζάρι ακριβών μεταπτυχιακών, σεμιναρίων, 2ετών σπουδών.

…να υπάρχουν πτυχία 1ης, 2ης και 3ης κατηγορίας σε κάθε επάγγελμα για να «τρωγόμαστε» μεταξύ μας και να επιλέγουν τον πιο φθηνό. Απόφοιτοι κολλεγίων, ΤΕΙ, ΑΕΙ και τώρα επιπλέον τα 2χρονα προγράμματα κατάρτισης που δημιουργούνται.

…να κάνουμε πρακτική απλήρωτοι. Να είμαστε πιο φθηνοί και αναλώσιμοι εργαζόμενοι και μια ζωή να κυνηγάμε πανάκριβες πιστοποιήσεις για να έχουμε δουλειά.

…να ανοιγοκλείνουν σχολές ανάλογα με τα συμφέροντα των επιχειρήσεων. Σήμερα ανοίγουν ένα τμήμα με δεξιότητες που αύριο μπορεί να έχει ξεπεραστεί. Το μάρμαρο το πληρώνουν οι φοιτητές που μένουν ξεκρέμαστοι και πληρώνουν για να επανακαταρτιστούν. Τα σχέδια τους οδηγούν ακόμα και σε συγκολλήσεις τμημάτων που καμία συνάφεια δεν έχουν μεταξύ τους. Σπουδαστές να μπαίνουν σε μια σχολή και να βγαίνουν από μια άλλη, το πτυχίο να μην αναγνωρίζεται.

Για αυτό λοιπόν μόνη λύση για εμάς είναι η οργάνωση του αγώνα μας. Αποφασιστικά να προτάξουμε το δικό μας σχέδιο πραγματικής αναβάθμισης των σπουδών μας και να διεκδικήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας, κόντρα σε όσους βάζουν εμπόδια στις σπουδές και το μέλλον μας.

Παραμύθι νο4: Η κυβέρνηση με θράσος διαφημίζει ότι πέτυχε την «αύξηση της χρηματοδότησης για 1η φορά τα τελευταία χρόνια» για την Παιδεία, την ίδια στιγμή που παγιώνει τους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς! 

Αυτό που δε μας λένε όμως είναι ότι η επιχορήγηση των λειτουργικών αναγκών μειώθηκε κατά 65% το διάστημα  2009-2018!

Μάλιστα, οι όποιες αυξήσεις ανακοινώνουν προέρχονται από δάνειο της ΕΚΤ (Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας), δηλαδή θα τις πληρώσουμε εμείς ξανά από την τσέπη μας! Είναι φανερό ότι η όποια αύξηση στη χρηματοδότηση των ΑΕΙ, αν και όποτε πραγματοποιηθεί, δεν θα καλύψει τις τεράστιες απώλειες των τελευταίων χρόνων, πόσο μάλλον τις ανάγκες των φοιτητών για σύγχρονες δωρεάν σπουδές και των εργαζομένων για δουλειά με δικαιώματα.

Μαζί με τα παραπάνω η κυβέρνηση ενισχύει την επιχειρηματική λειτουργία στις σχολές μας, με τους φοιτητές να αναγκάζονται να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη ενώ οι εργολάβοι ξεκοκαλίζουν εκατομμύρια και τα μονοπώλια ελέγχουν την έρευνα!  

Μόνο φέτος τα μεταπτυχιακά με δίδακτρα αυξήθηκαν κατά 283 σε σχέση με πέρυσι! 

Την ίδια στιγμή ανοίγει ο δρόμος για δίδακτρα στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τη Φφιλοσοφική να σέρνει το χορό, δημιουργώντας ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα επί πληρωμή.  

Στο συμβιβασμό με τα λίγα, στις επικίνδυνες εξελίξεις, στην προσπάθεια να παραιτηθούμε από τα δικαιώματα μας και να χειροκροτήσουμε αυτούς που τα τσακίζουν… …ΕΜΕΙΣ βάζουμε μπροστά τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες!

Ισχυροποιούμε τους συλλόγους μας, για να αποτελούν κάστρα αντίστασης στην επίθεση στα δικαιώματα μας. Απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε,  χρειαζόμαστε συλλόγους μαχητικούς, αγωνιστικούς που θα αντιπάλευαν και δε θα χειροκροτούν την αντιλαϊκή πολιτική. 

Για αυτό και κάνουμε στην άκρη τις δυνάμεις που στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική, από όπου κι αν προέρχεται. Τις δυνάμεις της υποταγής, που κάθε τους πρόταση έχει υλοποιηθεί από τις προηγούμενες και τη σημερινή κυβέρνηση, τις δυνάμεις που πρωτοστατούν στην εξαγορά, τη ρεμούλα και τη διαπλοκή, που θέλουν τους φοιτητές μακριά από τη συλλογική συζήτηση και διεκδίκηση. 

Για αυτό και κάνουμε στην άκρη τις δυνάμεις που παρεμβαίνουν διαλυτικά, όπου προκύπτουν αγώνες, αναπαράγουν παλιές και νέες αυταπάτες, χτυπούν τη συμπόρευση με εργατικό κίνημα, αποπροσανατολίζουν τον αγώνα μας από τον πραγματικό μας αντίπαλο.

Με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας! Με συλλόγους που θα στοχεύουν την κυβέρνηση, τα μονοπώλια και τις ενώσεις τους, που θα διεξάγουν τον ανυποχώρητο αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή.  Που θα πρωτοστατούν στην ενημέρωση των φοιτητών, τη μαζικοποίηση των γενικών συνελεύσεων, την αύξηση του βαθμού οργάνωσης, με συνελεύσεις και επιτροπές σε κάθε έτος. Που δε θα σκύβουν το κεφάλι μπροστά στην καταστολή και τον αυταρχισμό, την προσπάθεια τρομοκράτησης του αγώνα μας! 

Σε μαχητική συμπόρευση με το εργατικό κίνημα, τους φυσικούς μας συμμάχους για δουλειά πάνω στο αντικείμενο μας με εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα!

Στο πλάι των μαθητών, στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες των μαθητικών συμβουλίων ενάντια στο σχολείο του ανταγωνισμού, στο σχολείο-εξεταστικό κέντρο που τους εξοντώνει και που με τις τελευταίες εξαγγελίες του Υπουργού γίνεται ακόμα χειρότερο!

Σε κοινό πανελλαδικά συντονισμένο αγώνα, μέσω του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, γιατί η ενότητα μας κάνει τη δύναμη μας ακατανίκητη!

Σήμερα, με την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, τις νέες προκλήσεις που γεννά η αύξηση της παραγωγικότητας, η εξέλιξη του ίδιου του ανθρώπου, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να μπορούμε να έχουμε πολύπλευρη μόρφωση, δωρεάν σπουδές, να δουλεύουμε στο αντικείμενο μας με δικαιώματα, να ζήσουμε όπως πραγματικά μπορούμε. Για αυτό κόντρα στο συμβιβασμό, προτάσσουμε τις πραγματικά σύγχρονες ανάγκες μας! 

Διεκδικούμε:

  • Ένα Πανεπιστήμιο αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν. Ένα, ενιαίο πτυχίο, υψηλού επιπέδου, για κάθε επιστημονικό αντικείμενο. Όχι στις κατηγοριοποιήσεις ανάμεσα στα Ιδρύματα, τα πτυχία και τους αποφοίτους τους.
  • Κρατική χρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο ύψος των αναγκών! Δωρεάν σπουδές για όλους τους φοιτητές.
  • Το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα. Όχι στην αποσύνδεση πτυχίου-επαγγέλματος.
  • Όλη η απαραίτητη γνώση για την άσκηση του επαγγέλματος να περιλαμβάνεται στο πτυχίο.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους πάνω στο αντικείμενο σπουδών μας με σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα. 

Αυτά τα αιτήματα να γίνουν βάση συσπείρωσης, να συζητηθούν πλατιά στα ΔΣ, μέσα από τις γενικές συνελεύσεις, μέσα και έξω από τα αμφιθέατρα, στους δρόμους του αγώνα. Να γίνουν υπόθεση κάθε φοιτητή που λέει ότι "κάτι πρέπει να γίνει", κάθε φοιτητή που προβληματίζεται σήμερα για την κατάσταση στις σπουδές και το μέλλον του. Να γίνουν η αφορμή για να σπάσει η μοιρολατρία, ο συμβιβασμός με τα ψίχουλα και τη μισοζωή. 

Ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης, ΕΕ, μονοπωλίων οργανώνουμε τη δική μας αγωνιστική απάντηση!

Συμμετέχουμε σήμερα το απόγευμα, στις 7:00 μμ στο συλλαλητήριο μαζί με τα εκατοντάδες σωματεία, τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. 

Δίνουμε το χέρι σε όλους τους πρωτοετείς συναδέλφους μας, τη νέα αγωνιστική χρονιά! Να γνωρίσουν το σύλλογο τους, να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι του, να δώσουν νέα δυναμική στους φοιτητικούς συλλόγους. Καλούμε τους φοιτητικούς συλλόγους να οργανώσουν εκδηλώσεις υποδοχής των νέων μελών τους, να απαντήσουν σε ερωτήματα, απορίες των συναδέλφων μας, να τους φέρουν σε επαφή με τα δικαιώματα τους, να πρωτοστατήσουν ώστε να οργανωθούν οι πρωτοετείς φοιτητές με συνελεύσεις και επιτροπές ετών. Ώστε όλοι μαζί να μπούμε από την επόμενη μέρα πιο δυναμικά στο δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης! 

Συνεχίζουμε την αγνωστική μας δράση για το οξυμένο πρόβλημα της φοιτητικής στέγασης με κάθε τρόπο!  Απαιτούμε εδώ και τώρα: 

  • Μέτρα στήριξης των πρωτοετών φοιτητών που αναζητούν κατοικία: Άμεση χορήγηση έκτακτου στεγαστικού επιδόματος, άμεση ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο και κατάργηση των δημοτικών τελών στη φοιτητική στέγη. Άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας εισδοχής στις εστίες. Υπενοικίαση ξενοδοχείων για όσους φοιτητές έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο σε εστία.
  • Δήμευση εκκλησιαστικής περιουσίας, εγκαταλελειμμένων ξενοδοχείων και αξιοποίηση της περιουσίας των πανεπιστημίων προκειμένου να ανεγερθούν νέες εστίες,  που να καλύπτουν τις ανάγκες, στην ευθύνη του κράτους χωρίς ιδιώτες και νοίκια. 

Οργανώνουμε μέσα από τους συλλόγους μας, την αλληλεγγύη στους πυρόπληκτους, στηρίζουμε το Στέκι Αλληλεγγύης του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου στην Ανατολική Αττική. Οι κάμερες σύντομα θα κλείσουν αλλά οι άνθρωποι που επλήγησαν θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν το δικό τους "Γολγοθά", όπως έγινε πέρυσι με τους πλυμμηροπαθείς της Μάνδρας. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές δεν μπορούμε να τους ξεχάσουμε! Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί όλους τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, τους φοιτητές και σπουδαστές να συνεχίσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη προς τους πυρόπληκτους με την συλλογή σχολικών ειδών εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Συμμετέχουμε στις 18 Σεπτέμβρη στην κινητοποίηση που καλεί το συνδικάτο Μετάλλου κόντρα στους φασίστες, εγκληματίες της ΧΑ που πριν 5 χρόνια δολοφόνησαν τον Παύλο Φύσσα. Δεν ξεχνάμε, το φασισμό και τη μήτρα που τον γεννά πολεμάμε!

Συμμετέχουμε σε μαζική κινητοποίηση έξω από τα δικαστήρια στις 10 Οκτώβρη, ημέρα που δικάζονται οι δύο συναγωνιστές μας. 

Πρωτοστατούμε ώστε να μην πληρώσουμε οι φοιτητές και οι οικογένειες μας τις συνέπειες της πολιτικής της κυβέρνησης μέσα στη σχολή μας! Με συνελεύσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, κινητοποιήσεις και άλλες αγωνιστικές μορφές  να απαντήσουμε στα εμπόδια που μπαίνουν στο δρόμο μας!  

Το επόμενο διάστημα, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας με μεγάλες φοιτητικές κινητοποιήσεις διεκδικώντας "Ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας-Δουλειά με δικαιώματα". 

Δίνουμε τη μάχη για να μας βρει η 9η πανελλαδική συνάντηση του ΜΑΣ με ακόμα περισσότερους φοιτητικούς συλλόγους, να ισχυροποιήσουμε το κοινό πανελλαδικό μας αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας! 

Δε συμβιβαζόμαστε με τα λίγα! Είμαστε νέοι και έχουμε όλη τη ζωή μπροστά μας για να την κερδίσουμε!

Ισχυροποιούμε τη συλλογική και οργανωμένη διεκδίκηση, για τις σύγχρονες ανάγκες μας, στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr