Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

 Οι υπό διαγραφή φοιτητές ξεκινούν νομικές ενέργειες για να αποτρέψουν τη διαγραφή τους

Οι φοιτητές Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι. ξεκινούν νομικές ενέργειες για να αποτρέψουν τη διαγραφή τους, όπως έχει αποφασίσει το Υπουργείο. Αναμένεται λοιπόν σύγκρουση “αιώνιων φοιτητών” – Υπουργείου Παιδείας ενόψει!

Όπως είναι γνωστό, τα αρμόδια όργανα των Πανεπιστημίων και των Τ.Ε.Ι. της χώρας πρόκειται στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα να εφαρμόσουν τις διατάξεις του ν. 4009/2011 και να εκδώσουν διαπιστωτικές πράξεις διαγραφής των φοιτητών που έχουν συμπληρώσει τα προβλεπόμενα στον εν λόγω νόμο έτη σπουδών χωρίς να έχουν αποκτήσει το πτυχίο τους. Κατά την ορθότερη άποψη, οι ανωτέρω νομοθετικές διατάξεις, η εφαρμογή των οποίων θα επιφέρει κατάργηση της φοιτητικής ιδιότητας, προσκρούουν ευθέως σε σειρά συνταγματικών διατάξεων, ιδιαίτερα δε εκείνων που κατοχυρώνουν τις αρχές της αξίας του ανθρώπου (άρθρο 2 παρ. 1 Συντ.), της ισότητας (άρθρο 4 παρ. 1 Συντ.), της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας (άρθρο 5 παρ. 1), της αναλογικότητας (άρθρο 25 Συντ.) και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης, καθώς και στις διατάξεις που κατοχυρώνουν την ακαδημαϊκή ελευθερία (άρθρο 16 Συντ.). Παράλληλα, κρίνεται εξαιρετικά αμφίβολη η συμβατότητα τους με σειρά κανόνων του διεθνούς δικαίου που κατοχυρώνουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση, όπως είναι ιδίως οι διατάξεις του άρθρου 2 του πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Συμβάσεως Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η Δικηγορική Εταιρεία μας, η οποία είναι η πλέον ειδικευμένη στα αντικείμενα του Δημοσίου Δικαίου, ανταποκρινόμενη στο αίτημα μεγάλου αριθμού φοιτητών που κινδυνεύουν με διαγραφή, αποφάσισε να ξεκινήσει νομικές ενέργειες προς προάσπιση των συμφερόντων τους. Συγκεκριμένα, θα εκπονήσει και θα επιδώσει ομαδικά εξώδικα προς τις αρμόδιες αρχές των οικείων Πανεπιστημίων - Τ.Ε.Ι. και προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, με τα οποία θα τεκμηριώνεται η ως άνω άποψη περί αντιθέσεως των επίμαχων νομοθετικών διατάξεων προς κανόνες με υπέρτερη νομική ισχύ (Σύνταγμα - Διεθνές Δίκαιο), θα γνωστοποιείται η πρόθεση των συμμετεχόντων φοιτητών να συνεχίσουν τις σπουδές τους με σκοπό να λάβουν το πτυχίο τους, και θα ζητείται η αποχή των αρμοδίων οργάνων από την έκδοση διαπιστωτικών πράξεων διαγραφής των συμμετεχόντων στα εξώδικα φοιτητών. Στη συνέχεια, εφόσον απαιτηθεί, η Δικηγορική Εταιρεία μας θα αναλάβει την προσβολή ενώπιον των αρμοδίων διοικητικών δικαστηρίων των εν λόγω διαπιστωτικών πράξεων που τυχόν θα εκδοθούν.


Οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές μπορούν να συμμετέχουν αποστέλλοντας το αργότερο έως τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου τα εξής στοιχεία: α) Φωτοτυπία ταυτότητας, β) αντίγραφο της πράξεως εγγραφής τους, γ) αναλυτική βαθμολογία των μαθημάτων στα οποία έχουν εξετασθεί.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τις συνεργάτιδες της Δικηγορικής Εταιρείας μας Μαριάννα Γαλάνη και Φένια Μαρούτσου (τηλ. 210-7222007).

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΦΟΙΤΗΤΕΣ!!

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr