Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

 Συλλήψεις επτά φοιτητών στην Τουρκία επειδή διαφωνούσαν με τον πόλεμο στην Συρία

Συλλήψεις επτά φοιτητών στην Τουρκία επειδή διαφωνούσαν με τον πόλεμο στην Συρία

Σε κοιτώνες Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης εισέβαλαν σήμερα αστυνομικοί προκειμένου να συλλάβουν φοιτητές που o Ερντογάν χαρακτήρισε "τρομοκράτες" επειδή τάχθηκαν κατά του πολέμου στη Συρία.

Επτά φοιτητές πανεπιστημιού της Κωνσταντινούπολης, τους οποίους ο Ερντογάν χαρακτήρισε "τρομοκράτες" επειδή διαφώνησαν με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Συρία, συνελήφθησαν από την αστυνομία.


Οι αστυνομικοί μπήκαν δια της βίας στους κοιτώνες του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου (Μπογκάζιτσι) στις 5 τα ξημερώματα και συνέλαβαν τρεις φοιτητές, δύο άνδρες και μία γυναίκα, όπως ανέφερε ο δικηγόρος Ιναγιέτ Ακσού. Τις προηγούμενες ημέρες είχαν συλληφθεί άλλοι τέσσερις φοιτητές του ίδιου πανεπιστημίου, πρόσθεσε.

Το Σάββατο ο Ερντογάν χαρακτήρισε "τρομοκράτες" τους φοιτητές, μιλώντας σε ένα συνέδριο του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στη Σαμψούντα.

Την περασμένη εβδομάδα είχαν σημειωθεί μικροεπεισόδια στο πανεπιστήμιο μεταξύ φοιτητών που τάσσονται υπέρ και κατά του πολέμου στη Συρία. Μια ομάδα φοιτητών έστησε έναν πάγκο και προσέφερε λουκούμια στη μνήμη των Τούρκων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στις επιχειρήσεις για την κατάληψη του κουρδικού θύλακα του Αφρίν. Μάλιστα, αποκαλούσαν τα γλυκίσματα "Afrin delight", παραφράζοντας την αγγλική ονομασία του λουκουμιού, το "turkish delight". Αντιδρώντας, άλλοι φοιτητές ύψωσαν πανό με αντιπολεμικά συνθήματα.

"Ενώ οι νέοι μοίραζαν γλυκίσματα, εκείνοι οι κομμουνιστές, οι προδότες, τόλμησαν να επιτεθούν στον πάγκο τους", είπε ο Ερντογάν ανακοινώνοντας ότι θα διεξαχθεί έρευνα για να προσδιοριστεί η ταυτότητας των φοιτητών που διαφώνησαν με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

"Οι (αντιπολεμικές) δηλώσεις μπορεί να ενοχλούν αλλά δεν μπορεί να θεωρηθούν έγκλημα, σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα", είπε ο Ακσού.

Περίπου 500 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στην Τουρκία επειδή επέκριναν τις τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία με αναρτήσεις στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ή επειδή συμμετείχαν σε διαδηλώσεις.

Η Κάτι Πίρι, η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, κατήγγειλε μέσω του Twitter τη στάση του προέδρου Ερντογάν. "Αντιπολεμικοί διαδηλωτές χαρακτηρίζονται τρομοκράτες από τον πρόεδρο Ερντογάν. Η κριτική σκέψη είναι μια επικίνδυνη συμπεριφορά στη νέα Τουρκία", τόνισε όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr