Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

 Αναβολή Στράτευσης λόγω Σπουδών – ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Αναβολή Στράτευσης λόγω Σπουδών – ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Οι φοιτητές που δεν έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις δικαιούνται αναβολής στράτευσης για την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Η αναβολή κατάταξης για λόγους σπουδών σε ΑΕΙ χορηγείται μέχρι τη συμπλήρωση του 28ου έτους της ηλικίας των φοιτητών.


Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις αναβολής κατάταξης λόγω σπουδών - Οι κατηγορίες αναβολής

Για τον υπολογισμό των ορίων ηλικίας, στη στρατολογική νομοθεσία λαμβάνεται υπόψη η πρώτη του έτους που φέρεται κάποιος γραμμένος στα μητρώα αρρένων και όχι η ημέρα των γενεθλίων του.

Σε καμιά περίπτωση πάντως δεν μπορεί να χορηγηθεί αναβολή (ή αυτή να παραταθεί) πέραν της 31ης Δεκεμβρίου του έτους, κατά το οποίο ο ενδιαφερόμενος συμπληρώνει το 28ο έτος της ηλικίας του, σύμφωνα με όσα προβλέπει η στρατολογική νομοθεσία.

Προκειμένου να τύχει αναβολής στράτευσης ένας φοιτητής οφείλει με την εγγραφή του στο πανεπιστήμιο να προσκομίσει στο αρμόδιο στρατολογικό γραφείο πιστοποιητικό εγγραφής που θα του το χορηγήσει μετά από αίτησή του η γραμματεία της σχολής.

Ομοίως, οφείλει αμέσως μετά το πέρας των σπουδών του να προσκομίσει πιστοποιητικό σπουδών για διακοπή της αναβολής του. 

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τον Νόμο υπ' αριθ. 3421 ΦΕΚ 302/13-12-2005) περί "Ρύθμισης στρατιωτικών υποχρεώσεων ορισμένων κατηγοριών στρατευσίμων, ανυποτάκτων και οπλιτών, τροποποίηση διατάξεων της στρατολογικής νομοθεσίας, καθιέρωση εναλλακτικής υπηρεσίας και άλλες διατάξεις", προβλέπονται τα εξής.

Αναβάλλεται η κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις των στρατευσίμων οι οποίοι κατά την ημερομηνία κατάταξης της κλάσης ή κατηγορίας τους:

  • Είναι εγγεγραμμένοι για φοίτηση σε ανώτερη ή ανώτατη σχολή του εσωτερικού
  • Είναι εγγεγραμμένοι για φοίτηση σε ανώτερη ή ανώτατη σχολή του εξωτερικού που είναι κρατική ή αναγνωρισμένη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του οικείου κράτους και χρησιμοποιεί κατά τη διδασκαλία διεθνώς γνωστή γλώσσα
  • Είναι μαθητές λυκείου και δεν έχουν αποφοιτήσει από άλλο λύκειο
  • Είναι σπουδαστές ινστιτούτου επαγγελματικής κατάρτισης ή δημόσιας ή αναγνωρισμένης σχολής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του εσωτερικού ή του εξωτερικού και δεν έχουν αποφοιτήσει από ισότιμη σχολή ή αντίστοιχο ινστιτούτο
  • Είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος και διαπρέπουν σε επιστημονικές εργασίες ή έρευνες στο εξωτερικό
  • Φοιτούν σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας (νυχτερινά). Στα σχολεία αυτά μπορούν να φοιτήσουν μόνο ενήλικοι που δεν ολοκλήρωσαν την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση.

Διάρκεια αναβολής

  • Έως 21ο έτος ηλικίας για υποψήφιους ΑΕΙ, μαθητές Ενιαίου Λυκείου ή ΤΕΕ
  • Έως 24ο έτος ηλικίας για σπουδαστές ΙΕΚ ή Εσπερινών Λυκείων
  • Έως 25ο έτος ηλικίας για σπουδαστές Ανωτέρων Σχολών
  • Έως 28ο έτος ηλικίας για σπουδαστές ΑΕΙ
  • Έως 28ο έτος ηλικίας για μεταπτυχιακούς σπουδαστές
  • Έως 31ο έτος ηλικίας για λήψη διδακτορικού τίτλου
  • Έως 33ο έτος ηλικίας για ιατρική ειδικότητα και διαπρέποντες επιστήμονες

Δικαιολογητικά αναβολής

Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία αναβολής καθορίζονται με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Δικαίωμα για να ζητήσεις αναβολή σπουδών έχεις από την έναρξη του έτους κατάθεσης Δελτίου Απογραφής και μετά, δηλαδή από το επόμενο έτος από εκείνο που συμπληρώνεις το 18ο έτος της ηλικίας σου. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι:

  • Αίτηση (διατίθεται στα Στρατολογικά Γραφεία ή στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ)
  • Πρόσφατο πιστοποιητικό σπουδών για στρατολογική χρήση από τη Γραμματεία της σχολής σου, που να έχει εκδοθεί κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος
  • Αποδεικτικό ταυτότητας προσώπου (αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο). Σε περίπτωση κατάθεσης δικαιολογητικών από τρίτο πρόσωπο απαιτείται ειδική εξουσιοδότηση με έγγραφο ή Υπεύθυνη Δήλωσή σου που να φέρει θεώρηση για το γνήσιο της υπογραφής από οποιαδήποτε δημόσια ή δημοτική αρχή. Το τρίτο πρόσωπο θα πρέπει κατά την κατάθεση ή παραλαβή εγγράφων να έχει μαζί του την εξουσιοδότηση καθώς και δελτίο αστυνομικής ταυτότητας
  • Προαιρετικά συστήνουμε να έχεις μαζί σου πιστοποιητικό εγγραφής στα μητρώα αρρένων, καθόσον σε ορισμένες περιπτώσεις ο τόπος εγγραφής σου σε μητρώα αρρένων δεν αναγράφεται στο πιστοποιητικό σπουδών ή αναγράφεται εσφαλμένα

Τα δικαιολογητικά που έχουν διατυπωθεί σε ξένη, διεθνώς γνωστή γλώσσα, γίνονται δεκτά μόνο αν είναι επικυρωμένα για τη γνησιότητά τους και συνοδεύονται από επίσημη μετάφραση. Σε περίπτωση υποβολής πιστοποιήσεων ή βεβαιώσεων από ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα ή σχολές ή λύκεια του εσωτερικού, αυτές θα πρέπει να είναι θεωρημένες ή επικυρωμένες από την αρμόδια κρατική Αρχή.

Οι κατηγορίες των στρατευσίμων που δικαιούνται αναβολή κατάταξης λόγω σπουδών περιλαμβάνονται στο άρθρο 7 της στρατολογικής νομοθεσίας και τα δικαιολογητικά πρέπει να κατατεθούν στο Στρατολογικό Γραφείο μέχρι την προηγούμενη της κατάταξης ημέρα.

Αναβολή κατάταξης για διδακτορικό

Για τη χορήγηση αναβολής σπουδών για απόκτηση διδακτορικού διπλώματος, η χρονική διάρκεια για την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής στα μη οργανωμένα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών (ΠΜΣ) είναι τουλάχιστον τρία (3) έτη και αρχίζει από την ημερομηνία καθορισμού του θέματος αυτής, ενώ στα οργανωμένα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών (ΠΜΣ) η διάρκεια καθορίζεται από τη Σχολή, προκύπτει από το σχετικό πιστοποιητικό σπουδών και αρχίζει από την έναρξη του α' εκπαιδευτικού εξαμήνου σπουδών που οδηγεί στη λήψη διδακτορικού διπλώματος.

Για την αναβολή κατάταξης για απόκτηση ιατρικής ειδικότητας, αλλά και των κατόχων διδακτορικού διπλώματος που διαπρέπουν σε επιστημονικές εργασίες ή έρευνες στο εξωτερικό, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν στο αρμόδιο Στρατολογικό Γραφείο με αίτησή τους τα παρακάτω δικαιολογητικά:

- Οι διορισμένοι ή γραμμένοι για απόκτηση ιατρικής ειδικότητας πιστοποιήσεις ή βεβαιώσεις από τις οποίες προκύπτει:

  • Η συνολική διάρκεια που απαιτείται για την απόκτηση ειδικότητας
  • Ότι το νοσηλευτικό ίδρυμα (κλινική, νοσοκομείο, εργαστήριο) έχει αναγνωρισθεί ως ίδρυμα ειδίκευσης ιατρών, από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αν είναι του εσωτερικού ή από την αρμόδια υπηρεσία του ξένου κράτους αν είναι του εξωτερικού

- Οι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος που διαπρέπουν σε επιστημονικές εργασίες ή έρευνες στο εξωτερικό:

  • Επικυρωμένο αντίγραφο του διδακτορικού διπλώματος που έχουν αποκτήσει
  • Πιστοποιήσεις ή βεβαιώσεις της αρμόδιας ελληνικής προξενικής αρχής ή του οικείου εκπαιδευτικού επιστημονικού ιδρύματος, από τις οποίες να προκύπτουν η ιδιότητα με την οποία απασχολούνται σε αυτό, η χρονική διάρκεια της απασχόλησής τους, η επίδοση στις επιστημονικές εργασίες ή έρευνες και η απήχηση που έχουν αυτές στους διεθνείς ερευνητικούς και επιστημονικούς κύκλους
  • Κατάσταση από την οποία να προκύπτουν αναφορές άλλων ερευνητών – επιστημόνων στο δημοσιευμένο έργο τους
  • Οποιοδήποτε άλλο αποδεικτικό στοιχείο, σχετικό με την επίδοσή τους σε επιστημονικές εργασίες ή έρευνες

Τα παραπάνω δικαιολογητικά υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους μέχρι την ημερομηνία κατά την οποία αυτοί υποχρεούνται για κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις εξαιτίας λήξης ή διακοπής την νόμιμης παραμονής τους έξω απ' αυτές. Δικαιολογητικά που υποβάλλονται ή περιέρχονται στο αρμόδιο Στρατολογικό Γραφείο μετά την παραπάνω ημερομηνία δεν γίνονται δεκτά και επιστρέφονται στους ενδιαφερομένους με αιτιολογημένη πράξη. Η Διεύθυνση Στρατολογικού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας μεριμνά για την εξέταση των αιτημάτων για τη χορήγηση της υπόψη αναβολής κατάταξης από την επιτροπή της παραγράφου 3 του άρθρου 19 του ν. 3421/2005, εντός δύο μηνών από τη λήψη του σχετικού φακέλου. 

Οι καθηγητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που συμμετέχουν στην εκάστοτε συνεδρίαση της επιτροπής είναι όμοιας ή συγγενούς ειδικότητας προς το γνωστικό πεδίο του εξεταζόμενου φακέλου. Αυτοί των οποίων το αίτημα για αναβολή κατάταξης απορρίπτεται, υποχρεούνται να καταταγούν στις Ένοπλες Δυνάμεις με την πρώτη υπόχρεη Εκπαιδευτική Σειρά Στρατευσίμων Οπλιτών (ΕΣΣΟ) μετά παρέλευση μηνός από την έκδοση σχετικής απόφασης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να ζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι από όλα τα κατά τόπους στρατολογικά γραφεία.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr