Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

 Πως κάνουν αίτηση οι πρωτοετείς για την παραλαβή της Ακαδημαικής Φοιτητικής Ταυτότητας - 2014

Μετά τις εγγραφές των πρωτοετών που ολοκληρώνοναι στις 26 Σεπτεμβρίου 2014 οι εν λόγω φοιτητές θα πρέπει να κάνουν αιτήσεις για την Ακαδημαική Φοιτητική Ταυτότητα η οποία εδώ και δύο χρόνια έχει αντικαταστήσει το φοιτητικό πάσο και έχει ακριβώς την ίδια ιδιότητα. Οι αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής ιστοσελίδας που έχει αναπτύξει το υπουργείο Παιδείας academicid.minedu.gov.gr

Συγκεκριμένα οι νέοι φοιτητές οφείλουν να γνωρίζουν ότι η Φοιτητική Ταυτότητα δε δίνεται από τις γραμματείες των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ αλλά η διαδικασία πραγματοποιείται μέσω της ιστοσελίδας academicid.minedu.gov.gr . Απαραίτητη είναι η εγγραφή τους στο σύστημα για το οποίο απαιτούνται κωδικοί που θα λάβουν από τη γραμματεία της σχολής με την εγγραφή τους.

Η Ακαδημαική Φοιτητική Ταυτότητα διαθέτει ισχυρά χαρακτηριστικά μηχανικής αντοχής, και ασφάλειας έναντι πλαστογραφίας. Επιπλέον, έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να έχει ισχύ για όσα έτη διαρκεί η φοιτητική ιδιότητα, και να καλύπτει πολλαπλές χρήσεις, επιπλέον του Φοιτητικού Εισιτηρίου (Πάσο). Η φοιτητική ταυτότητα θα παραδίδεται στο σημείo παραλαβής που θα έχει επιλέξει ο κάθε φοιτητής κατά την υποβολή της αίτησής του, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.


Στην περίπτωση που ο φοιτητής δεν δικαιούται Φοιτητικό πάσο, η κάρτα επέχει θέση απλής ταυτότητας.

Eπιπλέον,κάθε φοιτητής έχει τη δυνατότητα να δηλώνει τυχόν αλλεργίες τις οποίες έχει, καθώς και αν είναι ή επιθυμεί να γίνει δωρητής οργάνων. Η δήλωση των πληροφοριών αυτών, καθώς και η αναγραφή τους στην Ακαδημαϊκή Ταυτότητα είναι καθαρά προαιρετική. Μετά την εκτύπωση της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας τα σχετικά με τις αλλεργίες και τη δωρεά οργάνων στοιχεία διαγράφονται από το Κεντρικό Πληροφοριακό Σύστημα.

Κάθε Ίδρυμα μπορεί επίσης να αξιοποιήσει τις νέες ταυτότητες για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και εφαρμογών, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των φοιτητών του.

Με το φοιτητικό πάσο οι φοιτητές δικαιούνται εκπτώσεις σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι φοιτητές κάτοχοι της Φοιτητικής Ταυτότητας με την ένδειξη Δελτίο Εισιτηρίου (πάσο) καταβάλλουν:

α. το 50% επί της κανονικής τιμής εισιτηρίου σε όλες τις γραμμές των πόλεων όπου εδρεύει η σχολή των δικαιούχων φοιτητών, οι οποίες (γραμμές) εξυπηρετούνται από υπεραστικά ΚΤΕΛ ΑΕ ή ΚΤΕΛ.

β. το 50% επί της κανονικής τιμής του εισιτηρίου στις οδικές υπεραστικές γραμμές που συνδέουν τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους με την πόλη που εδρεύει η σχολή των δικαιούχων φοιτητών και αντίστροφα.

γ. στις υπόλοιπες αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες της χώρας στους ανωτέρω φοιτητές χορηγείται έκπτωση 25% επί της κανονικής τιμής του εισιτηρίου. ΟΣΕ 25% έκπτωση. Για όσους θέλουν να μετακινηθούν με τραίνο ο ΟΣΕ προσφέρει έκπτωση 25% σε Φοιτητές – Σπουδαστές ΑΕΙ και ΤΕΙ.

δ. 25% έκπτωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια (επί της κανονικής τιμής). Αιτήσεις για την Φοιτητική ταυτότητα

Αιτήσεις για Φοιτητική Ακαδημαϊκή Ταυτότητα δικαιούνται να υποβάλλουν όλοι οι φοιτητές της χώρας και συγκεκριμένα οι κάτωθι: 

α) πλήρους φοίτησης του πρώτου κύκλου σπουδών που δεν είναι ήδη κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ για όσα έτη απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών προσαυξημένα κατά δύο (2) έτη.

β) μερικής φοίτησης του πρώτου κύκλου σπουδών που δεν είναι ήδη κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ για διπλάσια έτη από όσα απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών.

γ) δεύτερου κύκλου σπουδών που δεν είναι ήδη κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου για όσα έτη διαρκεί η φοίτησή τους σύμφωνα με το εκάστοτε ενδεικτικό πρόγραμμα δεύτερου κύκλου σπουδών.

δ) τρίτου κύκλου σπουδών που δεν είναι ήδη κάτοχοι διδακτορικού τίτλου για τέσσερα (4) έτη από την ημερομηνία εγγραφής τους.

ε) κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων κρατών, οι οποίοι σπουδάζουν σε ημεδαπό ΑΕΙ στα πλαίσια του προγράμματος κινητικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Erasmus» για όσο χρόνο διαρκεί η φοίτησή τους στο ημεδαπό ΑΕΙ.

Διαδικασία για την Φοιτητική Ταυτοτητα 

Για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η ηλεκτρονική αίτηση χορήγησης ακαδημαϊκής ταυτότητας από έναν φοιτητή του πρώτου κύκλου σπουδών απαιτούνται οι κωδικοί πρόσβασης (username - password) που χορηγούνται στους εγγεγραμμένους φοιτητές από το οικείο Τμήμα και χρησιμοποιούνται για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ιδρύματος στο οποίο ανήκει.

Σε περίπτωση που ο φοιτητής δεν έχει λάβει τους σχετικούς κωδικούς καθώς και για οποιαδήποτε άλλα προβλήματα πρόσβασης, μπορεί να απευθύνεται στη Γραμματεία του Τμήματός του ή στο Κέντρο Δικτύων του Ιδρύματος του.

Μετά την επιτυχή είσοδό του στο σύστημα ο φοιτητής θα πρέπει να επιβεβαιώσει την ορθότητα των στοιχείων του. Σε περίπτωση που ο φοιτητής διαπιστώσει οποιοδήποτε λάθος θα πρέπει να απευθυνθεί στη Γραμματεία του Τμήματος ή στο Κέντρο Δικτύων του Ιδρύματος του, προκειμένου να γίνει η σχετική διόρθωση. Ακολούθως, ο φοιτητής θα πρέπει να συμπληρώσει τα υπόλοιπα ατομικά στοιχεία που θα του ζητηθούν.

Ο φοιτητής κατόπιν της σχετικής ειδοποίησης θα μεταβαίνει αυτοπροσώπως στο σημείο παράδοσης και θα παραλαμβάνει την ακαδημαϊκή ταυτότητα, επιδεικνύοντας την αστυνομική του ταυτότητα και αναφέροντας τον μοναδικό αριθμό της αίτησής του, τον οποίο θα έχει λάβει με sms και e-mail. Σε περίπτωση παραλαβής από τρίτο πρόσωπο θα απαιτείται να επιδεικνύεται η σχετική νόμιμη εξουσιοδότηση.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση απώλειας της ακαδημαϊκής ταυτότητας από το φοιτητή, η αίτηση επανέκδοσής της θα γίνεται κατόπιν εγκρίσεως από τη Γραμματεία του οικείου Τμήματος. Μετά την ως άνω έγκριση η διαδικασία επαναλαμβάνεται όπως έχει περιγραφεί παραπάνω.

Η για οποιοδήποτε λόγο διακοπή της φοιτητικής ιδιότητας συνεπάγεται αυτόματα παύση του δικαιώματος κατοχής της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας, η οποία στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να επιστρέφεται στη Γραμματεία του οικείου Τμήματος.

Αναλυτικές βήμα προς βήμα οδηγίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr