Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

 Παρέμβαση ΠΑΣΠ για αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος

Παρέμβαση ΠΑΣΠ για αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος

Φοιτητικά Επιδόματα: Επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατέθεσε η Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη σχετικά με το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα με την οποία προτείνει μεταξύ άλλων την αύξηση του ποσού των χιλίων ευρώ.

Πιο αναλυτικά ζητά: Την παράταση της προθεσμίας υποβολής της αίτησης για την χορήγηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος κατά 3 βδομάδες παραπάνω, δεδομένου ότι παρατάθηκε και η περίοδος υποβολής φορολογικών δηλώσεων, την διεύρυνση των κριτηρίων του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, ειδικά για το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, καθώς δεδομένων των συνθηκών τα άμεσα έξοδα (ρεύμα, βασικά αγαθά, ενοίκιο) είναι δυσανάλογα σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, και ώστε να ανακουφιστούν περισσότερες οικογένειες που το έχουν πραγματικά ανάγκη και την αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος από 1.000€ σε 1.200€ ετησίως, λόγω των έκτακτων κοινωνικοοικονομικών συνθηκών.


ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: ΕΚΤΑΚΤΟ / Αυξάνεται το Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα!

Αναλυτικά η επιστολή όπως εστάλη: 

Προς: Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, Υπουργείο Οικονομικών

Κοιν.: Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, κ. Κεραμέως, Υπουργός Οικονομικών, κ. Σταϊκούρας.

Θέμα: “Πρόταση ΠΑΣΠ για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα.”

Είναι γεγονός ότι οι τελευταίοι μήνες έχουν χαρακτηριστεί από μια σωρεία από απανωτές κρίσεις και μείζονα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, με σημαντικές αλλαγές τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην χώρα μας. Συγκεκριμένα, η συνεχής αύξηση του γενικού επιπέδου τιμών της οικονομίας οδήγησε την Ελλάδα στο υψηλό 11.5% για τον πληθωρισμό του Ιουλίου, ενώ και συνολικά οι χώρες της Ευρωζώνης ήρθαν αντιμέτωπες με το ιστορικό ρεκόρ πληθωρισμού της τάξης του 8.9%.

Τα υψηλότατα επίπεδα πληθωρισμού αποτυπώνονται στην κοινωνία μας με σοβαρές και συνεχείς ανατιμήσεις στα βασικά αγαθά και ένα ευρύτερο κλίμα ακρίβειας, το οποίο και αντικρίζουμε σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές της ενέργειας τον Ιούλιο στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά το σημαντικό 39.7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Όσον αφορά τα ενοίκια των κατοικιών, αυτά είναι δυσπρόσιτα για μια οικογένεια με ένα βασικό εισόδημα, ενώ, φέτος, εμφανίζονται ακόμα περισσότερο αυξημένα στις περιοχές κοντά στις Σχολές και τα Πανεπιστήμια.

Οι υποχρεώσεις στα βασικά αγαθά σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα αναγκαία έξοδα αποτελούν πλέον δυσβάσταχτο αναπόφευκτο, τόσο για τους ίδιους τους φοιτητές όσο σαφώς και για τις οικογένειές τους, με την φοιτητική κοινότητα να βρίσκεται σε πλήρη ανασφάλεια αναλογιζόμενη όλα τα παραπάνω.

Τα Υπουργεία Παιδείας & Θρησκευμάτων και Οικονομικών, έπειτα από πρόταση της Π.Α.Σ.Π. το μακρινό 2003, χορηγούν έκτοτε και κάθε χρόνο το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα στις οικογένειες των φοιτητών, ως μια οικονομική βοήθεια στους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Βασική παράμετρος, ωστόσο, για φέτος θα πρέπει να συναποτελέσουν οι συνεχείς συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, η αύξηση του πληθωρισμού και των ανατιμήσεων και η σημαντική αύξηση των ενοικίων των κατοικιών.

Με βασική αρχή μας την ισχυροποίηση του κράτους πρόνοιας, το οποίο ασκεί αποτελεσματική κοινωνική πολιτική, και έχοντας ως γνώμονά μας τις ανάγκες της φοιτητικής κοινότητας, ως Πανελληνία Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη αιτούμαστε:

  • Την παράταση της προθεσμίας υποβολής της αίτησης για την χορήγηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος κατά 3 βδομάδες παραπάνω, δεδομένου ότι παρατάθηκε και η περίοδος υποβολής φορολογικών δηλώσεων.
  • Την διεύρυνση των κριτηρίων του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, ειδικά για το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, καθώς δεδομένων των συνθηκών τα άμεσα έξοδα (ρεύμα, βασικά αγαθά, ενοίκιο) είναι δυσανάλογα σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, και ώστε να ανακουφιστούν περισσότερες οικογένειες που το έχουν πραγματικά ανάγκη.
  • Την αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος από 1.000€ σε 1.200€ ετησίως, λόγω των έκτακτων κοινωνικοοικονομικών συνθηκών.

ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ:

ΠΑΣΠ ΑΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΠΑΣΠ ΑΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΠΑΣΠ ΑΣ.ΠΑΙ.ΤΕ

ΠΑΣΠ Ε.Μ.Π. ΠΑΣΠ ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ

ΠΑΣΠ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΣΠ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΠΑΣΠ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΠΑΣΠ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

ΠΑΣΠ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΝΟΜΙΚΗΣ ΠΑΣΠ ΠΑ.ΔΑ.

ΠΑΣΠ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΣΠ ΠΑ.ΠΕΙ. ΠΑΣΠ Π.Ε.Δ.Δ.

ΠΑΣΠ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΠΑΣΠ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΠΑΣΠ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr