Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

 ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: Ακύρωση των φοιτητικών εκλογών 2020 και παράταση της θητείας των ΔΣ

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: Ακύρωση των φοιτητικών εκλογών 2020 και παράταση της θητείας των Διοικητικών Συμβουλίων για ακόμη ένα χρόνο

Φοιτητικές Εκλογές 2020: "Με δεδομένη την προτεραιότητα στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και την ασφάλεια των φοιτητών, αλλά και αναλογιζόμενοι πως η πλειονότητα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων θα επαναλειτουργήσει σε μερικές εβδομάδες, είναι αυτονόητο ότι δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά οι φοιτητικές εκλογές εν μέσω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης" τονίζει η φοιτητική παράταξη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, καλεί ολόκληρη τη φοιτητική κοινότητα και τις υπόλοιπες φοιτητικές παρατάξεις να προσυπογράψουν την παράταση της θητείας των Διοικητικών Συμβουλίων για ακόμη ένα χρόνο, "προτάσσοντας τη διασφάλιση της υγείας όλων μας". Τα Διοικητικά Συμβούλια των Φοιτητικών Συλλόγων ανά την Επικράτεια θα παραμείνουν ως έχουν, με βάση τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών της προηγούμενης ακαδημαϊκής χρονιάς, προσθέτει συγκεκριμένα.


Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ:

«Μέλημά μας η ασφάλεια και η υγεία των φοιτητών.

Η Ελληνική Κυβέρνηση αντιμετώπισε με μνημειώδη επιτυχία το πρώτο κύμα έξαρσης της νόσου Covid-19 και πλέον καλείται να πάρει σημαντικές αποφάσεις για την επόμενη μέρα. Η μερική άρση των μέτρων όσον αφορά την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (έναρξη δια ζώσης διδασκαλίας μόνο για εργαστήρια και κλινικές) και η συνέχιση της αναστολής της δια ζώσης λειτουργίας των λοιπών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων ήταν η βέλτιστη κίνηση. Μέσω της τηλεκπαίδευσης και της ομαλής διεξαγωγής της εαρινής εξεταστικής, ο στόχος να μην χαθεί το εξάμηνο επετεύχθη.

Στο πλαίσιο αυτό, με δεδομένη την προτεραιότητα στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και την ασφάλεια των φοιτητών, αλλά και αναλογιζόμενοι πως η πλειονότητα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων θα επαναλειτουργήσει σε μερικές εβδομάδες, είναι αυτονόητο ότι δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά οι φοιτητικές εκλογές εν μέσω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Παρότι οι φοιτητικές εκλογές αποτελούν δίχως αμφιβολία κορυφαία δημοκρατική διαδικασία, από την οποία κάθε χρόνο απολαμβάνουμε την εμπιστοσύνη δεκάδων χιλιάδων συμφοιτητών μας που αναδεικνύουν τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ως πρώτη δύναμη επί 33 χρόνια, ο ρόλος των φοιτητικών παρατάξεων είναι να εκπροσωπούμε την ακαδημαϊκή κοινότητα και όχι να την θέτουμε σε κίνδυνο.

Για το λόγο αυτό, καλούμε ολόκληρη τη φοιτητική κοινότητα και τις υπόλοιπες φοιτητικές παρατάξεις να προσυπογράψουν την παράταση της θητείας των Διοικητικών Συμβουλίων για ακόμη ένα χρόνο, προτάσσοντας τη διασφάλιση της υγείας όλων μας. Τα Διοικητικά Συμβούλια των Φοιτητικών Συλλόγων ανά την Επικράτεια θα παραμείνουν ως έχουν, με βάση τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών της προηγούμενης ακαδημαϊκής χρονιάς.

Επιπρόσθετα, ζητούμε, όπου κρίνεται απαραίτητο και δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί, την σύγκληση των Διοικητικών Συμβουλίων μέσω τηλεδιάσκεψης, ώστε να λαμβάνονται αποφάσεις συλλόγων με τη χρήση της τεχνολογίας.

Ακόμη, προτείνουμε, με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς και για όσο παραμένει επιτακτική η ανάγκη αποφυγής μεγάλων συναθροίσεων, να διερευνηθεί το ενδεχόμενο λήψης αποφάσεων από Γενικές Συνελεύσεις μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, έτσι ώστε να συνεχίζει το ανώτατο όργανο των φοιτητικών συλλόγων να έχει την δυνατότητα λήψης οποιασδήποτε άμεσης απόφασης προς το συμφέρον των φοιτητών, αρκεί πάντα να υπάρχει η δυνατότητα πλήρους διασφάλισης της διαδικασίας.

Είναι, τέλος, ευκαιρία, μέσα από αυτή τη συγκυρία, να επαναπροσδιορίσουμε τη θέση των φοιτητικών συλλόγων την επόμενη μέρα, μέσα από γόνιμο διάλογο, που θα θέσει στο επίκεντρο αποκλειστικά τις ανάγκες των φοιτητών. Η φοιτητική εκπροσώπηση στα όργανα συνδιοίκησης των Ιδρυμάτων με δικαίωμα ψήφου στα αμιγώς φοιτητικά ζητήματα, η δημιουργία εθνικού οργάνου εκπροσώπησης των φοιτητών, η ανανέωση των καταστατικών των φοιτητικών συλλόγων αποτελούν ζητήματα ίσως πιο επίκαιρα από ποτέ. Με υπευθυνότητα και σεβασμό, πιστοί στις αρχές και τις αξίες που μας διέπουν, θα συνεχίσουμε να παραμένουμε αρωγοί στο έργο της φοιτητικής κοινότητας για βέλτιστες συνθήκες εκπαίδευσης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια και την υγεία των φοιτητών.»

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr