Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

 Μια έκπληξη περίμενε τις φοιτητικές παρατάξεις στο ΠΑΜΑΚ από την αφισορύπανση (φωτό/βίντεο)

Μια έκπληξη περίμενε τις φοιτητικές παρατάξεις στο ΠΑΜΑΚ από την αφισορύπανση (φωτό/βίντεο)

Φοιτητικές Εκλογές 2019: Το έργο "Ο κύκλος της αφίσας" ετοίμασαν τα μέλη της Περιβαλλοντικής ομάδας του ΠΑΜΑΚ μαζί με εργαζομένους του Ιδρύματος. Το έργο κρεμάστηκε στο φουαγιέ του καθιερωμένα 'στολισμένου' μας Πανεπιστημίου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μελών του για το θέμα της αφισορύπανσης.

Αναλυτικά η Περιβαλλοντική Ομάδα του ΠαΜακ τονίζει: "Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας είναι, από το 2005, ο πρώτος και μόνος ‘πράσινος’ δημόσιος φορέας στην Ελλάδα με πιστοποιημένο Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό πρότυπο EMAS.


Μεταξύ άλλων, στο ΠαΜακ έχουμε δημιουργήσει ένα από τα πληρέστερα προγράμματα ανακύκλωσης στην χώρα με 16 διαφορετικά υλικά, διοργανώνουμε πρωτοποριακές περιβαλλοντικές ημερίδες, δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, εκδρομές, αναπλάσεις χώρων, δενδροφυτεύσεις και καθαρισμούς φυσικών περιοχών, με εντυπωσιακή συμμετοχή φοιτητών/ριών.

Όμως, κάθε χρόνο, στην περίοδο των φοιτητικών εκλογών, το Πανεπιστήμιο κυριολεκτικά γεμίζει με ‘σεντόνια’ από αφίσες  φοιτητικών παρατάξεων. Αυτή η πρακτική πιστεύουμε πως δεν τιμά καθόλου το Πανεπιστήμιό μας, αφενός επειδή είναι περιβαλλοντικά επιζήμια: Για την παραγωγή των αφισών κόβονται δέντρα για την κατασκευή του χαρτιού, κατασπαταλάται νερό και ενέργεια για την επεξεργασία του χαρτοπολτού και μολύνεται το περιβάλλον από την επεξεργασία και απόρριψή τους. Ενδεικτικά, για την παραγωγή των 2.500 περίπου αφισών μόνο για την βδομάδα της φοιτητικής προεκλογικής περιόδου, κόβονται δύο δέντρα ύψους 12 μέτρων και 18cm διαμέτρου [πηγή: conservatree.org]. Αναλογικά, το περιβαλλοντικό κόστος για όλη την χρονιά είναι τεράστιο.

Αφετέρου, η εικόνα ενός κτιρίου ντυμένου με αφίσες δεν συμβάλει στην ανάδειξη του γεγονότος των εκλογών, αλλά υποβαθμίζει τόσο αυτές, όσο και την αισθητική μας. 

Η πρακτική αυτή, τελικά, ζημιώνει το περιβάλλον, υποβαθμίζει τις εκλογές και την εικόνα του Πανεπιστημίου. Εδώ και 2 χρόνια, οι περισσότερες παρατάξεις του ΠαΜακ, όχι μόνο το κατανόησαν αυτό, αλλά και συμβάλουν στην καμπάνια μας για λιγότερες αφίσες. Δύο παρατάξεις όμως συνεχίζουν να κολλάν αφίσες με αμείωτους ρυθμούς.

Καλούμε τα μέλη του Πανεπιστημίου μας να καταδικάσουν την πρακτική της αφισορύπανσης και να στηρίξουν την προσπάθειά μας. Καλούμε, επίσης, τις φοιτητικές παρατάξεις, ειδικά τις δύο που έχουν απομείνει να εφαρμόζουν την πρακτική αυτή, να σταματήσουν τις αφισοκολλήσεις, να επιλέξουν  περιβαλλοντικά φιλικούς τρόπους προβολής (ίντερνετ, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κλπ) και να συμμετάσχουν ενεργά στην καμπάνια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στο Πανεπιστήμιό μας. 

Πιστεύουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του ΠαΜακ θα υποστηρίξουν μια τέτοια κίνηση, ενώ θα αναβαθμιστεί η διαδικασία των εκλογών και θα ενισχυθεί η περιβαλλοντική εικόνα του Πανεπιστημίου, που θέλουμε να συνεχίσει να αποτελεί παράδειγμα για άλλους φορείς.  

Ο κύκλος της αφίσας’

Δυο λόγια για το έργο…

Αφισορύπανση: Κόβουμε δέντρα, ασχημαίνουμε τον χώρο μας, υποτιμάμε τους συμπολίτες μας.

Ως Περιβαλλοντική Ομάδα, με την βοήθεια εργαζομένων του ΠαΜακ, επιλέξαμε την  Trash Art για να εκφραστούμε. Επαναχρησιμοποιήσαμε αφίσες παρατάξεων που είχαν πεταχτεί στην ανακύκλωση μετά τις περσινές και προπέρσινες εκλογές, καθώς και δύο ‘ζωντανά’ φυτά. Οι αναλογία στα ‘χρώματα’ των αφισών που χρησιμοποιήθηκαν στο έργο είναι η ίδια με τις αφίσες που κάθε χρόνο ‘στολίζουν’ το ΠαΜακ.

Για τα ‘τεμαχισμένα’ ανθρωπάκια εμπνευστήκαμε από το έργο του Γιάννη Γαΐτη ‘Ανθρωπάκια’. Ο καλλιτέχνης με το έργο του διαμαρτύρεται τις βαριές συνέπειες του βιομηχανικού πολιτισμού - όπως την ανωνυμία, τη μαζοποίηση και τον καταναλωτισμό – στο σύγχρονο άνθρωπο. Εμείς ξέρουμε ότι η κλιματική αλλαγή δεν βλάπτει τον ίδιο τον πλανήτη, αλλά τους ανθρώπους που τον κατοικούμε. Κάτι πρέπει να κάνουμε, λοιπόν, όσο προλαβαίνουμε.   

Εμείς συνεχίζουμε να ελπίζουμε."

Οι Φοιτητικές Εκλογές 2019 ζωντανά μέσω Liveblogging (Συνεχής Ενημέρωση)!

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr