Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

 Η Σχολή που έμεινε χωρίς κανένα εισακτέο!

Η Σχολή που έμεινε χωρίς κανένα εισακτέο!

Βάσεις Αποτελέσματα 2022: Οι βάσεις εισαγωγής 2022 στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έκρυβαν και φέτος εκπλήξεις. Από την μία υπάρχουν σχολές όπου οι φοιτητές «μπήκαν» με μέσο όρο κάτω του 10 και από την άλλη υπάρχει σχολή όπου δεν μπήκε κανείς!

Για τις εκπλήξεις των βάσεων μίλησε στην ΕΡΤ ο σύμβουλος σταδιοδρομίας Στράτος Στρατηγάκης. Ενδεικτικά οι ιατρικές σχολές «κρατήθηκαν στο ύψος τους», μεγάλη απόκλιση βάσεων υπήρχε σε σχολές του ΕΜΠ και των αντίστοιχων σχολών της Θεσσαλονίκης, ενώ μεγάλη πτώση των βάσεων υπήρχε στη σχολή της Νομικής Θεσσαλονίκης και Κομοτηνής και γενικά του 1ου επιστημονικού πεδίου λόγω μικρότερου αριθμού υποψηφίων.


Ακολούθησε τα Φοιτητικά Νέα και στο Viber! Πατήστε εδώ για να μπείτε στην ομάδα μας! Ακόμη, μην ξεχνάς να επισκέπτεσαι καθημερινά τα Φοιτητικά Νέα πατώντας www.foititikanea.gr για να μην σου ξεφεύγει κανένα νέο.

Η ΕΒΕ κόβει έναν στους τρεις υποψηφίους

Ως αρκετά υψηλό ποσοστό επιτυχίας χαρακτήρισε το 68,83% που σημειώθηκε στις φετινές πανελλαδικές και σημείωσε πως «οι υπόλοιποι που δεν πέρασαν κόπηκαν λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής η οποία κόβει έναν στους τρεις υποψηφίους. Έτσι έμειναν 10.839 κενές θέσεις». 

Όσον αφορά στις κενές θέσεις, ο Στράτος Στρατηγάκης υπογράμμισε πως «για πρώτη φορά στα κεντρικά πανεπιστήμια έχουμε σημαντικό αριθμό κενών θέσεων». Όπως εξήγησε «αυτό συνέβη γιατί τα κεντρικά πανεπιστήμια επέλεξαν τον υψηλότερο δυνατό συντελεστή για την ελάχιστη βάση εισαγωγής, προσπαθώντας να μειώσουν τον αριθμό φοιτητών που δέχονται».

Που βρίσκεται η σχολή όπου δεν πέρασε κανείς

Υπάρχει δε ένα τμήμα που δεν πέτυχε κανένας φοιτητής! Αυτή η σχολή είναι η νοσηλευτική στο Διδυμότειχο, που, όπως είπε ο Στράτος Στρατηγάκης, «ανέβασε την ελάχιστη βάση εισαγωγής με αποτέλεσμα να μην πετύχει κανείς, όπως είχε γίνει αντίστοιχα πέρυσι με την Αρχιτεκτονική Ξάνθης».

Πτώση σε νομικές και πολυτεχνικές σχολές 

Όσον αφορά στα ΕΠΑΛ σημείωσε πως από τα αποτελέσματα καταδεικνύεται πως εκεί «ο συναγωνισμός ο μεγάλος και οι υψηλές επιδόσεις δεν αφήνουν κενές θέσεις. Καθώς γίνεται μια στροφή των παιδιών προς τα ΕΠΑΛ, βλέπουμε πως γίνεται πιο δύσκολο να μπεις από τα ΕΠΑΛ στο Πανεπιστήμιο σε σχέση με το Γενικό Λύκειο. Το ποσοστό επιτυχίας είναι στο μισό».

Στις εκπλήξεις των φετινών βάσεων περιέλαβε τις ιατρικές σχολές «που κρατήθηκαν στο ύψος τους και δεν έπεσαν κάτω από τα 18.000 μόρια», τους μηχανολόγους-μηχανικούς στο ΕΜΠ που «είχαν μείωση της βάσης τους κατά 71 μόρια, ενώ η ίδια σχολή στη Θεσσαλονίκη κατά 575», επισημαίνοντας πως η διαφορά είναι πολύ μεγάλη. Το αντίστοιχο επισήμανε και με τους πολιτικούς μηχανικούς «στο ΕΜΠ είχαμε αύξηση κατά 8 μόρια ενώ στη Θεσσαλονίκη είχαμε μείωση κατά 379 μόρια».

Επιπλέον επισήμανε την μεγάλη πτώση σε όλες της σχολές του 1ου πεδίου, αλλά, όπως είπε, «το περιμέναμε γιατί φέτος οι υποψήφιοι ήταν πολύ λιγότεροι από κάθε άλλη χρονιά». Σχετικά με αυτό σημείωσε πως «η πιο χαμηλή βάση στο τμήμα Ιστορίας Κέρκυρας, διαμορφώθηκε στα 8.420 μόρια».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr