Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

 Έρχονται Οικονομικά Μεταπτυχιακά

Έρχονται Οικονομικά Μεταπτυχιακά

Τα βασικά σημεία του προσχεδίου με τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια-ΤΕΙ παρουσίασε σήμερα σε Συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου. Πιο συγκεκριμένα τα σημεία του προσχεδίου θα τεθούν σε μία βδομάδα στη Δημόσια Διαβούλευση.

Ειδικότερα για τα Οικονομικά Μεταπτυχιακά, σύμφωνα με το Προσχέδιο Νόμου προβλέπονται τα εξής:


Ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου διευκρίνισε ότι με τις προτεινόμενες διατάξεις ενισχύεται η αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ, τα οποία έχουν την ευθύνη για την ίδρυση, τη λειτουργία και την οικονομική διαχείριση των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών. Ταυτόχρονα, ο Υπουργός έχει δικαίωμα αναπομπής της απόφασης της Συγκλήτου περί ίδρυσης ΠΜΣ αν διαπιστώσει:

(α) ότι υπάρχει πρόδηλη δυσαναλογία μεταξύ των τελών φοίτησης και των παροχών προς τους φοιτητές, ή

(β) ότι το ύψος των τελών φοίτησης είναι τέτοιο που καθιστά αδύνατη ή δυσχερή τη συμμετοχή σε ΠΜΣ φοιτητών περιορισμένης εισοδηματικής ικανότητας, παραβιάζοντας τη γενική ελευθερία πρόσβασης στην παιδεία, ή

(γ) ότι δεν είναι επαρκώς δικαιολογημένο το λειτουργικό κόστος του ΠΜΣ. Ακόμη στον Υπουργό παραμένει και η τελική απόφαση έγκρισης των διακρατικών ΠΜΣ.

Επίσης, ετησίως θα δημοσιοποιείται, με ανάρτηση στην ιστοσελίδα των ΑΕΙ, ο απολογισμός εσόδων – εξόδων κάθε ΠΜΣ, με αναγραφή της κατανομής των δαπανών ανά κατηγορία, και ιδίως του ύψους των τελών φοίτησης, των αμοιβών των διδασκόντων στα Π.Μ.Σ. και του αριθμού των διδασκόντων που τις εισέπραξαν. Επίσης, κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου, τα ΑΕΙ οφείλουν επίσης να δημοσιοποιήσουν τον απολογισμό για τα έτη 2012 έως 2016. Μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα τελευταία νέα για τα Μεταπτυχιακά εδώ.

Περισσότερα για τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Μείνετε συντονισμένοι στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr, το Μεγαλύτερο Φοιτητικό Portal της χώρας για την καθημερινή σας φοιτητική ενημέρωση!

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr