Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

 ΑΕΙ: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τα Μεταπτυχιακά

ΑΕΙ | Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τα Μεταπτυχιακά

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Αυγή» το νομοσχέδιο κατατέθηκε χθες στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ).

Μεταπτυχιακά που οδηγούν σε διδακτορικό και μεταπτυχιακά επαγγελματικής εξειδίκευσης που άπτονται του αντικειμένου διάφορων επαγγελματικών ομάδων (μηχανικών, χρηματοοικονομικών κ.ά.) και που δεν οδηγούν αυτομάτως σε διδακτορικές σπουδές θα περιλαμβάνει η τελική μορφή του νομοσχεδίου για τα μεταπτυχιακά, που, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες έφτασε στα χέρια της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την τελική επεξεργασία. Πρόκειται για διάκριση που είχε ακουστεί στο παρελθόν, δεν αποτυπώθηκε όμως στη μορφή του νομοσχεδίου που βγήκε στη διαβούλευση προ εβδομάδων. Ο διάλογος, ωστόσο, τόσο με τις ηγεσίες των ΑΕΙ όσο και με την ακαδημαϊκή κοινότητα, οδήγησε την αρμόδια επιτροπή, που συστάθηκε στο υπουργείο Παιδείας και μελετά εδώ και μήνες τα μεταπτυχιακά, να προβεί σε αλλαγές στο νομοσχέδιο.

Συντονιστείτε στην σελίδα Φοιτητικά Νέα - Newsroom πατώντας εδώ, για να ενημερώνεστε ΠΡΩΤΟΙ για όλα τα τελευταία νέα!


Έτσι, τα μεταπτυχιακά της πρώτης κατηγορίας είναι δωρεάν και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει τέλος εγγραφής 500 ευρώ, κατόπιν αιτιολογημένου και εγκεκριμένου από το υπουργείου προϋπολογισμού. Για τα μεταπτυχιακά επαγγελματικής εξειδίκευσης μπορεί να δικαιολογηθεί τέλος εγγραφής ώς τρεις φορές το ποσό -πάντα ύστερα από έλεγχο.

Όσο για τις αμοιβές των καθηγητών, κατά τις πληροφορίες, υποχρεούνται να διδάσκουν δωρεάν στο πρώτο μεταπτυχιακό και στη συνέχεια η αμοιβή τους δεν ξεπερνάει το 50% του βασικού μισθού καθηγητή α’ βαθμίδας.

Αλλαγές σημαντικές δεν θα υπάρξουν στη διασύνδεση ΑΕΙ και ερευνητικών κέντρων, ενώ παραμένει η δυνατότητα επίβλεψης διδακτορικών σε καθηγητές ΤΕΙ και ερευνητές, όπως προέβλεπε το ν/σ της διαβούλευσης. Κατά τις πληροφορίες, το νομοσχέδιο -εκτός απροόπτου- θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή εντός 15 ημερών.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

ΠΜΣ Σχολής Επιστημών Υγείας Παν. Πατρών