Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

δίδακτρα μεταπτυχιακά, μεταπτυχιακά, Πανεπιστημίων, ΤΕΙ Γιατί υπάρχουν δίδακτρα στα Μεταπτυχιακά προγράμματα των ΑΕΙ

Γιατί υπάρχουν δίδακτρα σε μεταπτυχιακά προγράμματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ

"Τα δίδακτρα στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών δεν καθιερώθηκαν για να πλουτίσουμε. Τα μεταπτυχιακά έχουν δίδακτρα απλώς και μόνο για να λειτουργούν αξιόπιστα και με ακαδημαϊκά σωστό τρόπο, ενώ ένα μέρος των διδάκτρων πηγαίνει στο Πανεπιστήμιο", επισημαίνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Δημήτρης Κυρκιλής, πρόεδρος του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Περιφερειακών Σπουδών.

Σε συνέντευξη στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στο "Πρακτορείο 104,9 fm" ο καθηγητής αναφέρει ότι "υπάρχουν μεταπτυχιακά, τα οποία είναι πιο ακριβά και άλλα που είναι πιο φθηνά, σίγουρα, όμως, τα δίδακτρα δεν πρέπει να μπαίνουν σε ένα τέτοιο επίπεδο, που να δημιουργούν δυνατότητες πλουτισμού".


«Και το δικό μας ΑΕΙ έχει καθιερώσει δίδακτρα για τα μεταπτυχιακά του προγράμματα. Τα δίδακτρα βοηθούν την υλοποίηση των προγραμμάτων. Χωρίς δίδακτρα δε θα μπορούσαν να υλοποιηθούν τα προγράμματα, διότι το υπουργείο δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να επιχορηγεί τις μεταπτυχιακές σπουδές. Η χρηματοδότηση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης έχει μειωθεί στο 30% του προϋπολογισμού του 2009, πριν την εκδήλωση της κρίσης. Υπάρχει ένα πρόβλημα χρηματοδότησης γενικά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και πιο ειδικά των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων. Άρα, τα δίδακτρα βοηθούν, όχι μόνο στο να υλοποιηθούν τα προγράμματα αλλά και να παράγουν ένα αξιόπιστο επίπεδο εκπαίδευσης και το πτυχίο να είναι σοβαρό και να έχει αντίκρισμα»

«Το κάθε πρόγραμμα καθορίζει το δικό του ύψος των διδάκτρων, το οποίο βέβαια πρέπει να εγκριθεί μετά από το Συμβούλιο του Ιδρύματος, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Υπάρχουν μεταπτυχιακά, τα οποία είναι πιο ακριβά και άλλα που είναι πιο φθηνά. Επαναλαμβάνω: τα δίδακτρα δεν δίνονται για να πλουτίσουμε. Τα μεταπτυχιακά έχουν δίδακτρα απλώς και μόνο για να λειτουργούν αξιόπιστα και με ακαδημαϊκά σωστό τρόπο, ενώ ένα μέρος των διδάκτρων πηγαίνει στο Πανεπιστήμιο. Το 35% των διδάκτρων πηγαίνει στον Ειδικό Λογαριασμό της Έρευνας, που έχει κάθε Πανεπιστήμιο και βέβαια στο ίδιο το Πανεπιστήμιο για άλλες ανάγκες που συνδέονται με το Πρόγραμμα».

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για όλα τα τελευταία νέα που αφορούν τα Μεταπτυχιακά ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr