Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

Υπ. Παιδείας, εξωπραγματικά, δίδακτρα μεταπτυχιακών, ΑΕΙ Υπ. Παιδείας: Λύση για τα «εξωπραγματικά» δίδακτρα μεταπτυχιακών ορισμένων ΑΕΙ

Υπ. Παιδείας: Λύση για τα «εξωπραγματικά» δίδακτρα μεταπτυχιακών ορισμένων ΑΕΙ

"Εξωπραγματικά" χαρακτηρίζει τα δίδακτρα μεταπτυχιακών προγραμμάτων ορισμένων ΑΕΙ της χώρας, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM" είπε πως το υπουργείο θα δώσει λύση στο ζήτημα, εφαρμόζοντας το άρθρο του Συντάγματος για δημόσια δωρεάν Παιδεία.

Μιλώντας στην εκπομπή "Δεύτερη Ανάγνωση", με τον Κώστα Μπλιάτκα, η κ. Αναγνωστοπούλου επισήμανε ότι σε πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα οι φοιτητές δεν πληρώνουν για τα μεταπτυχιακά σε κάποια άλλα τα δίδακτρα είναι χαμηλά, αλλά σε ορισμένα -όπως είπε χαρακτηριστικά- υπάρχει ένα παράκεντρο με 60.000 φοιτητές.


"Είναι παράκεντρο γιατί λειτουργεί έξω από το πανεπιστημιακό σύστημα" υπογράμμισε ο η κ. Αναγνωστοπούλου και αναρωτήθηκε, λέγοντας πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί, όταν ο κάθε φοιτητής πληρώνει 10 και 12.000 ευρώ.

"Πρέπει να λυθεί το θέμα γιατί για εμάς είναι αρχή ότι έχουμε δημόσια και δωρεάν παιδεία· πρέπει να ξεκινήσουμε από εκεί με το άρθρο 16 του Συντάγματος" τόνισε.

Στο μεταξύ, αναφερόμενη στη λειτουργία τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ σε επαρχιακές πόλεις υπογράμμισε ότι ιδρύθηκαν με πολύ μεγάλη ευκολία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά στη συνέχεια δεν φρόντισε κανένας να διατηρηθούν.

"Κάποια λειτούργησαν πολύ καλά και μάλιστα εντάχθηκαν και έδωσαν κίνηση στην τοπική κοινωνία, στην τοπική αγορά και κάποια έχουν και τα ακαδημαϊκά κριτήρια. Στη συνέχεια συγχωνεύτηκαν ή καταργήθηκαν με το σχέδιο Αθηνά χωρίς καμία μελέτη" είπε.

Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου, λέγοντας ότι το υπουργείο επιδιώκει να διατηρηθεί και να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

"Δύσκολα πρέπει να ανοίγει ένα τμήμα και δύσκολα να κλείνει" τόνισε η κ. Αναγνωστοπούλου, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται να γίνει μια μελέτη για την αναγκαιότητα λειτουργίας αυτών των τμημάτων.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr