Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

 Τέσσερις Καθηγητές του ΑΠΚΥ στη λίστα κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου για το 2022 / ΟΝΟΜΑΤΑ

Τέσσερις Καθηγητές του ΑΠΚΥ στη λίστα κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου για το 2022 / ΟΝΟΜΑΤΑ

Διεθνής αναγνώριση για τέσσερις καθηγητές του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου που συγκαταλέγονται στους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως στα επιμέρους ερευνητικά πεδία τους.

Μία ακόμη διεθνής αναγνώριση για το εγνωσμένου κύρους ακαδημαϊκό προσωπικό του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) αποτελεί η συμπερίληψη τεσσάρων (4) καθηγητών του και συγκεκριμένα των Καθηγ. Μιχαλίνου Ζεμπύλα, Καθηγ. Γιάννη Μανωλόπουλου, Αναπλ. Καθηγ. Jahna Otterbacher και Αναπλ. Καθηγ. Αντώνη Ζορπά, μεταξύ των κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίως στα ερευνητικά πεδία τους. Πρόκειται για αξιολόγηση και διεθνή κατάταξη που λαμβάνει υπόψη βιβλιομετρικά δεδομένα του δημοσιευμένου έργου πέραν των 7 εκ. επιστημόνων ανά τον κόσμο, την οποία δημοσιεύει ο Καθηγητής Ιωάννης Ιωαννίδης του Πανεπιστημίου του Stanford, με τίτλο «Updated science-wide author databases of standardized citation indicators». 


Με βάση τον αντίκτυπο του δημοσιευμένου έργου τους καθόλη τη διάρκεια της ακαδημαϊκής και ερευνητικής καριέρας τους, αλλά και με βάση τις δημοσιεύσεις τους για το έτος 2021, στους κορυφαίους 100.000 επιστήμονες παγκοσμίως και στο 2% των κορυφαίων επιστημόνων του επιστημονικού τους πεδίου συγκαταλέγονται εκ νέου οι:

  • Καθηγητής Μιχαλίνος Ζεμπύλας στο πεδίο της Εκπαίδευσης/Education. Ο Μ. Ζεμπύλας είναι Καθηγητής Θεωρίας της Παιδείας και Αναλυτικών Προγραμμάτων και Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού προγράμματος «Επιστήμες της Αγωγής».
  • Καθηγητής Γιάννης Μανωλόπουλος στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης/Artificial Intelligence. Ο Καθηγ. Μανωλόπουλος επικεντρώνει το ερευνητικό του ενδιαφέρον στη Διαχείριση Δεδομένων και είναι Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών του ΑΠΚΥ.
  • Αναπληρωτής Καθηγητής Αντώνης Ζορπάς στο πεδίο των Επιστημών Περιβάλλοντος/Environmental Sciences. Ο Α. Ζορπάς είναι Αναπλ. Καθηγ. στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος» και επικεφαλής του Εργαστηρίου Χημικής Μηχανικής και Μηχανικής Αειφορίας.

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Jahna Otterbacher, επικεφαλής του Ερευνητικού Κέντρου για την Αλγοριθμική Διαφάνεια CyCAT του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, εμφανίζεται για πρώτη φορά στην κατάταξη για το έτος 2021 σύμφωνα με τα βιβλιομετρικά δεδομένα του δημοσιευμένου έργου της και συγκαταλέγεται στους κορυφαίους επιστήμονες διεθνώς στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης/Artificial Intelligence.  

Η επικαιροποιημένη κατάταξη, η οποία δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 από τον έγκριτο επιστημονικό εκδοτικό οίκο Elsevier (διαθέσιμη εδώ), λαμβάνει υπόψη όλους τους επιστήμονες που δημοσίευσαν πάνω από 5 επιστημονικές εργασίες μέχρι το έτος 2021. Συμπεριλαμβάνονται οι 100.000 κορυφαίοι ερευνητές στον κόσμο σε 22 επιστημονικά πεδία και σε 176 υπο-πεδία, καθώς και το 2% των κορυφαίων ερευνητών εκάστου επιστημονικού πεδίου, καθόλη τη διάρκεια της ακαδημαϊκής σταδιοδρομίας τους. Στην κατάταξη λαμβάνεται υπόψη μια σειρά παραμέτρων, όπως ο αριθμός των πρωτότυπων επιστημονικών εργασιών, η απήχηση και ο αντίκτυπος των εργασιών στην επιστημονική κοινότητα, οι ετεροαναφορές που έχουν λάβει σύμφωνα με τη βάση δεδομένων SCOPUS, κ.ά. 

Ο Πρύτανης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Πέτρος Πασιαρδής, συγχαίρει θερμά τα τέσσερα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού για τη διεθνή αναγνώριση και διάκριση και τονίζει ότι η εξόχως αυτή σημαντική αρίστευση περιποιεί τιμή και για το ίδιο το Πανεπιστήμιο, το οποίο είναι υπερήφανο για τις επιτυχίες όλων των μελών ΔΕΠ του. Σημειώνει, επίσης, ότι «η συνεισφορά των ακαδημαϊκών του ΑΠΚΥ στις επιστήμες και στην έρευνα στο διεθνές επιστημονικό γίγνεσθαι αντανακλά και στο υψηλό επίπεδο των σπουδών που προσφέρει το Πανεπιστήμιο και υποστηρίζει την εξωστρέφεια και τη διεθνοποίησή του».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr