Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

 ΑΕΙ: Ξεκινά η υλοποίηση των Συμβουλίων Διοίκησης - Η σχετική ΚΥΑ

Ξεκίνησε η υλοποίηση του νέου νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ με τα Συμβούλια Διοίκησης

Ξεκίνησε ήδη η υλοποίηση του νέου νόμου-πλαισίου 4957/2022 «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις», καθώς υπογράφεται η πρώτη κοινή υπουργική απόφαση κατ’ εξουσιοδότηση του ως άνω νόμου, με την οποία ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την εκλογική διαδικασία των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Με τη νέα απόφαση, καθορίζεται το ειδικότερο πλαίσιο της εκλογικής διαδικασίας των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης (ΣΔ) των ΑΕΙ, έκδοσης της προκήρυξης, υποβολής των υποψηφιοτήτων, εφαρμογής του συστήματος της ταξινομικής ψήφου, εκλογιμότητας των υποψηφίων, καταμέτρησης των ψήφων και ζητημάτων σχετικά με την εκλογή των εσωτερικών μελών του ΣΔ των ΑΕΙ.


Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το νέο νόμο-πλαίσιο, τα Συμβούλια Διοίκησης των Πανεπιστημίων διαπνέονται, συγκροτούνται και λειτουργούν με όρους:

  • Αξιοκρατίας και πλουραλισμού: με σύστημα ταξινομικής ψήφου - οι πανεπιστημιακοί που ψηφίζουν επιλέγουν με σειρά προτίμησης όσους θεωρούν πιο άξιους για την προώθηση συνεργατικού και συναινετικού μοντέλου διακυβέρνησης του ΑΕΙ, και με σύστημα ανώτατου ορίου εκπροσώπησης των εσωτερικών μελών ανά Σχολή, προωθείται ευρύτερα ο πλουραλισμός απόψεων εντός του ΑΕΙ.
  • Εξωστρέφειας: με συμμετοχή εξωτερικών μελών, με άνοιγμα σε διακεκριμένα μέλη της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας και της ευρύτερης κοινωνίας. 
  • Συλλογικότητας: από το συγκεντρωτικό σύστημα μεταβαίνουμε σε ένα συλλογικό όργανο διοίκησης.
  • Λογοδοσίας και διαφάνειας:με ισχυρό σύστημα εσωτερικού ελέγχου από τη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου, με εφαρμογή συστήματος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας σε όλες τις ψηφοφορίες. 

Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στα οποία έληγε η θητεία των πρυτανικών αρχών στις 31 Αυγούστου 2022, η προκήρυξη για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του ΣΔ πρέπει να εκδοθεί το αργότερο έως τις 22 του τρέχοντος μήνα. Προς διευκόλυνση των Ιδρυμάτων, μετά τη δημοσίευση της Απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, θα ακολουθήσει εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία θα περιλαμβάνει και υποδείγματα προκήρυξης για την εκλογή των εσωτερικών μελών, αλλά και πρόσκλησης για την ανάδειξη των εξωτερικών μελών του ΣΔ, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα ΑΕΙ.

Η Υπουργός Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Ξεκινάμε δυναμικά την υλοποίηση του νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ, ο οποίος διευρύνει τους ορίζοντες των Πανεπιστημίων μας, εξασφαλίζοντάς τους απεριόριστες δυνατότητες ανάπτυξης, εξωστρέφειας, σύνδεσης με την κοινωνία. Η ανάδειξη των Συμβουλίων Διοίκησης είναι κομβική σε αυτή τη νέα πορεία, καθώς αυτά μπορούν να προσδώσουν στα ΑΕΙ μας περισσότερη συλλογικότητα, αποτελεσματικότητα, διαφάνεια στη διοίκηση, αλλά και να αξιοποιήσουν τα θεσμικά εργαλεία που έχουν πλέον στη διάθεσή τους, προς όφελος της ακαδημαϊκής κοινότητας και του κοινωνικού συνόλου. Στεκόμαστε αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια και στηρίζουμε έμπρακτα τα Πανεπιστήμιά μας σε αυτή τη σημαντική αλλαγή σελίδας

Η σχετική ΚΥΑ

Τα «Φοιτητικά Νέα» σας παρουσιάζουν την ΚΥΑ: 

ΘΕΜΑ: «Διαδικασία εκλογής των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και θέματα σχετικά με την εφαρμογή της ταξινομικής ψήφου».

Αποφασίζουμε:

Άρθρο 1
Πεδίο εφαρμογής

Η παρούσα απόφαση έχει ως αντικείμενο να ρυθμίσει θέματα σχετικά με την εκλογική διαδικασία των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης (Σ.Δ.) των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), τη διαδικασία έκδοσης της προκήρυξης, τη διαδικασία υποβολής των υποψηφιοτήτων, την εφαρμογή του συστήματος της ταξινομικής ψήφου, την εκλογιμότητα των υποψηφίων, τη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων και κάθε άλλο ζήτημα σχετικό με την εκλογή των εσωτερικών μελών του Σ.Δ. των Α.Ε.Ι.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΚΛΟΓΙΜΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΕΚΔΟΣΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ- ΥΠΟΒΟΛΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ- ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ- ΕΚΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ

Άρθρο 2
Προϋποθέσεις εκλογιμότητας των υποψήφιων εσωτερικών μελών -Ασυμβίβαστα –Κωλύματα εκλογιμότητας

1. Δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας για τη θέση εσωτερικού μέλους έχουν όλα τα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) του οικείου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.), που πληρούν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:

α) ανήκουν στη βαθμίδα του Καθηγητή και

β) τελούν σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης, κατ’ ελάχιστον για χρονικό διάστημα ενός (1) έτους κατά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των υποψηφιοτήτων.

Ειδικά για τα Α.Ε.Ι. στα οποία κατά τον χρόνο προκήρυξης των εκλογών υπηρετεί αριθμός μελών Δ.Ε.Π. στη βαθμίδα του Καθηγητή ίσος ή μικρότερος του σαράντα (40), δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας για τη θέση εσωτερικού μέλους έχουν όλα τα μέλη Δ.Ε.Π. του οικείου Α.Ε.Ι., που πληρούν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:

α) ανήκουν στη βαθμίδα του Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή και

β) τελούν σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης κατ’ ελάχιστον για χρονικό διάστημα ενός (1) έτους κατά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των υποψηφιοτήτων.

2. Η ιδιότητα του εσωτερικού μέλους είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του Αντιπρύτανη, του Κοσμήτορα, του Προέδρου Τμήματος και του Διευθυντή Τομέα. Οι διατελούντες στα ανωτέρω αξιώματα δικαιούνται, με την επιφύλαξη των οριζόμενων στην παρ. 3, να θέσουν υποψηφιότητα για τη θέση του εσωτερικού μέλους του Σ.Δ. και σε περίπτωση εκλογής τους εκπίπτουν αυτοδικαίως από τα ανωτέρω αξιώματα.

3. Δεν επιτρέπεται να είναι υποψήφιοι για τη θέση του εσωτερικού μέλους:

α) όσοι αποχωρούν από την υπηρεσία λόγω συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου ηλικίας κατά τη διάρκεια της θητείας για την οποία προκηρύσσεται η θέση,

β) όσοι έχουν διατελέσει στο αξίωμα του Πρύτανη για τουλάχιστον δύο (2) θητείες στο ίδιο ή άλλο Α.Ε.Ι., γ) όσοι έχουν διατελέσει αθροιστικά μία (1) φορά μέλος του Σ.Δ. και μία (1) φορά στο αξίωμα του Πρύτανη,

δ) όσοι έχουν διατελέσει αθροιστικά, τουλάχιστον τρεις (3) θητείες στα αξιώματα του Πρύτανη και του Αντιπρύτανη.

4. Μέλη Δ.Ε.Π. έχουν δικαίωμα εκλογής στη θέση του μέλους Σ.Δ. έως δύο (2) φορές συνολικά στο ίδιο Α.Ε.Ι.

Άρθρο 3
Εκλογική διαδικασία- Προκήρυξη- Ανακήρυξη υποψηφίων- Εκλογικοί κατάλογοι

1.  Ο υπηρετών Πρύτανης του Α.Ε.Ι. είναι αρμόδιος για την έκδοσης της προκήρυξης που αφορά στην εκλογή των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης (Σ.Δ.) έξι (6) μήνες πριν από τη λήξη της θητείας των υπηρετούντων μελών του Σ.Δ. Αν δεν εκδοθεί η προκήρυξη εντός της προθεσμίας του πρώτου εδαφίου, η αρμοδιότητα έκδοσης της προκήρυξης περιέρχεται στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ειδικά στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στα οποία η θητεία των υπηρετουσών πρυτανικών αρχών λήγει την 31η.8.2022, η διάρκεια της οποίας παρατείνεται δυνάμει του εξηκοστού έκτου άρθρου του ν. 4917/2022 (Α΄ 67) έως την ανάδειξη των νέων πρυτανικών αρχών και το αργότερο έως την 28η.2.2023, η προκήρυξη για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Σ.Δ. εκδίδεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την έναρξη ισχύος του ν. 4957/2022..

2. Η προκήρυξη δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Α.Ε.Ι. και περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον την ημερομηνία διενέργειας της εκλογικής διαδικασίας, καθώς και πρόβλεψη περί επανάληψής της μετά από επτά (7) ημέρες, εάν αυτή αποβεί άγονη, τη διαδικασία και την προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων, η οποία δεν δύναται να είναι μικρότερη των τριάντα (30) ημερών, τη δυνατότητα παραίτησης από υποβληθείσα υποψηφιότητα, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια σχετικά με την εκλογική διαδικασία. Κατά την υποβολή υποψηφιότητας, κάθε υποψήφιος δύναται να υποβάλει σύντομο βιογραφικό σημείωμα, εφόσον το επιθυμεί, προκειμένου να ανακοινωθεί μαζί με την υποψηφιότητά του. Η υποβολή υποψηφιοτήτων, καθώς και η παραίτηση από υποβληθείσα υποψηφιότητα πραγματοποιείται αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων. Η ανάκληση της υποψηφιότητας πραγματοποιείται το αργότερο έως δέκα (10) ημέρες πριν από την ημερομηνία διενέργειας της ψηφοφορίας. Για τον καθορισμό της ακριβούς ημερομηνίας διεξαγωγής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας απαιτείται η προηγούμενη επικοινωνία του Α.Ε.Ι. με την Ε.Δ.Υ.Τ.Ε. Α.Ε., πριν την έκδοση της προκήρυξης. Σε κάθε περίπτωση η ημερομηνία διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας απέχει κατ’ ελάχιστον είκοσι (20) ημέρες από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των υποψηφιοτήτων.

3. Ο υπηρετών Πρύτανης έχει την ευθύνη διοργάνωσης της εκλογικής διαδικασίας. Εάν ο υπηρετών Πρύτανης υποβάλει υποψηφιότητα για τη θέση του εσωτερικού μέλους στο Σ.Δ., την ευθύνη της οργάνωσης της εκλογικής διαδικασίας αναλαμβάνει ο πρώτος σε σειρά αναπλήρωσης Αντιπρύτανης, ο οποίος δεν έχει θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του εσωτερικού μέλους στο Σ.Δ. Αν ο Πρύτανης και το σύνολο των Αντιπρυτάνεων έχουν θέσει υποψηφιότητα για τη θέση εσωτερικού μέλους στο Σ.Δ., ο Πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της παρ. 4 αναλαμβάνει την ευθύνη της διοργάνωσης της εκλογικής διαδικασίας από την ημερομηνία ορισμού του και εξής.

4. Με απόφαση της Συγκλήτου του Α.Ε.Ι. συγκροτείται Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (Κ.Ε.Ε.) σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 9 του ν. 4957/2022, η οποία αποτελείται από πέντε (5) μέλη Δ.Ε.Π. της βαθμίδας του Καθηγητή ή του Αναπληρωτή Καθηγητή του οικείου Α.Ε.Ι. με τα ισάριθμα αναπληρωματικά τους και έχει την ευθύνη διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας. Καθήκοντα Προέδρου της Κ.Ε.Ε. ασκεί το αρχαιότερο μέλος Δ.Ε.Π. στη βαθμίδα του Καθηγητή. Η Κ.Ε.Ε. συγκροτείται τουλάχιστον δεκαπέντε (15) ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των υποψηφιοτήτων. Η απόφαση της Συγκλήτου περί ορισμού των τακτικών και αναπληρωματικών μελών της Κ.Ε.Ε. κοινοποιείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με επιμέλεια του Πρύτανη. Δεν επιτρέπεται να είναι μέλος της Κ.Ε.Ε. μέλος Δ.Ε.Π. που θέτει υποψηφιότητα για μέλος του Σ.Δ., καθώς και μέλος Δ.Ε.Π. που έχει την ιδιότητα του συζύγου ή του συμβιούντος ή εξ αίματος ή εξ αγχιστείας συγγένεια σε ευθεία ή πλάγια γραμμή έως τον τρίτο βαθμό με κάποιον από τους υποψηφίους. Εάν οριστεί ως μέλος της Κ.Ε.Ε. μέλος Δ.Ε.Π. που έχει κάποιο από τα κωλύματα του προηγούμενου εδαφίου, αυτό εκπίπτει αυτοδικαίως και αναπληρώνεται από το αντίστοιχο αναπληρωματικό του.

5. Η Κ.Ε.Ε. συντάσσει πρωτόκολλο, στο οποίο καταγράφονται οι υποψηφιότητες και οι παραιτήσεις, καθώς και η ημερομηνία και ώρα υποβολής τους. Κατά την τελευταία ημέρα υποβολής των υποψηφιοτήτων και τρεις (3) ώρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων, η Κ.Ε.Ε. συνεδριάζει με σκοπό τον έλεγχο των υποψηφιοτήτων που έχουν υποβληθεί, την εξέταση των προϋποθέσεων εκλογιμότητας των υποψηφίων, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου και του άρθρου 2 της παρούσας απόφασης και την ανακήρυξη των υποψηφίων κατά τη λήξη της προθεσμίας. Ενώπιον της Κ.Ε.Ε. υποβάλλονται τυχόν ενστάσεις των υποψηφίων σχετικά με τις προϋποθέσεις συμμετοχής των υποψηφίων στην εκλογική διαδικασία, επί των οποίων αποφαίνεται αιτιολογημένα η Κ.Ε.Ε. πριν την ανακήρυξη των υποψηφίων. Αν η Κ.Ε.Ε. κατά τη συνεδρίασή της διαπιστώσει ότι ο αριθμός των υποψηφίων δεν επαρκεί για την πλήρωση των θέσεων των εσωτερικών μελών του Σ.Δ., εισηγείται προς τον Πρύτανη την παράταση της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων για επτά (7) ημέρες και με πράξη του Πρύτανη που εκδίδεται πριν από τη λήξη της προθεσμίας, παρατείνεται υποχρεωτικά για άλλες επτά (7) ημέρες η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων.

6. Τυχόν ενστάσεις των υποψηφίων σχετικά με τις προϋποθέσεις συμμετοχής των υποψηφίων στην εκλογική διαδικασία υποβάλλονται ενώπιον της Κ.Ε.Ε., η οποία αποφαίνεται αιτιολογημένα επί αυτών πριν την ανακήρυξη των υποψηφίων. Με απόφαση της Κ.Ε.Ε. ανακηρύσσονται οι υποψήφιοι για τις θέσεις των μελών του Σ.Δ.. Μετά την ανακήρυξη η Κ.Ε.Ε. συντάσσει με αλφαβητική σειρά πίνακα των υποψηφίων που έχουν ανακηρυχθεί, τον οποίο αποστέλλει αμελλητί στον αρμόδιο Πρύτανη ή Αντιπρύτανη που έχει την ευθύνη για τη διοργάνωση της εκλογικής διαδικασίας σύμφωνα με την παρ. 3 προκειμένου να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Α.Ε.Ι.. Στην ιστοσελίδα του Α.Ε.Ι. αναρτάται ο πίνακας των υποψηφίων, καθώς και το σύντομο βιογραφικό σημείωμα κάθε υποψηφίου, εφόσον έχει υποβληθεί από τον ίδιο κατά τη διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων.

7. Το εκλογικό δικαίωμα ασκεί το σύνολο των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) του Α.Ε.Ι., ανεξαρτήτως βαθμίδας συμπεριλαμβανομένων των υπηρετούντων λεκτόρων. Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία τα μέλη Δ.Ε.Π. που τελούν σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων ή άδειας άνευ αποδοχών κατά τον χρόνο διενέργειας των εκλογών σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 40 του ν. 4957/2022. Με επιμέλεια της αρμόδιας διοικητικής υπηρεσίας του Α.Ε.Ι. για θέματα προσωπικού συντάσσονται οι εκλογικοί κατάλογοι του Α.Ε.Ι., οι οποίοι περιλαμβάνουν τα ακόλουθα στοιχεία των εκλεκτόρων: ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, ηλεκτρονική διεύθυνση, Τμήμα που υπηρετεί το μέλος Δ.Ε.Π. και Σχολή και παραδίδονται στην Κ.Ε.Ε. Οι εκλογικοί κατάλογοι αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Α.Ε.Ι. και κάθε εκλογέας δύναται να ελέγξει εάν συμπεριλαμβάνεται σε αυτούς. Εάν κάποιος εκλογέας διαπιστώσει ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ έχει δικαίωμα συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, δύναται να υποβάλει αίτημα ενώπιον της Κ.Ε.Ε. προκειμένου να συμπεριληφθεί στον εκλογικό κατάλογο και η Κ.Ε.Ε. με απόφασή της αποδέχεται ή απορρίπτει αιτιολογημένα το αίτημα. Η Κ.Ε.Ε. το αργότερο δέκα (10) ημέρες πριν τη διενέργεια της ψηφοφορίας επικυρώνει με απόφασή της τους εκλογικούς καταλόγους.

8. Η Κ.Ε.Ε. αποτελεί το Όργανο Διενέργειας Εκλογών (Ο.Δ.Ε.) και ο Πρόεδρός της είναι ο Διαχειριστής της εκλογικής διαδικασίας. Τα μέλη του Ο.Δ.Ε. οφείλουν να διασφαλίζουν την ουσιαστική και ακώλυτη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των μελών του εκλεκτορικού σώματος, να παρακολουθούν την ορθή και ομαλή διεξαγωγή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, να υποβοηθούν και να επιλύουν οιοδήποτε ζήτημα προκύπτει κατά τη διάρκεια αυτής, καθώς και να συντάσσουν και να υπογράφουν το τελικό πρακτικό εκλογής.

Άρθρο 4
Ηλεκτρονικό ψηφοδέλτιο -Επιλογή υποψηφίων- Ανάδειξη εσωτερικών μελών Συμβουλίου Διοίκησης

1. Η Κ.Ε.Ε. συντάσσει ενιαίο ψηφοδέλτιο στο οποίο περιλαμβάνονται αλφαβητικά όλα τα ονόματα των υποψηφίων για τη θέση εσωτερικού μέλους του Σ.Δ. που πληρούν τις προϋποθέσεις εκλογιμότητας, καθώς και η Σχολή από την οποία προέρχονται σύμφωνα με το Παράρτημα Ι της παρούσας. Το κατά τα ως άνω ψηφοδέλτιο περιλαμβάνει διαγραμμισμένο πίνακα με τρεις (3) αριθμημένες στήλες και αριθμό σειρών ίσο με τον αριθμό των υποψηφίων. Στη δεύτερη στήλη αναγράφονται το ονοματεπώνυμο και το πατρώνυμο του υποψηφίου και στην τρίτη στήλη αναγράφεται η Σχολή από την οποία προέρχεται κάθε υποψήφιος. Ο εκλογέας δηλώνει την προτίμησή του για τους υποψηφίους συμπληρώνοντας στην πρώτη στήλη του ψηφοδελτίου τον αντίστοιχο ακέραιο αριθμό με αφετηρία τον αριθμό ένα (1). Με τον αριθμό ένα (1) δηλώνεται από τον εκλογέα η πρώτη προτίμησή του για τον υποψήφιο, με τον αριθμό δύο (2) η δεύτερη και με τους επόμενους διαδοχικούς και συνεχόμενους ακέραιους αριθμούς η αντίστοιχη προτίμησή του.

2. Ο εκλογέας δύναται να επιλέξει κατ’ ανώτατο όριο έως έξι (6) υποψηφίους δηλώνοντας τη σειρά προτίμησης κάθε υποψηφίου, θέτοντας στην πρώτη στήλη του ψηφοδελτίου δίπλα από το όνομα κάθε υποψηφίου που επιλέγει τον αντίστοιχο ακέραιο αριθμό με αφετηρία από τον αριθμό ένα (1) έως τον αριθμό έξι (6).

3. Δεν δύναται να εκλεγούν περισσότερα από ένα (1) εσωτερικά μέλη ανά Σχολή του Α.Ε.Ι. στο Συμβού- λιο Διοίκησης. Κατ’ εξαίρεση είναι δυνατή η ανάδειξη δύο (2) μελών στο Σ.Δ. από την ίδια Σχολή του Α.Ε.Ι. αν το Α.Ε.Ι. διαθέτει Σχολές που αντιστοιχούν σε μικρότερο αριθμό από έξι (6) ή αν δεν υπάρχουν υποψήφιοι από έξι (6) διαφορετικές Σχολές του Α.Ε.Ι. Ειδικά στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τε- χνών (Α.Σ.Κ.Τ.) δεν ισχύουν οι περιορισμοί των δύο προηγούμενων εδαφίων, πλην όμως κάθε Τμήμα της Α.Σ.Κ.Τ. εκπροσωπείται στο Σ.Δ. με τουλάχιστον δύο (2) μέλη, ήτοι καθένα από τα δύο (2) τμήματα της Α.Σ.Κ.Τ. εκπροσωπείται με το πολύ έως τέσσερα (4) μέλη στο Σ.Δ..

Άρθρο 5
Εκλογική διαδικασία - Ηλεκτρονική ψηφοφορία

1. H ψηφοφορία για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης των Α.Ε.Ι., πραγματοποιείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά με τη χρήση του συστήματος ταξινομικής ψήφου μέσω του ειδικού πληροφοριακού συστήματος με την ονομασία «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ» της ανώνυμης εταιρείας του ελληνικού δημοσίου, με την επωνυμία «Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας Α.Ε.» (Ε.Δ.Υ.Τ.Ε. Α.Ε.). Η «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ» βασίζεται σε διεθνώς αναγνωρισμένα τεχνολογικά πρότυπα για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, τα οποία διασφαλίζουν το αδιάβλητο και το απόρρητο της εκλογικής διαδικασίας.

2. Ο Διαχειριστής προμηθεύεται τους κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ» από την Ε.Δ.Υ.Τ.Ε. Α.Ε., κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος το οποίο αποστέλλεται στην Ε.Δ.Υ.Τ.Ε. Α.Ε. στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και κοινοποιείται στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Η διεξαγωγή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας τελεί υπό την προϋπόθεση της προηγούμενης υπογραφής Συμφωνητικού Επεξεργασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σύμφωνα με την παρ. 6. Μέσω των ανωτέρω κωδικών πρόσβασης ο Διαχειριστής καταχωρίζει στο σύστημα «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ» τα απαραίτητα στοιχεία για τη διεξαγωγή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας (τίτλο και περιγραφή ψηφοφορίας, τα ονοματεπώνυμα και τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των μελών του ανά περίπτωση Ο.Δ.Ε., τα ονοματεπώνυμα των υποψηφίων, τα ονοματεπώνυμα και τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των εκλογέων, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο στοιχείο) και καθορίζει σε συμφωνία με την Ε.Δ.Υ.Τ.Ε. Α.Ε. και το Ο.Δ.Ε. το ακριβές χρονικό διάστημα για την προαναφερθείσα ημερομηνία, κατά το οποίο οι εκλογείς θα έχουν τη δυνατότητα να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα. Το Ο.Δ.Ε. δύναται να υποστηρίζεται από τις αρμόδιες διοικητικές υπηρεσίες του Α.Ε.Ι. για θέματα προσωπικού και ψηφιακής διακυβέρνησης, σχετικά με την υποβολή των στοιχείων στο σύστημα «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ». Με τη δημιουργία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, κάθε μέλος του Ο.Δ.Ε. λαμβάνει από το σύστημα «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ» ένα αυστηρώς απόρρητο, ατομικό Κρυπτογραφικό Κλειδί Ψηφοφορίας και ευθύνεται προσωπικά για τη διαφύλαξή του από τυχόν διαρροή ή απώλεια, δεδομένου ότι τα Κρυπτογραφικά Κλειδιά Ψηφοφορίας είναι απαραίτητα για την παραγωγή των αποτελεσμάτων και δεν υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασής τους μετά την οριστικοποίηση της ψηφοφορίας. Πριν την οριστικοποίηση της ψηφοφορίας, εάν μέλος του Ο.Δ.Ε. παραιτηθεί ή κωλύεται να ασκήσει τα καθήκοντά του για λόγους ανωτέρας βίας, αντικαθίσταται από το αναπληρωματικό του μέλος, και η αντικατάστασή του δηλώνεται από τον Διαχειριστή στο σύστημα «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ». Μετά την οριστικοποίηση της ψηφοφορίας, εάν γίνει οποιαδήποτε παραίτηση ή ανακύψει κώλυμα ανωτέρας βίας κάποιου μέλους του Ο.Δ.Ε., δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε αλλαγή και το μέλος που παραιτείται ή κωλύεται υποχρεούται να προωθήσει στο αναπληρωματικό του όλα στοιχεία που έλαβε από το σύστημα «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ» για την δημιουργία του κρυπτογραφικού κλειδιού, το κρυπτογραφικό κλειδί που δημιούργησε, καθώς και τo μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θα λάβει μετά την λήξη της ψηφοφορίας.

3. Στη συνέχεια, μέσω του συστήματος «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ», αποστέλλεται από τον Διαχειριστή σε όλους τους εκλογείς, που συμπεριλαμβάνονταν στον εκλογικό κατάλογο, ένα ειδικό-εξατομικευμένο ηλεκτρονικό μήνυμα, το οποίο περιλαμβάνει τη μοναδική εξατομικευμένη διαδικτυακή διεύθυνση (URL) στην οποία ο εκλογέας ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα, καθώς και το ηλεκτρονικό κατά τα ως άνω ψηφοδέλτιο και κάθε άλλη απαραίτητη πληροφορία. Κάθε εκλογέας μπορεί, πριν από την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας, να απευθυνθεί στο Ο.Δ.Ε., σε περίπτωση που δεν παρέλαβε καθόλου ηλεκτρονικό μήνυμα ή αν αυτό είναι εσφαλμένο ή ελλιπές ή αν ο εκλογέας έχει εσφαλμένως παραλειφθεί από το εκλογικό σώμα. Το Ο.Δ.Ε. οφείλει αμελλητί να προβεί στην εξέταση και επίλυση όλων των ανωτέρω ζητημάτων μέσω του Διαχειριστή της ψηφοφορίας.

4. Ο εκλογέας, αφού καταχωρίσει την ψήφο του στο ηλεκτρονικό σύστημα, λαμβάνει μία ψηφιακή απόδειξη καταχώρισης ψήφου. Η απόδειξη αυτή αποτελεί μοναδικό κρυπτογραφικό τεκμήριο της συμμετοχής του στην ψηφοφορία, και θα πρέπει να κατατίθεται μαζί με κάθε ένσταση του εκλογέα προς το Ο.Δ.Ε. Ο εκλογέας μπορεί να καταχωρίσει εκ νέου ψήφο όσες φορές το επιθυμεί. Κάθε ψήφος λαμβάνει ξεχωριστή απόδειξη καταχώρισης ψήφου και ακυρώνει την προηγούμενη ψήφο και την απόδειξή της. Στα δε τελικά αποτελέσματα προσμετράται μόνο η τελευταία ψήφος που έχει καταθέσει ο εκλογέας, χωρίς καμία απολύτως βλάβη του απορρήτου.

5. Σε περίπτωση επαναληπτικής ψηφοφορίας, η διαδικασία επαναλαμβάνεται μετά από επτά (7) ημέρες, εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις της παρούσας, και χωρίς την εκ νέου υπογραφή Συμφωνητικού Επεξεργασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

6. Για τους σκοπούς της νομοθεσίας περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα: α) Έκαστο Α.Ε.Ι. επιτελεί ρόλο υπευθύνου επεξεργασίας κατά την έννοια της περ. 7 του άρθρου 4 του Γ.Κ.Π.Δ.. Tο

Ο.Δ.Ε. είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για τη συλλογή, τήρηση και οποιασδήποτε μορφής επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σχετίζονται με την ψηφοφορία σύμφωνα με την ισχύουσα πολιτική κάθε Α.Ε.Ι. για την προστασία προσωπικών δεδομένων, τον Κανονισμό (ΕΕ) 679/2016 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 και τον ν. 4624/2019 (Α΄ 134) και ορίζεται ως σημείο επικοινωνίας των υποκειμένων, των οποίων τα δεδομένα υποβάλλονται σε επεξεργασία στο πλαίσιο της διαδικασίας ηλεκτρονικών ψηφοφοριών. β) Η Ε.Δ.Υ.Τ.Ε. Α.Ε., μέσω του συστήματος «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ», επιτελεί ρόλο εκτελούσας την επεξεργασία, κατά την έννοια της περ. 8 του άρθρου 4 του Γ.Κ.Π.Δ. και ενεργεί αυστηρώς με βάση τις οδηγίες του εκάστοτε Ο.Δ.Ε. Για τον ακριβή καθορισμό των ρόλων, των υποχρεώσεων και των ευθυνών του υπευθύνου επεξεργασίας και της εκτελούσας την επεξεργασία συνάπτεται μεταξύ της Ε.Δ.Υ.Τ.Ε. Α.Ε. και του οικείου Α.Ε.Ι., μέσω του νόμιμου εκπροσώπου του τελευταίου, Συμφωνητικό Επεξεργασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 28 του Γ.Κ.Π.Δ.

Άρθρο 6
Πέρας εκλογικής διαδικασίας- Πρακτικό εκλογής- Αποτελέσματα

1. Με τη λήξη του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος ψηφοφορίας, το σύστημα «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ» παύει να δέχεται και να καταχωρίζει νέες ψήφους. Αμέσως μετά από τη λήξη της ψηφοφορίας, κάθε μέλος του Ο.Δ.Ε. εισάγει το απαραίτητο Κρυπτογραφικό Κλειδί Ψηφοφορίας προκειμένου το σύστημα «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ» να προβεί στην εξαγωγή των αποτελεσμάτων.

2. Κάθε υποψήφιος μπορεί με γραπτή δήλωσή του, που απευθύνεται προς το Ο.Δ.Ε. να ορίσει το αργότερο δύο (2) μέρες πριν από την ψηφοφορία έναν (1) αντιπρόσωπο και έναν (1) αναπληρωτή του, οπότε και ενημερώνεται για τον χώρο ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων. Οι υποψήφιοι, οι αντιπρόσωποι των υποψηφίων και οι αναπληρωτές τους μπορούν να παρίστανται κατά την εξαγωγή των αποτελεσμάτων και μέχρι τη σύνταξη του, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται κατωτέρω, πρακτικού εκλογής, εφόσον το ζητήσουν.

3. Το σύστημα «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ» καταμετρά τα ψηφοδέλτια και εξάγει τα τελικά αποτελέσματα.

4. Το Ο.Δ.Ε. μέχρι τη στιγμή της εξαγωγής των αποτελεσμάτων παρακολουθεί την κανονική λειτουργία του συστήματος. Μετά από τη λήξη της εκλογικής διαδικασίας ανακοινώνει τα αποτελέσματα.

5. Το Ο.Δ.Ε. για την καταμέτρηση των ψήφων τηρεί πρακτικό καταμέτρησης ψήφων. Στο πρακτικό αυτό, εκτός από τα συνήθη στοιχεία, αναγράφονται κατ’ ελάχιστον: α) ο αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων, β) ο αριθμός των ψηφισάντων, γ) ο αριθμός των έγκυρων, άκυρων και λευκών ψηφοδελτίων, δ) ο εκλεγμένος και ο αποκλεισθείς υποψήφιος ανά γύρο καταμέτρησης, ε) οι ενστάσεις επί της καταμέτρησης των ψήφων και στ) οι αποφάσεις του Ο.Δ.Ε. Στο πρακτικό αυτό καταγράφονται, επίσης, παρατηρήσεις για την τήρηση και την ομαλή έκβαση της διαδικασίας. Τέλος, στο πρακτικό εκλογής αναγράφονται ο συνολικός αριθμός ψήφων, που έλαβε κάθε υποψήφιος καθώς και η τελική κατάταξη των υποψηφίων. Το πρακτικό υπογράφεται από όλα τα μέλη του Ο.Δ.Ε.

6. Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σχετίζονται με την ηλεκτρονική ψηφοφορία, που συλλέγονται είτε μεμονωμένα είτε ως αρχεία, τηρούνται και τυγχάνουν επεξεργασίας από το Ο.Δ.Ε. και διατηρούνται με ευθύνη του εν λόγω οργάνου και μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας. Σε περίπτωση που δεν κατατεθούν ενστάσεις τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα καταστρέφονται αμέσως μετά το πέρας του χρόνου υποβολής ενστάσεων. Σε περίπτωση υποβολής ενστάσεων, τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα καταστρέφονται μετά από την εξέταση των ενστάσεων. Το πρακτικό εκλογής, τα πρακτικά καταμέτρησης και το λοιπό εκλογικό υλικό φυλάσσονται με ευθύνη του Ο.Δ.Ε. σε συνεργασία με την αρμόδια διοικητική υπηρεσία του οικείου Α.Ε.Ι. 

7. Για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του Α.Ε.Ι. συντάσσεται τελικό πρακτικό εκλογής, το οποίο υποβάλλεται από το Ο.Δ.Ε. στο όργανο στο οποίο έχει περιέλθει η αρμοδιότητα προκήρυξης των εκλογών ήτοι τον οικείο Πρύτανη ή τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 9 του ν. 4957/2022 και γνωστοποιείται στην ακαδημαϊκή κοινότητα με την ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του Α.Ε.Ι.

8. Το Ο.Δ.Ε. έχει τη δυνατότητα να μεταθέσει τον χρόνο λήξης της ψηφοφορίας, εφόσον κρίνει ότι αυτό διευκολύνει την πληρέστερη εκτέλεση της εκλογικής διαδικασίας. Επίσης, μπορεί να ακυρώσει ή να επαναλάβει την εκλογική διαδικασία, μετά από σχετική αιτιολογημένη απόφαση, εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί κανονικά η έκδοση των αποτελεσμάτων, κατόπιν ηλεκτρονικής επικοινωνίας με την Ε.Δ.Υ.Τ.Ε. Α.Ε. για τη διαθεσιμότητα ημερομηνιών διεξαγωγής και σύμφωνη γνώμη αυτής και χωρίς την εκ νέου υπογραφή Συμφωνητικού Επεξεργασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. 

Άρθρο 7
Διαδικασία καταμέτρησης ψήφων

1. Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου ισχύουν τα ακόλουθα:

α) «έγκυρο ψηφοδέλτιο» είναι αυτό στο οποίο ο εκλογέας δηλώνει προτίμηση τουλάχιστον σε έναν υποψήφιο, θέτοντας τον αριθμό ένα (1) δίπλα στο όνομα ενός υποψηφίου ή δηλώνει προτίμηση σε περισσότερους από έναν (1) υποψηφίους, θέτοντας δίπλα σε κάθε όνομα υποψηφίου διαδοχικούς και συνεχόμενους ακέραιους αριθμούς από το ένα (1) έως και τον αριθμό έξι (6).

β) «άκυρο ψηφοδέλτιο» είναι το ψηφοδέλτιο στο οποίο:

βα) δεν αναγράφεται αριθμός προτίμησης ή έχει συμπληρωθεί ο ίδιος αριθμός προτίμησης σε περισ- σότερους του ενός (1) υποψηφίους,

ββ) έχει συμπεριληφθεί αριθμός προτίμησης μεγαλύτερος του αριθμού έξι (6),

βγ) οι προτιμήσεις που έχουν τεθεί δεν είναι διαδοχικοί και συνεχόμενοι ακέραιοι αριθμοί, βδ) στο ψηφοδέλτιο δεν έχει τεθεί προτίμηση με τον αριθμό ένα (1).

Τα άκυρα ψηφοδέλτια δεν λαμβάνουν μέρος στην καταμέτρηση για τον υπολογισμό του εκλογικού μέτρου.

γ) «λευκό ψηφοδέλτιο» είναι αυτό στο οποίο ο εκλογέας έχει επιλέξει την προτίμηση λευκό. Τα λευκά ψηφοδέλτια δεν προσμετρώνται στα έγκυρα και δεν λαμβάνουν μέρος στην καταμέτρηση για τον υπο- λογισμό του εκλογικού μέτρου.

δ) «εκλογικό μέτρο» είναι ο αριθμός που προκύπτει προσθέτοντας τη μονάδα στο ακέραιο μέρος του πηλίκου της διαίρεσης του αριθμού των «εγκύρων ψηφοδελτίων» δια του αριθμού των εκλόγιμων θέσεων συν ένα (1): 𝜓 + 1, όπου 𝜓 τα «έγκυρα ψηφοδέλτια» και 𝜃 οι εκλόγιμες θέσεις.

ε) «πλεόνασμα ψήφων» είναι το «σύνολο ψήφων του υποψηφίου» αφαιρουμένου του «εκλογικού μέτρου».

στ) «συντελεστής πλεονάσματος» είναι το πηλίκο της διαίρεσης του «πλεονάσματος ψήφων» προς το «σύνολο ψήφων του υποψηφίου». Εάν ο «συντελεστής πλεονάσματος» είναι δεκαδικός αριθμός, ο υπολογισμός γίνεται με χρήση τεσσάρων (4) τουλάχιστον δεκαδικών ψηφίων.

ζ) «συντελεστής βαρύτητας ψηφοδελτίου» είναι το ποσοστό με το οποίο πιστώνονται οι ψήφοι προς τους υποψηφίους από κάθε μεταφερόμενο ψηφοδέλτιο κάθε γύρου καταμέτρησης. Ο «συντελεστής βαρύτητας ψηφοδελτίου» σε έναν γύρο καταμέτρησης ισούται είτε με το γινόμενο του «συντελεστή πλεονάσματος» επί τον «συντελεστή βαρύτητας ψηφοδελτίου» με τον οποίον είχε μεταφερθεί το ψη- φοδέλτιο στον προηγούμενο γύρο, είτε με τον «συντελεστή βαρύτητας ψηφοδελτίου» με τον οποίον είχε μεταφερθεί το ψηφοδέλτιο στον προηγούμενο γύρο. Εάν ο «συντελεστής βαρύτητας ψηφοδελ- τίου» είναι δεκαδικός αριθμός, ο υπολογισμός γίνεται με χρήση τεσσάρων (4) τουλάχιστον δεκαδικών ψηφίων.

η) «διαδικασία μεταφοράς και πίστωσης ψηφοδελτίων» είναι η διαδικασία σύμφωνα με την οποία μεταφέρονται τα ψηφοδέλτια ενός εκλεγμένου ή αποκλεισθέντος υποψηφίου και πιστώνονται οι ψή- φοι των μεταφερόμενων ψηφοδελτίων στον επόμενο σε σειρά προτίμησης υποψήφιο του εκλογέα, με τον «συντελεστή βαρύτητας ψηφοδελτίου», εφόσον ο επόμενος σε σειρά προτίμησης δεν έχει ήδη εκλεγεί ή αποκλειστεί. Εάν ο επόμενος σε σειρά προτίμησης έχει εκλεγεί ή αποκλειστεί, μεταφέρονται στον επόμενο σε σειρά προτίμησης υποψήφιο του ψηφοδελτίου που δεν έχει εκλεγεί ή αποκλειστεί. Ψηφοδέλτια στα οποία οι προτιμήσεις του εκλογέα έχουν εξαντληθεί ή ψηφοδέλτια με προτιμήσεις που αφορούν αποκλειστικά σε εκλεγέντες ή αποκλεισθέντες υποψηφίους, εξαιρούνται από τη διαδι- κασία μεταφοράς και πίστωσης σε άλλους υποψηφίους.

θ) «μέθοδος αποκλεισμού υποψηφίου» είναι η διαδικασία με την οποία αποκλείεται από τους επό- μενους γύρους καταμέτρησης ο υποψήφιος που έχει τον μικρότερο «συνολικό αριθμό ψήφων» και τα ψηφοδέλτιά του μεταφέρονται με τη «διαδικασία μεταφοράς και πίστωσης ψηφοδελτίων».

ι) «σύνολο ψήφων του υποψηφίου» είναι το άθροισμα των σταθμισμένων ψήφων που λαμβάνει κάθε υποψήφιος, ήτοι το άθροισμα των ψήφων πρώτης προτίμησης των υποψηφίων πολλαπλασιαζόμενων με συντελεστή βαρύτητας ψηφοδελτίου ίσο με τη μονάδα (1) και των ψήφων που λαμβάνει από μετα- φερόμενα ψηφοδέλτια στο πλαίσιο της «διαδικασίας μεταφοράς και πίστωσης ψηφοδελτίων» πολ- λαπλασιαζόμενων κάθε φορά με τον «συντελεστή βαρύτητας ψηφοδελτίου».

2.  Η καταμέτρηση των ψήφων πραγματοποιείται επί των «έγκυρων ψηφοδελτίων» και διεξάγεται η- λεκτρονικά μέσω του συστήματος «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ», σε διαδοχικά στάδια, τα οποία συνιστούν τους γύρους καταμέτρησης. Σε κάθε γύρο καταμέτρησης εκλέγεται ένας (1) υποψήφιος ή απορρίπτεται ένας (1) υποψήφιος.

3. Πριν από τον πρώτο γύρο καταμέτρησης, σε κάθε υποψήφιο πιστώνονται οι ψήφοι πρώτης προτί- μησης που έχει λάβει, με «συντελεστή βαρύτητας ψηφοδελτίου» ίσο με τη μονάδα (1), δηλαδή πι- στώνονται οι ψήφοι με τον αριθμό ένα (1) δίπλα στο όνομά του. Στη συνέχεια ακολουθούν οι γύροι καταμέτρησης.

4. Σε κάθε γύρο καταμέτρησης επιλέγεται ο υποψήφιος με το μεγαλύτερο «σύνολο ψήφων του υποψηφίου», εφόσον ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος ή ίσος του «εκλογικού μέτρου» και εξακολουθούν να υπάρχουν ακάλυπτες εκλογικές θέσεις. Σε περίπτωση ισοψηφίας μεταξύ δύο ή περισσότερων υποψηφίων, επιλέγεται ένας από αυτούς με κλήρωση. Ο επιλεγμένος υποψήφιος:

α) εκλέγεται αν δεν έχει ήδη καλυφθεί σε προηγούμενους γύρους ο αριθμός των εκλόγιμων θέσεων της παρ. 3 του άρθρου 9 του ν. 4957/2022. Για το κάθε ψηφοδέλτιο του εκλεγμένου ακολουθείται η «διαδικασία μεταφοράς και πίστωσης ψηφοδελτίων» με «συντελεστή βαρύτητας ψηφοδελτίου» τον «συντελεστή πλεονάσματος» επί τον «συντελεστή βαρύτητας ψηφοδελτίου» με τον οποίο είχε μεταφερθεί το κάθε ψηφοδέλτιο στον προηγούμενο γύρο.

β) αποκλείεται αν έχει ήδη καλυφθεί σε προηγούμενους γύρους ο αριθμός των εκλόγιμων θέσεων της παρ. 3 του άρθρου 9 του ν. 4957/2022. Για τα ψηφοδέλτια του αποκλεισθέντος ακολουθείται η «διαδικασία μεταφοράς και πίστωσης ψηφοδελτίων» με «συντελεστή βαρύτητας ψηφοδελτίου» τον «συντελεστή βαρύτητας ψηφοδελτίου» με τον οποίο είχε μεταφερθεί το κάθε ψηφοδέλτιο στον προηγούμενο γύρο.

5. Αν ουδείς υποψήφιος συγκεντρώνει αριθμό ψήφων ίσο ή μεγαλύτερο από το «εκλογικό μέτρο», και ο αριθμός των υποψηφίων που δεν έχουν εκλεγεί ή αποκλειστεί είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των εκλόγιμων θέσεων που απομένουν ακάλυπτες, εφαρμόζεται η «μέθοδος αποκλεισμού υποψηφίου». Ειδικότερα, από τη διαδικασία καταμέτρησης αποκλείεται ο υποψήφιος με το μικρότερο «σύνολο ψήφων του υποψηφίου». Σε περίπτωση ισοψηφίας, αποκλείεται με κλήρωση ένας από αυτούς. Για τα ψηφοδέλτια του αποκλεισθέντος ακολουθείται η «διαδικασία μεταφοράς και πίστωσης ψηφοδελτίων» με «συντελεστή βαρύτητας ψηφοδελτίου» τον «συντελεστή βαρύτητας ψηφοδελτίου» με τον οποίο είχε μεταφερθεί το κάθε ψηφοδέλτιο στον προηγούμενο γύρο.

6. Αν δεν καλυφθεί το σύνολο των θέσεων των εσωτερικών μελών του Σ.Δ. μετά από την ολοκλήρωση των γύρων που περιγράφονται στις παρ. 4 και 5, η πλήρωση των υπολοίπων κενών θέσεων πραγματοποιείται σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 9 του ν. 4957/2022. Για τον σκοπό αυτό κατατάσσονται σε φθίνουσα σειρά οι Σχολές ή τα Τμήματα στην περίπτωση της Α.Σ.Κ.Τ. που δεν εκπροσωπούνται ήδη στο Σ.Δ. με κριτήριο κατάταξης τον αριθμό των υπηρετούντων µελών Δ.Ε.Π. κατά τη διενέργεια της εκλογικής διαδικασίας. Σε περίπτωση ισαριθμίας μεταξύ Σχολών ή Τμημάτων η μεταξύ τους κατάταξη προκύπτει με κλήρωση. Από την κατάταξη αυτή εκλέγεται εκ περιτροπής (round- robin) σε διαδοχικούς γύρους καταμέτρησης, ο υποψήφιος που σε κάθε γύρο συγκεντρώνει μεγαλύτερο «σύνολο ψήφων του υποψήφιου», τηρώντας το ανώτατο όριο εκπροσώπησης της παρ. 3 του άρθρου 9 του ν. 4957/2022. Σε περίπτωση ισοψηφίας μεταξύ δύο ή περισσότερων υποψηφίων, ο εκλεγόμενος αναδεικνύεται με κλήρωση μεταξύ των ισοψηφισάντων. Στα ψηφοδέλτια του εκλεγέντος υποψήφιου δεν εφαρμόζεται η «διαδικασία μεταφοράς και πίστωσης ψηφοδελτίων».

7. Εάν δεν καλύπτονται όλες οι εκλόγιμες θέσεις μετά από την ολοκλήρωση των γύρων που περιγράφονται στις παρ. 5 και 6, οι κενές εκλόγιμες θέσεις καλύπτονται σε διαδοχικούς γύρους καταμέτρησης από τους πιο πρόσφατα αποκλεισθέντες υποψήφιους, τηρώντας το ανώτατο όριο εκπροσώπησης της παρ. 3 του άρθρου 9 του ν. 4957/2022. Στα ψηφοδέλτια του εκλεγέντος υποψήφιου δεν εφαρμόζεται η «διαδικασία μεταφοράς και πίστωσης ψηφοδελτίων».

8. Αν η εκλογική διαδικασία αποβεί άγονη, η διαδικασία εκλογής επαναλαμβάνεται μετά από επτά (7) ημέρες. Επί νέας άγονης εκλογικής διαδικασίας ή έλλειψης εκδήλωσης ενδιαφέροντος υποψηφίων που καλύπτουν τον αριθμό των θέσεων του Σ.Δ. ως εσωτερικά μέλη διορίζονται τα αρχαιότερα μέλη Δ.Ε.Π. του Α.Ε.Ι. στη βαθμίδα του Καθηγητή, που προέρχονται από Σχολές που δεν εκπροσωπούνται στο Σ.Δ., υπό την προϋπόθεση ότι δεν αποχωρούν από την υπηρεσία πριν από τη λήξη της θητείας για την οποία προκηρύσσεται η θέση. Αν υφίστανται περισσότερα μέλη Δ.Ε.Π. στη βαθμίδα του Καθηγητή με την ίδια αρχαιότητα από τον απαιτούμενο αριθμό για τη συμπλήρωση των θέσεων, διενεργείται ηλεκτρονική κλήρωση μεταξύ αυτών έως τη συμπλήρωση των απαιτούμενων θέσεων.

Άρθρο 8
Ολοκλήρωση διαδικασίας καταμέτρησης

Η διαδικασία καταμέτρησης και ανάδειξης εσωτερικών μελών του Σ.Δ. κάθε Α.Ε.Ι. ολοκληρώνεται με την κάλυψη όλων των εκλόγιμων θέσεων από υποψηφίους, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέ- πεται στο άρθρο 7.

Άρθρο 9
Παράρτημα

Ακολουθεί το Παράρτημα Ι, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

Απεικόνιση διαγραμμισμένου πίνακα του ενιαίου ηλεκτρονικού ψηφοδελτίου

Στο παρόν Παράρτημα απεικονίζεται ο διαγραμμισμένος πίνακας του ενιαίου ηλεκτρονικού ψηφοδελ- τίου που προβλέπεται στην παρ. 1 του άρθρου 4 της παρούσας.


Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr