Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

 Η ΠΟΣΔΕΠ ζητά να ακυρωθούν οι προσλήψεις για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία και τα κονδύλια να να διατεθούν για διορισμούς καθηγητών

Η ΠΟΣΔΕΠ ζητά να ακυρωθούν οι προσλήψεις για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία και τα κονδύλια να να διατεθούν για διορισμούς καθηγητών

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού με ανακοινωθέν της, ζητά να ανασταλεί άμεσα η πρόσληψη ειδικών φρουρών για στελέχωση των ΟΠΠΙ (Πανεπιστημιακή Αστυνομία) και να διατεθούν τα κονδύλια για τον διορισμό διδακτικού προσωπικού.

Παράλληλα ζητά από τα ιδρύματα «με υπευθυνότητα και ρεαλισμό να οργανώσουν και να ενισχύσουν τις εσωτερικές διαδικασίες ελέγχου, φύλαξης, αποτροπής παραβατικότητας, διαχείρισης παραπτωμάτων, και απόδοσης ευθυνών, ιδίως σε περιπτώσεις παραβίασης των ακαδημαϊκών ελευθεριών».


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΣΔΕΠ

Στις πρόσφατες επεμβάσεις της αστυνομίας στο ΑΠΘ και στην ΑΣΟΕΕ καταδείχθηκε πως όταν έκνομες καταστάσεις αντιμετωπίζονται με σχέδιο και συνεργασία της αστυνομίας με τις πρυτανικές αρχές, η επέμβαση της αστυνομίας μπορεί να είναι αποτελεσματική. Χωρίς να απαιτούνται εντός του πανεπιστημίου ειδικές ομάδες προστασίας – η «πανεπιστημιακή αστυνομία» του νόμου 4777/2021, ο οποίος προκαλεί στα πανεπιστήμια αχρείαστες εντάσεις.

Επαναλαμβάνουμε ότι η ΠΟΣΔΕΠ θεωρεί  επαρκείς τις  προγενέστερες του Ν.4777/2021, ισχύουσες και σήμερα, διατάξεις για την αντιμετώπιση αξιόποινων πράξεων στους χώρους των ΑΕΙ, με εφαρμογή του νόμου παρόμοια με το σύνολο της ελληνικής επικράτειας.

Παράλληλα η ΠΟΣΔΕΠ:

- Τονίζει την αυξημένη ευθύνη που έχουν οι πρυτανικές αρχές για την αποτελεσματική φύλαξη των ιδρυμάτων.

- Ζητά την ενίσχυση της φύλαξης των πανεπιστημίων, η οποία όμως δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος των κονδυλίων για την ενίσχυση της έρευνας.

- Ζητά να ανασταλεί άμεσα η πρόσληψη ειδικών φρουρών για στελέχωση των ΟΠΠΙ και να διατεθούν τα κονδύλια για την πρόσληψη διδακτικού προσωπικού.

- Ζητά από τα ιδρύματα με υπευθυνότητα και ρεαλισμό να οργανώσουν και να ενισχύσουν τις εσωτερικές διαδικασίες ελέγχου, φύλαξης, αποτροπής παραβατικότητας, διαχείρισης παραπτωμάτων, και απόδοσης ευθυνών, ιδίως σε περιπτώσεις παραβίασης των ακαδημαϊκών ελευθεριών.

- Καλεί τους συλλόγους ΔΕΠ και την πανεπιστημιακή κοινότητα να επεξεργαστεί πρωτοβουλίες που θα διασφαλίζουν τους όρους της ομαλής ακαδημαϊκής ζωής, θα προασπίζουν το αυτοδιοίκητο και τις ακαδημαϊκές ελευθερίες στα ΑΕΙ και θα ενισχύουν το κύρος των πανεπιστημίων.

- Καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις πλευρές του Ν.4777/2021 για τις οποίες έχει εκφραστεί αρνητικά η πανεπιστημιακή κοινότητα.

Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια δεν είναι κέντρα ανομίας, και έχουν ανταπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας, επιτελώντας το ακαδημαϊκό τους έργο με αίσθημα ευθύνης.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού

Ο Πρόεδρος Ιωάννης
Νηματούδης Καθηγητής

Ο Γραμματέας Γιώργος
Λιτσαρδάκης Καθηγητής

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr