Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

 Ποιες είναι οι εννέα τροπολογίες που ψηφίστηκαν για τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Ψηφίστηκαν, κατά πλειοψηφία, στην Ολομέλεια της Βουλής οι εννέα τροπολογίες του υπουργείου Παιδείας που αφορούν τα ΑΕΙ και τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης .

Πρόκειται για τις εξής τροπολογίες:

ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ


1. Σε ότι αφορά τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών, δεν λαμβάνεται υπόψη μεταξύ υποψηφίων ο χρόνος κτήσης του πτυχίου, εφόσον η κτήση του συνέβη την ίδια εξεταστική περίοδο. Ειδικότερα γι’ αυτούς που πήραν το πτυχίο στην ίδια εξεταστική περίοδο για την σειρά κατάταξης λαμβάνονται υπόψη ο βαθμός του πτυχίου, η βαθμολογία στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και τέλος ο χρόνος κτήσης του πτυχίου.

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ

2. Για τους υποψήφιους αναπληρωτές και ωρομίσθιους καθηγητές, δεν λαμβάνεται υπόψη μεταξύ των υποψηφίων ο χρόνος κτήσης του πτυχίου, εφόσον η κτήση του συνέβη στην ίδια εξεταστική περίοδο. Η σειρά κατάταξής τους καθορίζεται από την βαθμολογία του πτυχίου και σε περίπτωση ισοβαθμίας θα λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος λήψης του πτυχίου.

ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ

3. Για τους τακτικούς υπαλλήλους και τους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που κατέχουν οργανικές θέσεις και είναι σύζυγοι ένστολων, θρησκευτικών λειτουργούν (ιερών και διακόνων της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδας, που υπηρετούν ως διδάσκαλοι και καθηγητές ), επιτρέπονται να αποσπώνται κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, σε υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα και αν δεν υπάρχει σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα στην περιοχή όπου υπηρετεί ο σύζυγος τους.» Όλα τα προαναφερθέντα ισχύουν και όταν ο εκπαιδευτικός έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

ΔΙΠΛΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

4. «Οι φοιτητές των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ (ΑΕΙ) έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν στην εξεταστική περίοδο του Φεβρουαρίου και Ιουνίου 2015 σε όλα τα μαθήματα που οφείλουν από προηγούμενα εξάμηνα, ανεξάρτητα εάν αυτά διδάσκονται σε χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο” .

ΤΜΗΜΑΤΑ ΜΕ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΓΙΑ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ

5. Ιδρύονται στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα προγράμματα σπουδών, στα οποία η διδασκαλία θα γίνεται σε ξένη γλώσσα και στα τμήματα αυτά θα εισάγονται αποκλειστικά αλλοδαποί φοιτητές οι οποίοι δεν έχουν ιθαγένεια κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν είναι απόφοιτοι ελληνικού λυκείου. Οι φοιτητές που θα επιλέγονται θα συμμετέχουν οικονομικά στην κάλυψη των δαπανών.

ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

6. Ειδικότερα ιδρύονται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου τμήματα πρώτου κύκλου τουριστικών και ναυτιλιακών σπουδών και η διδασκαλία θα γίνεται στα Αγγλικά, ενώ ομοίως ιδρύεται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης τμήματα πρώτου κύκλου ελληνικών σπουδών.

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

7. Οι φοιτητές μπορούν να αιτηθούν μετεγγραφής μεταξύ αντίστοιχων Τμημάτων ή Σχολών του ίδιου ΑΕΙ που εδρεύουν σε διαφορετικές πόλεις, εφόσον εισήχθησαν κατά την εξεταστική του Ιουνίου και κατέθεσαν αίτηση μεταφοράς θέσης το χρονικό διάστημα 9 έως 17 Οκτωβρίου 2014 (παράδειγμα το ΤΕΦΑΑ Σερρών με τη Θεσσαλονίκη).

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

8.Επιτρέπεται η μετεγγραφή σε φοιτητές, επιτυχόντες των εξετάσεων, οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών με αναπηρία 67% και πάνω , που αποδεικνύεται με πιστοποιητικό αναπηρίας από το ΚΕΠΑ.

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ

9. Η σειρά αναπλήρωσης του Πρύτανη καθορίζεται με την απόφαση ορισμού των αναπληρωτών Πρύτανεων, αν ο Πρύτανης απουσιάζει, κωλύεται, ή ακυρωθεί η εκλογή του ή λείπει για οποιονδήποτε άλλο λόγο».

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr