Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

 Η ασφυξία στα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης με αριθμούς - Αναλυτικά!

Είναι γνωστή η περαιτέρω επιβάρυνση που υφίστανται από το κύμα μετεγγραφών οι ούτως ή άλλως ανεπαρκείς υποδομές των κεντρικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας, αλλά έχει σημασία αυτή η κατάσταση να αποτυπώνεται και στους αριθμούς.

Η Voria.gr συγκέντρωσε τα στοιχεία και παρουσιάζει αναλυτικά όπως θα δείτε παρακάτω τα τμήματα των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης, τα οποία πλήττονται περισσότερο από την καταιγίδα των μετεγγραφών.

Οι πρωτοετείς φοιτητές οι οποίοι ζήτησαν μετεγγραφή σε ένα από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της πόλης ανέρχονται περίπου στους 5.100, οι περισσότεροι στο ΑΠΘ, με τα πανεπιστήμια να χτυπούν ηχηρό καμπανάκι για τις ασφυκτικές συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να λειτουργήσουν.


ΑΠΘ

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που αντιμετωπίζει και το μεγαλύτερο πρόβλημα, κάνει έκκληση στην Πολιτεία για χείρα βοηθείας, καθώς η αύξηση των μετεγγραφών στα 41 τμήματα του για φέτος κυμαίνεται από 85% έως 120%. Συγκεκριμένα, το ίδρυμα καλείται να εγγράψει 10.000 νέους φοιτητές, από τους οποίους οι 4.318 είναι οι αιτούντες για μετεγγραφή, ενώ αρχικά είχε ζητήσει από το υπουργείο 4.500 νέες εγγραφές συνολικά, βάσει των υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει.

Προσφυγές στο ΣτΕ

Την κρισιμότητα της κατάστασης τονίζουν οι αρμόδιοι του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, το οποίο μαζί με την Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, λόγω του τεράστιου αριθμού των φοιτητών από αρχιτεκτονικές σχολές της περιφέρειας, αρνούνται τις αιτήσεις εγγραφής φοιτητών λόγω μετεγγραφής, καθώς κατέθεσαν στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης κατά των αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας για μεταφορά θέσης εισαγωγής σπουδαστών με ειδικές διατάξεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Νίκο Καλογήρου, το Τμήμα αδυνατεί να απορροφήσει τους ίδιους τους φοιτητές του, καθώς το υπάρχον διδακτικό προσωπικό δεν μπορεί να εκπαιδεύσει τους ήδη εγγεγραμένους φοιτητές, πόσο μάλλον τους αιτούντες μετεγγραφής.

«Βρισκόμαστε σε μία πολύ άσχημη φάση. Φέτος στο Τμήμα υπάρχουν 310 νέοι φοιτητές την στιγμή που έχουμε 39 άτομα διδακτικό προσωπικό, ενώ πέρσι υπήρχαν 170 νέοι φοιτητές με 43 μέλη της ΔΕΠ», ανέφερε χαρακτηριστικά, προθέτοντας ότι οι μετεγραφές για το τμήμα φέτος άγγιξαν τις 106.

Από την άλλη, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι οι σχετικές αποφάσεις του ΑΠΘ και του ΕΚΠΑ ειναι παράνομες και ότι οι ϕορείς υλοποίησης αυτών διαπράττουν πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα.

Τα πέντε τμήματα του ΑΠΘ με τον μεγαλύτερο αριθμό μετεγγραφών:

1. Νομικής 328

2. Οικονομικών Επιστημών 219

3. Γεωπονίας  215

4. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών 204

5. Ιατρική 203

Αίσθηση επίσης προκαλεί και ο αριθμός φοιτητών στο τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ο οποίος παρουσιάζει αύξηση 118% σε σχέση με πέρυσι, με τις μετεγγραφές να είναι 177 και τον αριθμό των εγγεγραμένων συνολικά 327 από το 231 που ήταν την προηγούμενη χρονιά.

ΠΑΜΑΚ

Το καμπανάκι χτυπούν και οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, οι οποίες τονίζουν ότι το πανεπιστήμιο ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του, πόσο μάλλον τώρα με τους νέους φοιτητές που καλείται να εκπαιδεύσει.

«Το κτηριακό πρόβλημα του πανεπιστημίου είναι πλέον γνωστό. Οι εισακτέοι για φέτος κρίνονται υπερβολικός αριθμός, δεδομένων των συνθηκών του ιδρύματος», τονίζει στη Voria.gr, ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ Αχιλλέας Ζαπράνης, ο οποίος εκφράζει τους φόβους του για πιθανή δυσλειτουργία του ιδρύματος για τη φετινή και την επόμενη χρονιά.

Στο ΠΑΜΑΚ, συνολικά οι εγεγγραμένοι για φέτος αγγίζουν τους 1.500, ενώ 330 είναι οι αιτούντες μετεγγραφής. Ακόμη, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ιδρύματος, άλλοι 100 ενδέχεται να εισαχθούν λόγω οικονομικών κριτηρίων.

Τα πέντε τμήματα του ΠΑΜΑΚ με τον μεγαλύτερο αριθμό μετεγγραφών:

1.Εφαρμοσμένη Πληροφορική 98

2.Οικονομικών Επιστημών 84

3. Οργάνωση Διοίκησης Επιχειρήσεων 74

4. Εκπαιδευτική και Κοινωνική Πολιτική 65

5.Χρηματοοικονομική 7

ΑΤΕΙ-Θ

Πρόβλημα αντιμετωπίζει και το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, το οποίο καλείται να εκπαιδεύσει 707 πρωτοετείς φέτος, εκ των οποίων οι περίπου 300 είναι λόγω μετεγγραφής.

Τα πέντε τμήματα του ΑΤΕΙ-Θ με τον μεγαλύτερο αριθμό μετεγγραφών:

1.Τεχνολόγων Γεωπόνων 113

2. Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων 81

3. Μιηχανικοί Πληροφορικής 81

4.Νοσηλευτικής 81

5. Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής 69

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr