Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

 Σπουδές Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, 10+1 λόγοι

Η Φαρμακευτική είναι μια ζωντανή επιστήμη που εξελίσσεται ραγδαία και προσαρμόζεται σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον οργάνωσης και παροχής υπηρεσιών υγείας. Ο φαρμακοποιός, ως επαγγελματίας υγείας, σήμερα έχει σημαντικά διαφορετικό ρόλο σε σχέση με τον παλιό, παραδοσιακό ρόλο που είχε, με την αποστολή του να υπερβαίνει πλέον κατά πολύ την απλή προμήθεια και διανομή φαρμάκων. Ως επαγγελματίες υγείας οι φαρμακοποιοί αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της αλυσίδας της υγειονομικής περίθαλψης, ιδιαίτερα της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Αυτό έχει αποδειχτεί, για ακόμα μια φορά μετά την επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού, όπου ο φαρμακοποιός κλήθηκε να αντιμετωπίσει ως επαγγελματίας υγείας του τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας, ακόμα περισσότερες προκλήσεις και να παράσχει ευρέως φάσματος υπηρεσίες. 

Ο φαρμακοποιός είναι ο ειδικός επιστήμονας στον τομέα των φαρμάκων, ο οποίος μπορεί να  ασχολείται με όλες τις παραμέτρους και τα στάδια προετοιμασίας, παρασκευής, δράσης και χρήσης των φαρμάκων, με στόχο πάντα την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση τους.


Σπουδάζοντας Φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Το Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας παρέχει ένα ολοκληρωμένο ακαδημαϊκό και πρακτικό υπόβαθρο και βασίζεται στα ευρωπαϊκά πρότυπα εκπαίδευσης και φαρμακευτικής πρακτικής. Είναι προσαρμοσμένο στις αναδυόμενες και νέες μεθόδους διδασκαλίας και περιλαμβάνει μαθήματα που προσφέρουν γνώση σε σύγχρονα επιστημονικά θέματα αιχμής, ώστε ο απόφοιτος να προσαρμόζεται στις ραγδαίες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις.

Στόχος του προγράμματος είναι η υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και κατάρτιση επιστημόνων φαρμακοποιών των «9 αστέρων», σύμφωνα με τα πιο σύγχρονα πρότυπα φαρμακευτικής εκπαίδευσης (FIP, WHO), οι οποίοι να μπορούν να ασκήσουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε διαφορετικούς τομείς απασχόλησης (π.χ. φαρμακείο κοινότητας, νοσοκομείο, στην έρευνα και ανάπτυξη φαρμάκων, στο ακαδημαϊκό περιβάλλον, στις ρυθμιστικές αρχές ή/και στη βιομηχανία κ.ά.).

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε φιλόδοξους φοιτητές που επιδιώκουν να συνδυάσουν τη φαρμακευτική εκπαίδευση που τους παρέχεται για τη λήψη επαγγελματικών προσόντων με την περαιτέρω ερευνητική και ακαδημαϊκή τους κατάρτιση.

Ο Δρ Χρίστος Πέτρου είναι Αναπληρωτής Καθηγητής και Συντονιστής του Προγράμματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

 

10+1 λόγοι για να σπουδάσει κάποιος Φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Ο Συντονιστής του Προγράμματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Χρίστος Πέτρου, σου δίνει δέκα συν ένας λόγους για να ακολουθήσεις τις αντίστοιχες σπουδές: 

  1. Οι σπουδές Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας αποτελούν την πρώτη επιλογή ανάμεσα στους Ελλαδίτες και Κύπριους φοιτητές. Το Πρόγραμμα έχει αναδειχθεί ως το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Φαρμακευτικής στην Κύπρο.
  2. Υποδομές και εγκαταστάσεις τελευταίας τεχνολογίας. Το Πανεπιστήμιο διαθέτει 8 υπερσύγχρονα και ανεξάρτητα εργαστήρια αποκλειστικά για τη Φαρμακευτική, τα οποία είναι πλήρως εξοπλισμένα με όργανα και μηχανήματα επιστημονικής αιχμής, καθώς και με το μοναδικό στο είδος του σε Ελλάδα και Κύπρο εικονικό φαρμακείο.
  3. Το 5ο έτος σπουδών είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στην Πρακτική Άσκηση, χωρίς επιπλέον δίδακτρα. Οι φοιτητές ασκούνται βάσει ενός συγκεκριμένου προγράμματος, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Νομοθεσίας, αλλά και των διεθνών προτύπων άσκησης. Επιπλέον η Πρακτική μπορεί να πραγματοποιηθεί και εκτός Κύπρου μέσω του προγράμματος φοιτητικής κινητικότητας Erasmus.
  4. Πρώτες θέσεις των φοιτητών σε διεθνείς διαγωνισμούς. Φοιτητής του Προγράμματος Φαρμακευτικής επιλέγηκε, μετά από αυστηρή διεθνή διαδικασία, να συμμετάσχει στο «Lindau Nobel Laureate Meetings». Η τιμή αυτή γίνεται για πρώτη φορά σε φοιτητή από την Κύπρο. Το 2019 δυο φοιτήτριες του Προγράμματος έλαβαν πρώτες θέσεις στο διαγωνισμό «Leaders of Tomorrow» του Drug Information Association, ενώ το Πρόγραμμα μετρά πέραν των 15 συμμετοχών φοιτητών σε διεθνή συνέδρια όπως το World Public Health Conference, το Royal Pharmaceutical Society Research Summit, World Hellenic Biomedical Association in Medical & Biosciences Research & Management και αλλού.
  5. Καινοτόμο και σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών, με τοπική και διεθνή αναγνώριση, πιστοποιήσεις και διακρίσεις. Το Πρόγραμμα είναι ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακευτικών Σχολών και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φαρμακευτικής (FIP). Μέλος ΔΕΠ του Προγράμματος έχει διοριστεί από την FIP στην εκδοτική ομάδα του περιοδικού «Pharmacy Education». Επιπλέον το Πρόγραμμα βραβεύτηκε με το «Χρυσό Αριστείο» Φαρμακευτικής Αγοράς 2017 στην κατηγορία «Επιστημονικά Εκπαιδευτικά Προγράμματα για Φαρμακοποιούς». Σημειώνεται επίσης ότι Πτυχία αποφοίτων Φαρμακευτικής έλαβαν ήδη ισοτιμία και αντιστοιχία από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.
  6. Πτυχίο με ποικίλες και πολλαπλές ευκαιρίες εργασίας, απασχόλησης και περαιτέρω σπουδών. Ο φοιτητής προετοιμάζεται κατάλληλα ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει και να εργαστεί σε όλο το φάσμα φαρμακευτικών δραστηριοτήτων. Απόφοιτοι του Προγράμματος πραγματοποιούν μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στην Κύπρο, Ελλάδα, Αγγλία, Ολλανδία και αλλού.
  7. Μεγάλη Ομάδα μόνιμου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού, που συνδυάζει υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα και εμπειρίες στη Φαρμακευτική. Το Πρόγραμμα διαθέτει 10 μόνιμα μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού, ενώ η εκπαιδευτική διαδικασία συμπληρώνεται από άλλα 20 μέλη Διδακτικού Προσωπικού.
  8. Αυστηρά κριτήρια εισδοχής, υψηλό επίπεδο σπουδών. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε φιλόδοξους φοιτητές που επιδιώκουν να συνδυάσουν τη φαρμακευτική εκπαίδευση που τους παρέχεται για τη λήψη επαγγελματικών προσόντων με την περαιτέρω ερευνητική και ακαδημαϊκή τους κατάρτιση.
  9. Επιτυχία αποφοίτων στις εξετάσεις για απόκτηση άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος
  10. Έρευνα αιχμής με τη συμμετοχή των φοιτητών. Στα εργαστήρια του Προγράμματος διεξάγεται έρευνα σε διάφορα αντικείμενα της Φαρμακευτικής: Φαρμακευτική Χημεία, Φαρμακολογία, Φαρμακογνωσία, Φαρμακευτική Τεχνολογία, Φαρμακευτική Ανάλυση, Φαρμακογονιδιωματική, Φαρμακευτική Πρακτική κ.ά. Σημειώνεται ότι στο Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας λειτουργεί η πρώτη και μοναδική ερευνητική μονάδα συνθετικών πεπτιδίων στην Κύπρο, ενώ ανάμεσα στον εξοπλισμό αιχμής περιλαμβάνεται ημιαυτόματος συνθετής πεπτιδικής/οργανικής σύνθεσης με μικροκυματική ακτινοβολία (MW-SPPS, Biotage, Sweden), ενώ για την ανάλυση, ταυτοποίηση και καθαρισμό των ουσιών χρησιμοποιείται υγρός χρωματογράφος σε συστοιχία με ανιχνευτή διπλής συστοιχίας διόδου και φασματογράφο μάζας (LC-PDA-MS, Waters, USA). Το εργαστήριο διεξάγει επίσης μελέτες στο πεδίο της νανοτεχνολογίας αφού διαθέτει το μοναδικό στην κυπριακή επικράτεια DLS Zetasizer για μετρήσεις μεγέθους νανοσωματιδίων και ζ-δυναμικού (Malvern, USA). Το Πρόγραμμα έχει αναπτύξει στρατηγική συνεργασία με πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, εταιρείες start ups, καθώς και με τη Φαρμακευτική Βιομηχανία στην Κύπρο και το εξωτερικό.
  11. Λειτουργία του «UNIC Pharmacy Club». Το Pharmacy Club είναι ο κύριος φορέας εκπροσώπησης των φοιτητών Φαρμακευτικής τόσο εντός Πανεπιστημίου Λευκωσίας, όσο και σε διεθνή σώματα. Το “Pharmacy Club” στοχεύει στην προώθηση της βελτίωσης της δημόσιας υγείας και της φαρμακευτικής εκπαίδευσης μέσω της παροχής πληροφοριών, εκπαίδευσης, δικτύωσης και μιας σειράς δημοσιεύσεων, εκδηλώσεων και άλλων επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Drug Regulatory Affairs» 

To Πανεπιστήμιο Λευκωσίας προσφέρει από τον περασμένο Σεπτέμβριο ένα καινοτόμο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών (Master of Science) στο πεδίο «Drug Regulatory Affairs». Στόχος του Προγράμματος είναι η εις βάθος κατανόηση των διαφόρων πτυχών της κανονιστικής διαδικασίας των φαρμάκων και η ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή της.

Το νέο Πρόγραμμα έχει πιστοποιηθεί από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου και προσφέρεται εξ αποστάσεως (Distance Learning) στην αγγλική γλώσσα. Απευθύνεται σε άτομα που εμπλέκονται στους κανονιστικούς και νομοθετικούς τομείς της φαρμακευτικής βιομηχανίας, σε εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και σε νέους επιστήμονες που επιθυμούν να αποκτήσουν εξειδίκευση στο πεδίο του «Drug Regulatory Affairs».

Πιο συγκεκριμένα, οι φοιτητές αποκτούν πλήρη και λεπτομερή γνώση των διαδικασιών που σχετίζονται με την αξιολόγηση και την έγκριση φαρμάκων, βιολογικών και βιοτεχνολογικών προϊόντων, ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και φαρμάκων φυτικής προέλευσης, ενώ αποκτούν εξειδίκευση σε ολόκληρη τη ρυθμιστική διαδικασία των φαρμάκων, από τα αρχικά στάδια της ανακάλυψης έως την τελική έγκριση και επιτήρηση μετά την κυκλοφορία στην αγορά. Επίσης, το πρόγραμμα προσφέρει την ευκαιρία για τη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση επιστημόνων που ήδη απασχολούνται σε αρχικές βαθμίδες στη φαρμακευτική βιομηχανία.

Πρόκειται για ένα διεθνές μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών σε ένα τομέα αιχμής και το πρώτο του είδους του που θα προσφέρεται με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στην Ευρώπη. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί και ετοιμαστεί από καταξιωμένους επιστήμονες ενεργούς στον τομέα του Regulatory Affairs στην Ευρώπη και οι οποίοι προέρχονται τόσο από τη Βιομηχανία όσο και την Ακαδημία.


Δύο λόγια για το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο σε αριθμό φοιτητών στην Κύπρο, μετρώντας περισσότερους από 12.000 φοιτητές από 70 χώρες και προσφέροντας περισσότερα από 100 συμβατικά (διά ζώσης) και εξ αποστάσεως προγράμματα σπουδών προπτυχιακού, μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου. Αποτελεί δε την πρώτη επιλογή των εξ Ελλάδος φοιτητών για σπουδές στο εξωτερικό. 

Οι πιο πρόσφατες διεθνείς κατατάξεις του από το QS World University Rankings και από το Times Higher Education Impact Rankings είναι δείγμα της υψηλής ποιότητας σπουδών που προσφέρει. Επιπρόσθετα, το 2020 μετά από διαδικασία αξιολόγησης από τον οργανισμό QS Intelligence Unit, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας εξασφάλισε την εξαίρετη συνολική βαθμολογία 5 Αστέρων (QS Stars), γεγονός που το καθιστά το πρώτο πανεπιστήμιο σε Κύπρο και Ελλάδα που έτυχε αυτής της αναγνώρισης. 

Σημειώνεται πως το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι αναγνωρισμένο από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ως ομοταγές Πανεπιστήμιο ως προς τα Ελληνικά Α.Ε.Ι. και οι τίτλοι σπουδών των αποφοίτων του τυγχάνουν αξιολόγησης/αναγνώρισης από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. 

Αποτελεί έναν εξαιρετικά πρωτοπόρο ακαδημαϊκό ίδρυμα, το οποίο συνεργάζεται με κορυφαία διεθνή πανεπιστήμια, όπως το St George’s, University of London, το Πανεπιστήμιο της Πάδοβα, του Ζάκρεμπ, του Δυτικού Σίδνεϊ, αλλά και με κορυφαία ελληνικά πανεπιστήμια, όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Αξίζει να σημειωθεί πως το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας αποτελεί την κορυφαία επιλογή των εξ Ελλάδος φοιτητών για σπουδές στο εξωτερικό, αποτελώντας έτσι το 35-40% του συνολικού ποσοστού των φοιτητών που προέρχονται από το εξωτερικό.

Παράλληλα, η αποτελεσματική ανταπόκριση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στον κορωνοϊό εμπνέει εμπιστοσύνη για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης διεκπεραίωσης των σπουδών των φοιτητών του και της υγείας τους.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr