Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

 Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο αγόρασε το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο αγόρασε το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος

Αφετηρία του νέου κτιριολογικού προγράμματος του Ιονίου Πανεπιστημίου η αγορά του εμβληματικού κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδας στην Κέρκυρα.

Η αγορά του ακινήτου της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) στην πόλη της Κέρκυρας από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο συμφωνήθηκε προσφάτως από τους δύο φορείς, κατόπιν σχετικής πρότασης αγοράς που κατέθεσε το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα και ενέκρινε το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας. Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για ένα εμβληματικής σημασίας κτίριο στον ιστό της παλαιάς πόλης της Κέρκυρας, συνολικού εμβαδού 1272,84 τ.μ. που αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και πρώτο όροφο, εντός οικοπέδου επιφανείας 1554,45 τ.μ. επί της οδού Δημάρχου Κόλλα.


Το συμφωνηθέν αντίτιμο της αγοράς είναι 2.400.000,00 ευρώ το οποίο θα καλυφθεί από πόρους του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης.  

Η αγορά του εν λόγω ακινήτου αποτελεί την αφετηρία της υλοποίησης του νέου κτιριολογικού προγράμματος του Ιονίου Πανεπιστημίου, δίνοντας τη δυνατότητα άμεσης ανάπτυξης και υποστήριξης των εκπαιδευτικών και ερευνητικών αναγκών του Ιδρύματος. Τοποθετημένο στον χωρικό μέσο όρο ενός δικτύου κτιρίων που ήδη χρησιμοποιείται από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο για εκπαιδευτικούς και διοικητικούς σκοπούς, η θέση του κτιρίου είναι ιδανική, δημιουργώντας εξαιρετικές συνθήκες προσβασιμότητας από τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Παράλληλα, σε αντίθεση με άλλες κτιριακές εναλλακτικές που κατά καιρούς έχουν συζητηθεί με τοπικούς φορείς προς πιθανή παραχώρηση και οι οποίες στο σύνολό τους χρήζουν εκτεταμένων στατικών και αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων λόγω της χρόνιας εγκατάλειψης και μη αξιοποίησής τους, το εν λόγω ακίνητο της ΤτΕ είναι έτοιμο προς χρήση με ελάχιστες λειτουργικής φύσεως παρεμβάσεις. Αυτό αποτελεί και το πλέον σημαντικό πλεονέκτημα αυτής της επιλογής του Ιονίου Πανεπιστημίου, οι στεγαστικές ανάγκες του οποίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την βιωσιμότητα και την αναπτυξιακή του πορεία και η ικανοποίηση των οποίων δεν μπορεί να αναστέλλεται διαρκώς από καθυστερήσεις στην λήψη αποφάσεων αλλά και στην έκδοση αδειοδοτήσεων.

Σε δήλωσή του αναφορικά με το θέμα, ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος ανέφερε ότι «αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή στην πορεία του Ιονίου Πανεπιστημίου η συμφωνία αγοράς του ακινήτου της Τράπεζας της Ελλάδος. Ενός κτιρίου, έτοιμου προς χρήση για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς, δίνοντας άμεσα λύση στο χρόνιο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο σε όλα τα νησιά και ιδιαίτερα στην πόλη της Κέρκυρας. Ως Ιόνιο Πανεπιστήμιο δεσμευόμαστε να αξιοποιήσουμε πλήρως το κτίριο, σεβόμενοι την βαρύτητα της ιστορικής του αξίας και σημασίας και εξασφαλίζοντας διαρκή πρόσβαση σε αυτό της τοπικής κοινωνίας μέσω εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και κοινωνικών δράσεων του Ιονίου Πανεπιστημίου, όπως ακριβώς οφείλει να πράττει ένα δημόσιο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, τον διοικητή κ. Γιάννη Στουρνάρα και τον υποδιοικητή κ. Θεόδωρο Πελαγίδη για την άριστη συνεργασία και την επικοινωνία που είχαμε το προηγούμενο διάστημα, αλλά και για την συναντίληψη σχετικά με την αναγκαιότητα της αγοράς, πάντα στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος. Δεν θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε αυτήν την άκρως θετική εξέλιξη για το Πανεπιστήμιό μας, εάν η συναντίληψη αυτή δεν επεκτεινόταν και στο ευρύ πολιτικό και κοινωνικό φάσμα σε εθνικό επίπεδο».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr