Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

 Η απάντηση του πρύτανη του ΕΛΜΕΠΑ στις καταγγελίες φοιτητών

Η απάντηση του πρύτανη του ΕΛΜΕΠΑ στις καταγγελίες φοιτητών

Απαντήσεις στις καταγγελίες των «Αγωνιστικών κινήσεων του ΕΛΜΕΠΑ» σχετικά με την εκδίωξη φοιτητών από τις Εστίες του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) έδωσε ο πρύτανης Νίκος Κατσαράκης.

Στην ανακοίνωσή τους, φοιτητές κατήγγειλαν ότι εκδιώχθηκαν από τις εστίες ενώ κάνουν λόγο για απειλές από τον οικονομικό διαχειριστή των Εστιών ακόμα και για το ακαδημαϊκό τους μέλλον, εφόσον δεν δεχτούν να αποχωρήσουν. 


Ο πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ περιέγραψε στην «Εφ.Συν.» το χρονικό των τελευταίων ημερών μέχρι την εκκένωση της φοιτητικής Εστίας του Ιδρύματος στο Ηράκλειο. Όπως αναφέρει στα κτίρια της Εστίας στο Ηράκλειο στεγάζονται 275 φοιτητές, παιδιά που έχουν οικονομική αδυναμία και κατοικούν εκτός Ηρακλείου αλλά και πολλοί από αυτούς εκτός Κρήτης. 

«Μετά την ανακοίνωση της αναστολής των μαθημάτων σε όλες τις εκπαιδευτικές μονάδες (σ.σ. ανακοινώθηκε στις 10 Μαρτίου, αρχικώς για 14 ημέρες) η πλειονότητα αυτών των φοιτητών, αποχώρησε οικειοθελώς από την Εστία ς επιστρέφοντας στον τόπο κατοικίας τους, ενώ στις εστίες έμειναν περίπου 60 φοιτητές μας. 

Περίπου δέκα μέρες αργότερα, στις 23 Μαρτίου ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας το κλείσιμο των φοιτητικών εστιών σε όλη τη χώρα και τότε αναχώρησαν, πάλι οικειοθελώς, περίπου 30 ακόμα φοιτητές. 

»Από τους 30 που έμειναν, οι 10 ήταν ξένοι φοιτητές που βρίσκονταν στο ΕΛΜΕΠΑ με το πρόγραμμα Erasmus και για τους οποίους υπήρξε ειδική μέριμνα από την κυβέρνηση ώστε να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο του Ηρακλείου, το οποίο έμεινε ανοιχτό για αυτό τον λόγο. 

»Τελικά στη Φοιτητική Εστία παρέμεναν μέχρι πριν από λίγες μέρες περίπου 20 φοιτητές οι οποίοι επικαλέστηκαν οικονομική αδυναμία για να επιστρέψουν στους τόπους διαμονής τους. Με τους φοιτητές μας αυτούς έκανα συζήτηση για την περίπτωση του καθενός προσωπικά. Διαπιστώσαμε όντως υπάρχει πρόβλημα και με απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου το ΕΛΜΕΠΑ κάλυψε πλήρως τα έξοδα μετακίνησής τους ώστε να επιστρέψουν στα σπίτια τους, λύση την οποία και οι ίδιοι αποδέχτηκαν και όντως σήμερα δεν βρίσκεται πλέον κανένας στις Εστίες. 

»Το ΕΛΜΕΠΑ δεν θα είχε πρόβλημα να κρατήσει τους φοιτητές του στις εστίες εφόσον δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στο σπίτι τους, εξάλλου στο ενδιάμεσο υπήρξε και η απόφαση του υφυπουργού Παιδείας, που εξαιρούσε κάποιες εστίες από την απόφαση για αναστολή της λειτουργίας τους. Θα μπορούσε να είχε ενταχθεί και η δική μας Εστία σε αυτή τη λογική αν υπήρχε πραγματική ανάγκη που δεν μπορούσε να καλυφθεί αλλιώς» αναφέρει ο κ. Κατσαράκης.  

Σχετικά με τις καταγγελίες για απειλές στους φοιτητές ότι δεν θα πάρουν πτυχία αν αρνηθούν να εγκαταλείψουν τις εστίες ο κ. Κατσαράκης απαντά: «Ασφαλώς θα ζητηθούν εξηγήσεις εφόσον η λεκτικές συζητήσεις μέσα στην Εστία έφτασαν σε τέτοιο επίπεδο. Ήδη έχω ζητήσει να ακούσω και την άποψη των υπευθύνων των Εστιών, των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί καθημερινά σε επαφή με τους φοιτητές, ώστε να έχω πλήρη εικόνα. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν είναι αυτή η στάση  του Ιδρύματος έναντι των φοιτητών του και αν διαπιστωθεί πως όντως διατυπώθηκαν απειλές θα υπάρξουν συνέπειες».  

Καταγγελία Φοιτητών

Φοιτητές καταγγέλλουν επιθετική συμπεριφορά – «Απείλησαν πως δε θα πάρουμε πτυχίο»

Την επιθετική συμπεριφορά, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, του οικονομικού υπεύθυνου της μέριμνας του ΕΛΜΕΠΑ απέναντι στους εναπομείναντες εστιακούς φοιτητές, καταγγέλλουν οι «Αγωνιστικές κινήσεις του ΕΛΜΕΠΑ».

Όπως αναφέρεται στη σχετική τους ανακοίνωση, οι φοιτητές του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου αναγκάστηκαν να φύγουν από τις εστίες, καθώς και να ξεχρεώσουν τα ενοίκιά τους, υπό την «απειλή», όπως αναφέρουν, πως «εάν παραμείνουν δε θα έχουν πρόσβαση στο πτυχίο τους», ενώ παράλληλα, είχαν μείνει χωρίς ρεύμα και νερό.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή τους:

«Καταγγέλλουμε την τραμπούκικη και επιθετική συμπεριφορά του οικονομικού υπεύθυνου της μέριμνας του ΕΛΜΕΠΑ απέναντι στους εναπομείναντες εστιακούς φοιτητές. Συγκεκριμένα οι φοιτητές απειλήθηκαν με την πρόφαση ότι αν δεν φύγουν από τις εστίες δεν θα μπορέσουν να πάρουν το πτυχίο τους και δωμάτιο στις εστίες.

Η διοίκηση των εστιών πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις αποφάσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου να κλείσουν όλες οι εστίες πανελλαδικά, αναγκάζει τους εστιακούς φοιτητές να επιστρέψουν στις πόλεις τους. Αδιαφορεί πλήρως για την ασφάλεια και τη δική τους αλλά και των οικογενειών τους, όπως και για την οικονομική επιβάρυνση που θα φέρει αυτή η μετακίνηση στις οικογένειές τους. Η κυβέρνηση και σύστημα προωθούν από τη μια το «Μένουμε Σπίτι», επιβάλλουν γενική απαγόρευση κυκλοφορίας και αυστηρά μέτρα για την πρόληψη από τον ιό, ενώ από την άλλη διώχνει τους οικότροφους από τα σπίτια τους, εκθέτοντας τους σε περαιτέρω κίνδυνο.

Στις φοιτητικές εστίες του ΕΛΜΕΠΑ, στις οποίες οι φοιτητές εδώ και χρόνια αναγκάζονται να πληρώνουν ενοίκιο για τη διαμονή τους, τώρα με βάση τις υπουργικές διατάξεις για αναστολή της λειτουργίας των εστιών και των λεσχών, και με πρόφαση τις οικονομικές αδυναμίες του ιδρύματος να συντηρεί τις εστίες χωρίς έσοδα, έδιωξε εκατοντάδες φοιτητές. Προηγουμένως τους είχε ήδη αναγκάσει να ξεχρεώσουν τα ενοίκιά τους υπό την απειλή ξανά ότι εάν παραμείνουν δε θα έχουν πρόσβαση στο πτυχίο τους, έκοψε τη θέρμανση και το ζεστό νερό, ενώ σταμάτησαν να πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των λεωφορείων από και προς το ίδρυμα. Και σαν κερασάκι στην τούρτα τώρα με ακόμα πιο έντονες τραμπούκικες κινήσεις απομάκρυναν και τους τελευταίους εναπομείναντες εστιακούς.

Το συγκεκριμένο συμβάν δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός. Απορρέει από την πραγματική εξαθλίωση που αναπαράγει αυτό το σύστημα για το λαό, και που συνεχίζει ακόμα και σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε να δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο. Το σύστημα μας πετάει το μπαλάκι της «ατομικής ευθύνης» για ό,τι μέλει γενέσθαι αδιαφορώντας για τις ζωές μας και την ασφάλειά μας, ενώ ταυτόχρονα πλήθος εργαζομένων αναγκάζεται να  πηγαίνει στις δουλειές χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, οι υγειονομικοί στα νοσοκομεία να δουλεύουν χωρίς υλικά, με ελάχιστο προσωπικό και κλίνες.

Ας μην γίνει το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας κανονικότητα! Οι φοιτητές και ο λαός να βγούμε μπροστά, ακόμα και σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες και να υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας στη δημόσια υγεία, την σίτιση, στέγαση ,μεταφορές! Να μην πληρώσουμε τα σπασμένα αυτού του συστήματος! Ο ιός μπορεί να απειλεί τον λαό αλλά ο καπιταλισμός τον θυσιάζει!»

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr