Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

113 δικαιούχοι φοιτητές περιμένουν εδώ και 5 μήνες την καταβολή του επιδόματος ενοικίου 113 δικαιούχοι φοιτητές περιμένουν εδώ και 5 μήνες την καταβολή του επιδόματος ενοικίου

113 δικαιούχοι φοιτητές περιμένουν εδώ και 5 μήνες την καταβολή του επιδόματος ενοικίου

Ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων για την άμεση απόδοση επιδόματος ενοικίου και προσαρμογή του στις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης και Σταύρος Τάσσος.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:

Συντονιστείτε στην σελίδα Φοιτητικά Νέα - Newsroom πατώντας εδώ, για να ενημερώνεστε ΠΡΩΤΟΙ για όλα τα τελευταία νέα!


«Θέμα: Άμεση απόδοση επιδόματος ενοικίου και προσαρμογή του στις πραγματικές ανάγκες φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Εδώ και 5 μήνες έχει καθυστερήσει η απόδοση του επιδόματος ενοικίου στους 113 δικαιούχους φοιτητές. Η στέγαση ήταν και παραμένει σοβαρό πρόβλημα για πολλούς φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης και με την οικονομική κρίση έχει οξυνθεί. Στο Ίδρυμα φοιτούν περισσότεροι από 4.000 προπτυχιακοί και σχεδόν 1.000 μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες. Στην Εστία μπορούν και έχουν πρόσβαση μόνο το 2% των φοιτητών.

Ο προϋπολογισμός του Ιδρύματος έχει περικοπεί κατά τα δύο τρίτα την τελευταία τετραετία, με αποτέλεσμα ο φετινός προϋπολογισμός να είναι απολύτως πλασματικός, καθώς δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις ανελαστικές δαπάνες λειτουργίας.

Σύμφωνα με την από τις 30/3/2015 ανακοίνωση του Ιδρύματος, κατά τη διαδικασία θεώρησης του τελευταίου εντάλματος πληρωμής του στεγαστικού επιδόματος, ο επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου διαπίστωσε ότι υπάρχει νομικό κενό και ότι η χορήγηση του επιδόματος δεν προκύπτει από τις κείμενες διατάξεις. Έτσι η χορήγηση των πενιχρών 180 ευρώ ανά δικαιούχο, με την ακόλουθη και σύμφωνη γνώμη του επίτροπου και του Ιδρύματος, σταμάτησε μέχρι την πλήρη διερεύνηση του θέματος …καταλήγει η ανακοίνωση!! Μόνο που ο οικονομικός στραγγαλισμός που έχουν υποστεί φοιτητές, εξαιτίας αυτής της απόφασης, σε πολλές περιπτώσεις κατέληξε σε έξωση των φοιτητών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πάγιο αίτημα των φοιτητών, μέχρι να δοθεί οριστική λύση στο στεγαστικό πρόβλημα, είναι να αυξηθούν οι δικαιούχοι του μηνιαίου επιδόματος στέγασης από τους 113, που είναι σήμερα, στο σύνολο των αιτούντων και το ποσό των 180 ευρώ να προσαρμοστεί στα 300 ευρώ. Παράλληλα, προκειμένου να μετριαστεί το πρόβλημα στέγασης, να παραχωρηθεί μέρος των κτιριακών εγκαταστάσεων του πρώην Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Χανίων, που τώρα είναι κλειστές, για να λειτουργήσουν ως φοιτητικές εστίες.

Ερωτάται ο Υπουργός ποια μέτρα και αποφάσεις θα πάρει, προκειμένου:

1. Με άμεση χρηματοδότηση, το Πολυτεχνείο Κρήτης να είναι ικανό να καλύψει όλες τις αναγκαίες λειτουργικές του δαπάνες.

2. Άμεσα να αποδοθεί στους δικαιούχους φοιτητές το επί 5 μήνες ανείσπρακτο μηνιαίο επίδομα ενοικίου.

3. Το μηνιαίο επίδομα ενοικίου των φοιτητών να προσαρμοστεί στα 300 ευρώ και να χορηγείται στο σύνολο των αιτούντων.

4. Να προσαρμοστούν και να λειτουργήσουν άμεσα, ως φοιτητικές εστίες, οι κτιριακές εγκαταστάσεις του πρώην Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Χανιών, μέχρι την οριστική λύση του στεγαστικού προβλήματος».

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

ΠΜΣ Σχολής Επιστημών Υγείας Παν. Πατρών