Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

 Φοιτητές Κρήτης: ''Έχουμε το δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση - στέγαση''

 ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ: «Να δοθούν τώρα το παλιό Ψυχιατρείο και το παλιό Νοσοκομείο για τη στέγαση των φοιτητών» ζητά με απόφασή του ο Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης. Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη κανείς φοιτητής «να μην εγκαταλείψει τις σπουδές του» καθώς, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, υπάρχουν φοιτητές που αδυνατούν να ενοικιάσουν σπίτι.

Στην απόφαση - ανακοίνωσή του ο Σύλλογος επισημαίνει ότι «εκατοντάδες φοιτητές των Σχολών του Πολυτεχνείου κατακλύζουν κάθε χρονιά τα γραφεία της μέριμνας με αιτήσεις για να πάρουν το 'χρυσό' κλειδί ενός δωματίου.

Οι φοιτητές του Τ.Ε.Ι. βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη μοίρα γιατί δεν

Συντονιστείτε στην σελίδα Φοιτητικά Νέα - Newsroom πατώντας εδώ, για να ενημερώνεστε ΠΡΩΤΟΙ για όλα τα τελευταία νέα!


υπάρχει καν εστία! Οι εστίες του Π.Κ. δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν για τη στέγαση των φοιτητών. Οι εγκαταστάσεις του Πολυτεχνείου καλύπτουν μόλις το 2,6% των αναγκών σε στέγαση. Υπάρχουν 3.000 φοιτητές και μόλις 78 θέσεις (!!!). Οι συνθήκες διαβίωσης στις εστίες είναι δραματικές.

 Με τις συνεχείς περικοπές μειώνουν το επίπεδο διαβίωσης [είναι συχνά φαινόμενα η διακοπή του ζεστού νερού(!!!!), η ύπαρξη κακού εξοπλισμού, τα κτηριακά προβλήματα], ενώ υπάρχουν εξαγγελίες της Πρυτανείας για διαρθρώσεις στα έξοδα της εστίας προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα.

Ιδια κατάσταση ισχύει και για τη σίτιση σε Π.Κ. και Τ.Ε.Ι. Η τεράστια πλειοψηφία κάνει αίτηση για δωρεάν σίτιση, όμως μόνο λίγες εκατοντάδες μπορούν να έχουν. Χιλιάδες φοιτητές πληρώνουν χρήματα που δεν περισσεύουν για τη διατροφή τους».

Στη συνέχεια ο Σύλλογος επισημαίνει:

«Τη στιγμή που η λαϊκή οικογένεια δεν αντέχει άλλο, η ανάγκη για δωρεάν στέγαση  είναι περισσότερο επιτακτική για κάθε φοιτητή που κάνει αίτηση. Πολλοί φοιτητές ξενοικιάζουν και μένουν σε φίλους τους, άλλοι φοιτητές μένουν σε ξενοδοχεία, άλλοι έρχονται σπαστά στα Χανιά περιμένοντας όλοι να πάρουν ένα δωμάτιο στην εστία. Από αυτό θα εξαρτάται η παραμονή του στα Χανιά. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κάθε χρονιά οι αιτήσεις για στέγαση αυξάνονται κατακόρυφα δημιουργείται μια εκρηκτική κατάσταση. Χωρίς να έχουν κάνει αίτηση οι πρωτοετείς οι αιτήσεις για σίτιση - στέγαση φτάνουν τις 2.500 (!!!).

Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι οι σπουδές θα απαγορεύονται σε όποιο παιδί είναι από λαϊκή οικογένεια, έχει άνεργο γονέα κ.λπ. Είναι ξεκάθαρο ότι η σίτιση - στέγαση των φοιτητών, η οποία διαλύεται θα μετατραπεί και αυτή σε εμπόρευμα καθώς θεωρείται κόστος για το κράτος που ευνοεί με κάθε τρόπο τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Ηδη στο Π.Κ. η σίτιση έχει παραδοθεί σε ιδιώτη εδώ και πολλά χρόνια, ενώ σε μια σειρά Πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι. οι φοιτητές πληρώνουν νοίκι για να μένουν στις φοιτητικές εστίες».

Καταλήγοντας τονίζει:

«Η πάλη, λοιπόν, για το δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση - στέγαση αποτελεί πάλη για το δικαίωμα στις σπουδές για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.

Στις 27/9 πραγματοποιήθηκε  στην Αντιπεριφέρεια παράσταση διαμαρτυρίας για τη σίτιση και τη στέγαση των φοιτητών με κύρια αιτήματα:

    Να δοθούν παλιό Ψυχιατρείο - παλιό Νοσοκομείο για τη στέγαση των φοιτητών.

    Να δοθεί κονδύλι: α) για τη σίτιση των φοιτητών που κάνουν αίτηση για τη νέα χρονιά, β) να αυξηθεί και να δοθεί ως προσωρινή λύση σε φοιτητές Π.Κ. και Τ.Ε.Ι. το επίδομα στέγασης που δόθηκε την περσινή χρονιά σε φοιτητές του  Π.Κ. που δεν πήραν δωμάτιο στις εστίες.

Τα κτήρια αυτά βρίσκονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας. Ο υπουργός Υγείας με δήλωσή του ζήτησε από τους τοπικούς άρχοντες των Χανίων να του παραδώσουν συγκεκριμένες προτάσεις αξιοποίησης αυτών των δύο κτηρίων.

Ως αποτέλεσμα της κινητοποίησης υπήρξε η υπόσχεση από μεριάς της Αντιπεριφέρειας για σύσκεψη αντιπεριφεριάρχη, Πρυτανείας Π.Κ., διοίκησης Τ.Ε.Ι., Δ.Σ. ενιαίου Συλλόγου φοιτητών Π.Κ. την ερχόμενη βδομάδα, ώστε να προκύψει κοινή πρόταση από τους παραπάνω φορείς για αξιοποίηση των κτηρίων του παλιού Ψυχιατρείου και του παλιού Νοσοκομείου ως φοιτητικές εστίες για τους φοιτητές του Πολυτεχνείου και του Τ.Ε.Ι.

Εχουν περάσει σχεδόν δύο βδομάδες χωρίς να δοθεί συγκεκριμένη απάντηση. Κάθε φοιτητής να βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση και τη μέρα που θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη να βρίσκεται στην Αντιπεριφέρεια. Σε περίπτωση που συνεχίσουν να το αναβάλουν να πραγματοποιηθεί μαζική παράσταση διαμαρτυρίας. Να διεκδικήσουμε και να κατακτήσουμε το δικαίωμά μας στις σπουδές.

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλο τον χανιώτικο λαό να στηρίξει τη πάλη των φοιτητών για το δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση - στέγαση. Απέναντι σε αυτή την επίθεση πρέπει να βρουν απέναντι τους όλο τον λαό ενωμένο. Πρέπει να βρουν απέναντί τους εργαζομένους, μικρούς επαγγελματίες, αγρότες και τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών τους φοιτητές».

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

ΠΜΣ Σχολής Επιστημών Υγείας Παν. Πατρών