Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

 Τα τελευταία νέα του Πανεπιστημίου Πατρών (3/6)

Τα τελευταία νέα του Πανεπιστημίου Πατρών (3/6/2016) - UPATRAS

ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΕΠΙΤΙΜΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ

Αναγόρευση Καθηγήτριας Λούκας Τ. Κατσέλη


Η καθηγήτρια Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Λούκα Τ. Κατσέλη θα αναγορευθεί Επίτιμη Διδάκτορας της Σχολής Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών, μετά από πρόταση του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, το Σάββατο 11 Ιουνίου 2016 και ώρα 12.00 το μεσημέρι στην Αίθουσα Τελετών. Το έργο και την προσωπικότητα της τιμωμένης θα παρουσιάσει ο Κοσμήτορας, Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, Δημήτριος Γ. Σκούρας και θα ακολουθήσει η αναγόρευση τής κ. Λ. Κατσέλη σε Επίτιμη Διδάκτορα και η περιένδυσή της από την Πρύτανι. Η τιμωμένη θα παραθέσει ομιλία, με θέμα: «Αποτελεσματικότητα Οικονομικής Πολιτικής: Διδάγματα από την Ελληνική Κρίση», ενώ η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μουσική παρέμβαση από την «Ορχήστρα Δωματίου Πατρών».

Η κ. Λούκα Τ. Κατσέλη είναι Καθηγήτρια Διεθνών Οικονομικών και Ανάπτυξης στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από το 1987 έως και σήμερα. Ειδικεύεται στη Διεθνή και Αναπτυξιακή Οικονομική, στη Μακροοικονομική Θεωρία και Πολιτική, στη Θεσμική Οικονομική. Έχει διατελέσει Επίκουρη και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης και στη Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Yale των ΗΠΑ  (1977-1985). Επίσης, έχει διατελέσει Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης (2010-2011), Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (2009-2010) και βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου (2007-2012). Την τρέχουσα περίοδο, είναι Πρόεδρος των Δ.Σ.: της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της NBG Cyprus (θυγατρική του Ομίλου ΕΤΕ). Στην ιστοσελίδα: http://www.upatras.gr/el/node/6029 έχουν αναρτηθεί: (α) το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης καθώς και (β) βιογραφικά στοιχεία για τη τιμώμενη.

Αναγόρευση Καθηγητή Renato V. Iozzo

Ο Καθηγητής Παθολογικής Ανατομικής, Βιοχημείας, Κυτταρικής & Μοριακής Βιολογίας, Renato V. Iozzo, θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου μας, μετά από πρόταση του Τμήματος Χημείας, την Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2016 και ώρα 12.00 μ. στην Αίθουσα Τελετών. Το έργο του Καθηγητή Renato V. Iozzo που, από το 1999 είναι διευθυντής του Extracellular Matrix Program, Kimmel Cancer Center, Thomas Jefferson University, ενώ το 2010 ανακηρύχθηκε Καθηγητής Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας στο Thomas Jefferson University, είναι εστιασμένο στη μελέτη του ρόλου των μακρομορίων του Matrix, όρος που αποδίδεται στα Ελληνικά ως εξωκυττάριο δίκτυο, και το οποίο επηρεάζει και έχει ρυθμιστικό ρόλο τόσο στη φυσιολογική ανάπτυξη όσο και την πρόοδο ασθενειών, όπως είναι ο καρκίνος. Το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου θα παρουσιάσει ο Αναπληρωτής Πρυτάνεως και  Καθηγητής Βιοχημείας Νικόλαος Καραμάνος, και θα ακολουθήσει η αναγόρευση του τιμώμενου σε Επίτιμο Διδάκτορα από τον Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών και η περιένδυσή του από την Πρύτανι. Η εκδήλωση της επιτιμοποίησης θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του τιμώμενου, με θέμα: «A Personal Voyage through the Proteoglycan Landscape». Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης και το βιογραφικό του τιμώμενου έχουν αναρτηθεί στο: http://www.upatras.gr/el/node/6027

7ο ΠΑΙΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΕΕΑΠΗ

Σήμερα, Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016 ολοκληρώθηκε το «7ο Παιδικό Φεστιβάλ» που διοργάνωσε στην Πανεπιστημιούπολη του Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η.). Περισσότερα από 1400 παιδιά προσχολικής ηλικίας, από 41 σχολεία του νομού μας, συμμετείχαν για 5 μέρες στα εργαστήρια που οργάνωσαν 130 φοιτήτριες/-τές του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. σε συνεργασία με τους διδάσκοντές τους. Φέτος το Φεστιβάλ είχε τη χαρά να φιλοξενήσει, επίσης, 30 προσφυγόπουλα από τη Συρία, τα οποία ταξίδεψαν από τη Μυρσίνη Ηλείας για να συμμετέχουν στις δημιουργικές δραστηριότητες, ενώ παρευρέθηκαν η Πρύτανις και ο Αν. Πρυτάνεως Ακαδημαϊκών και Διεθνών Θεμάτων από πλευράς Πανεπιστημίου και ο εκπρόσωπος του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, κ. Ανδρέας Χαμουζάς. Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο: www.childrenfestival.edu.gr (link is external)

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΥΠΕΡ-ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ARIS

Η μεγάλη πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας και η αξιοποίησή τους στην ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών και προϊόντων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη χρήση παράλληλων υπολογιστικών συστημάτων υψηλών επιδόσεων. Όπως έχει ειπωθεί χαρακτηριστικά, to out-perform is to out-compute. Η πρόσφατη προμήθεια και εγκατάσταση στους χώρους του ΥΠ.Π.Ε.Θ., από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ Α.Ε.), του συστήματος ARIS (Advanced Information Research System), που παρέχει υπολογιστική ισχύ που αγγίζει τα 180 Tflops και αποθηκευτικό χώρο περίπου 1 Petabyte, διευκολύνει πλέον σε μεγάλο βαθμό την προσβασιμότητα της επιστημονικής κοινότητας από Ελληνικά ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα σε υπολογιστικούς πόρους μεγάλης κλίμακας. Με την ευκαιρία αυτή, διοργανώθηκε στο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής (ΤΜΗΥΠ) του Πανεπιστημίου Πατρών (όπου πριν σχεδόν 30 χρόνια εγκαταστάθηκε το πρώτο παράλληλο σύστημα κατανεμημένης μνήμης στην Ελλάδα), σε συνεργασία με το ΕΔΕΤ και το Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων Υψηλής Επίδοσης (HPCLab) του ΤΜΗΥΠ, ημερίδα και εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Παρουσίαση και Τεχνικές Αποδοτικής Χρήσης του εθνικού υπερ-υπολογιστικού συστήματος ARIS». Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, επιστήμονες της ομάδας υποστήριξης του ΕΔΕΤ (κκ. Δ. Δελλής, Ι. Λιαμπότης, Ν. Νικολουτσάκος και Ε. Φλώρος) παρουσίασαν τον ARIS και έδωσαν πολλές πληροφορίες σχετικά με τους τρόπους πρόσβασης και τις δυνατότητες εκμετάλλευσής του, καθώς και των σημαντικών αναβαθμίσεών του με συστήματα συνεπεξεργαστών που βρίσκονται υπό εξέλιξη. Στο τέλος, διεξήχθη πρακτική άσκηση και συζήτηση σχετικά με το σύστημα. Την εκδήλωση παρακολούθησαν πολλοί προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, καθώς και μέλη της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας του Πανεπιστημίου Πατρών και άλλων ιδρυμάτων της πόλης. Την ημερίδα προλόγισαν ο Αναπλ. Πρυτάνεως, καθηγητής Χρ. Παναγιωτακόπουλος, ο Πρόεδρος του ΤΜΗΥΠ καθηγητής Ι. Γαροφαλάκης και ο διευθυντής του HPCLab, καθηγητής Ευ. Γαλλόπουλος, ενώ την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΔΕΤ Α.Ε. καθηγητής Π. Τσανάκας.

«ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε για 7η συνεχή χρονιά η δράση του Πανεπιστημίου μας Ημέρες γνωριμίας των σχολείων της Περιφέρειας με το Πανεπιστήμιο Πατρών, με τίτλο «Τα σχολεία πηγαίνουν Πανεπιστήμιο». Το Ίδρυμα, επιδιώκοντας να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την κοινωνία μέσω της γνωστοποίησης του έργου και των δραστηριοτήτων του, έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές της ευρύτερης περιοχής να το γνωρίσουν από κοντά και να καλλιεργήσουν το ενδιαφέρον τους για τη γνώση και την έρευνα. Το Πανεπιστήμιό μας επισκέφτηκαν φέτος περισσότεροι από 6.500 μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από 167 σχολεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Ευχαριστούμε όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση της δράσης, καταθέτοντας τις ιδέες και διαθέτοντας τον πολύτιμο χρόνο τους!

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Αναφορικά με τους διαγωνισμούς, το Πανεπιστήμιο προκειμένου να τηρήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες και να ενισχύσει τη διαφάνεια και τον ανταγωνισμό, έχει προκηρύξει και έχει ήδη αναδόχους σε 33 διαγωνισμούς, που αφορούν σε θέματα καθαριότητας, σίτισης, συντήρησης, φύλαξης, περιβάλλοντος χώρου, αναλωσίμων κ.ά. Επίσης, βρίσκονται σε φάση αξιολόγησης τρεις (3) διαγωνισμοί, ενώ είναι σε εξέλιξη πέντε (5) και αναμένεται να προκηρυχθούν άμεσα σαράντα οκτώ (48) διαγωνισμοί. Για να γίνουν όλοι οι παραπάνω διαγωνισμοί έχουν εργασθεί οι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου, καθώς και μέλη ΔΕΠ σε διάφορες επιτροπές (προετοιμασίας, αξιολόγησης και ενστάσεων), τους οποίους ευχαριστούμε για τη βοήθεια τους. Χωρίς αυτούς δεν θα ήταν δυνατόν να διεξαχθούν όλα τα παραπάνω. Όλοι οι προαναφερόμενοι διαγωνισμοί έχουν αναρτηθεί αναλυτικά στη διεύθυνση: http://www.upatras.gr/el/node/6037

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Όλα τα τεχνικά αιτήματα που υπεβλήθησαν και αντιμετωπίστηκαν στο Τμήμα Συντήρησης τον μήνα Μάιο, στατιστικά στοιχεία, αλλά και θέματα συντήρησης και αποκατάστασης εγκαταστάσεων, είναι διαθέσιμα στη διεύθυνση: https://www.upatras.gr/el/node/6039

Σας υπενθυμίζουμε ότι οι βλάβες ανακοινώνονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στον αριθμό τηλεφώνου 2610996666 και κατά τις μη εργάσιμες στην ομάδα επιφυλακής εγκαταστάσεων (τηλ.: 6978188888), επιφυλακής ηλεκτρολόγου (τηλ: 6978188887), επιφυλακής υδραυλικού (τηλ.: 6978188886), αλλά στο τηλέφωνο 2610996666 (το οποίο θα εκτρέπεται στην ομάδα επιφυλακής εγκαταστάσεων).

4ο FORUM ΥΓΕΙΑΣ

Το Πανεπιστήμιο Πατρών συμμετέχει και φέτος στο «4ο Forum Υγείας» που διοργανώνεται από την εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» αύριο, Σάββατο, 4 Ιουνίου 2016, στο ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ, με το κεντρικό θέμα «Υγεία & Ανάπτυξη». Το Πανεπιστήμιο Πατρών συμμετέχει με δύο ενότητες:

Ενότητα 1η: «Η κλινική έρευνα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας: Όχι μόνο πρώιμη πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα, αλλά και άξονας ανάπτυξης της περιοχής», με συντονιστή τον κ. Αργύρη Συμεωνίδη, καθηγητή Αιματολογίας του Πανεπιστημίου, Διευθυντή Αιματολογικού Τμήματος και κύριου ερευνητή Μονάδας κλινικής έρευνας Αιματολογικού Τμήματος. Στην ενότητα αυτή θα παρουσιάσουν σχετικά θέματα ο κ. Αρ. Συμεωνίδης, η κ. Έλενα Καλυβιώτη, Μοριακός Βιολόγος & Γενετιστής, MSc, PhD, και η κ. Τζίνα Χριστοπούλου, Μοριακή Βιολόγος, MSc, PhD.

Ενότητα 2η: «Εργασιακή Υγεία: Παράγοντας Ανάπτυξης» με συντονιστή τον Καθηγητή Ιατρικής Φυσικής και πρώην Πρύτανη Γεώργιο Παναγιωτάκη. Στην ενότητα αυτή θα παρουσιάσουν θέματα ο κ. Γ. Παναγιωτάκης, Υπεύθυνος Ακτινοπροστασίας, ο Καθηγητής Υγιεινής Μ. Λεοτσινίδης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Υγιεινής του Ιατρικού Τμήματος και η Ιατρός Εργασίας του Πανεπιστημίου Δρ. Δήμητρα Τριανταφύλλου.

Στον εκθεσιακό χώρο του Forum θα αναρτηθούν posters με πρόσφατες ερευνητικές εργασίες και καινοτόμες προτάσεις στο χώρο της Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών. Το αναλυτικό πρόγραμμα του φετινού Forum Υγείας βρίσκεται αναρτημένο στον κάτωθι υπερσύνδεσμο: http://www.forumanaptixis.gr/ (link is external)

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ 2016

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ «ΦΕΓΓΑΡΑΚΙ ΜΟΥ ΛΑΜΠΡΟ…»

Συνεχίζονται με επιτυχία οι εκδηλώσεις του Πανεπιστημίου με τον γενικό τίτλο «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ 2016» που διεξάγονται, όπως κάθε χρόνο την περίοδο αυτή, στην Πανεπιστημιούπολη αλλά και σε επιλεγμένους χώρους της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη παρουσιαστεί χορευτικές, λογοτεχνικές, εικαστικές, κινηματογραφικές, μουσικές και ρητορικές εκδηλώσεις, αλλά και εξορμήσεις στην ευρύτερη περιοχή με περιβαλλοντικό και αρχαιολογικό χαρακτήρα.

Την Παρασκευή και το Σάββατο, 10 - 11 Ιουνίου 2016, η τετράφωνη μεικτή χορωδία του Πανεπιστημίου, πιστή στο ετήσιο ραντεβού της, μας ετοιμάζει «…μια βόλτα στο φεγγάρι». Οι συναυλίες, με τη συνοδεία ορχήστρας και υπό τη διεύθυνση της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας Λίνας Αλ. Γερονίκου, θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», ώρα 9 μ.μ. σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας. Οι κρατήσεις θέσεων θα ξεκινήσουν από την Τετάρτη, 8 Ιουνίου, στο ταμείο του θεάτρου, ώρες 10.00-13.00 και 18.00-21.00 (τηλ. 2610 273 613). Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Περισσότερα νέα που αφορούν το Πανεπιστήμιο Πατρών στην κατηγορία του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr