Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

τελευταία νέα, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 6/2, upatras Τα τελευταία νέα του Πανεπιστημίου Πατρών (ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 6/2)

Τα τελευταία νέα του Πανεπιστημίου Πατρών (ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 6/2)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑΣ PATRAS IQ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Την Παρασκευή, 5/2/2016, στο Υπουργείο Παιδείας, η Αν. Υπουργός κ. Σ. Αναγνωστοπούλου, ο Αν. Υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Φωτάκης, παρουσία του Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, ανακοίνωσαν την προγραμματική σύμβαση για την οργάνωση της νέας δομής του PATRAS IQ, για τα επόμενα δέκα χρόνια.


Παρόντες ήταν η Πρύτανις και ο Αναπλ. Πρυτάνεως Έρευνας και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Πρόεδρος της Διοικούσας του ΕΑΠ, ο Πρόεδρος ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας.

Η προγραμματική σύμβαση υπογράφεται από τους κάτωθι, οι οποίοι θα αποτελέσουν την υποστηρικτική δομή, της οποίας προεδρεύει το Πανεπιστήμιο Πατρών, για το PATRAS IQ:

α) Το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, νόμιμα εκπροσωπούμενο από τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Καθηγητή κ. Γεώργιο Σταθάκη, κάτοικο Αθηνών,

β) Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, νόμιμα εκπροσωπούμενο από την Αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Καθηγήτρια κ. Αθανασία Αναγνωστοπούλου, κάτοικο Πατρών,

γ) Την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, νόμιμα εκπροσωπούμενη από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολο Κατσιφάρα, κάτοικο Πατρών,

δ) Το εδρεύον στην Πάτρα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα με την επωνυμία «Πανεπιστήμιο Πατρών», νόμιμα εκπροσωπούμενο από την Πρύτανή του Καθηγήτρια κ. Βενετσάνα Κυριαζοπούλου,

ε) Το εδρεύον στην Πάτρα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα με την επωνυμία «Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο», νόμιμα εκπροσωπούμενο από τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής, Καθηγητή κ. Βασίλειο Καρδάση,

στ) Το εδρεύον στην Πάτρα, Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, με την επωνυμία «Επιμελητήριο Αχαΐας», νόμιμα εκπροσωπούμενο από τον Πρόεδρο του Διοικητικού του Συμβουλίου κ. Πλάτωνα Μαρλαφέκα,

ζ) Το εδρεύον στην Πάτρα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα με την επωνυμία «Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Ελλάδος» που εδρεύει στην Πάτρα νόμιμα εκπροσωπούμενο από τον Πρόεδρο του Βασίλη Τριανταφύλλου.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου μας υπέγραψε Σύμφωνο Συνεργασίας σε θέματα εκπαίδευσης και έρευνας με το University of Texas MD Anderson Cancer Center (MDACC). Πρόκειται για ένα από τα νοσοκομεία παγκόσμιας αναφοράς που ασχολούνται αποκλειστικά με τον καρκίνο και αντιμετωπίζει κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό ασθενών ενώ, παράλληλα, εφαρμόζει καινοτόμες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση τους, μέσα από πρωτοπόρες κλινικές μελέτες για συγκεκριμένους τύπους καρκίνου. Η συνεργασία αυτή αποτέλεσε συνέχεια της επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει τον Μάρτιο του 2015 κλιμάκιο του MDACC, κατά τη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με μέλη ΔΕΠ και ερευνητές του Τμήματος Ιατρικής και συζήτησε θέματα πιθανών συνεργασιών. Το Σύμφωνο Συνεργασίας, πέρα από τη ενδυνάμωση της εξωστρέφειας και της διεθνοποίησης του Ιδρύματός μας, αναμένεται να δώσει τη δυνατότητα για την περαιτέρω ώθηση της έρευνας μελών του Πανεπιστημίου μας σε σύγχρονα θέματα αντιμετώπισης του καρκίνου, ενώ, παράλληλα, ερευνητές και φοιτητές μας θα έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν στο MDACC και να συμμετάσχουν σε ερευνητικές δραστηριότητες. Το Σύμφωνο Συνεργασίας, πενταετούς διάρκειας αρχικά, υπεγράφη στο Πανεπιστήμιο Πατρών την Κυριακή, 31/1/2016, όπου παρέστησαν οι Dr. Oliver Bogler (Senior Vice President for Academic Affairs) και Dr. Shubhra Ghosh (Project Director, Global Academic Programs), ο Αναπληρωτής Πρυτάνεως Καθ. Ν. Καραμάνος και ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής, Καθ. Δημήτριος Γούμενος.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗΣ

Με στόχο την ασφάλεια και την καλύτερη εξυπηρέτηση των μελών της κοινότητάς μας το Πανεπιστήμιο ήλθε σε συμφωνία με το αστικό ΚΤΕΛ Πατρών και, από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016, ένα μικρό λεωφορείο ξεκίνησε να πραγματοποιεί στις εργάσιμες ημέρες, τις απογευματινές ώρες (17:30-20:30), συνεχείς διαδρομές εντός της Πανεπιστημιούπολης, στους βασικούς οδικούς άξονες που δεν καλύπτονταν μέχρι σήμερα από το αστικό ΚΤΕΛ, όπως Γυμναστήριο, Βιβλιοθήκη, περιοχή Ιατρικής — Φαρμακευτικής, Φοιτητική Εστία. Το λεωφορείο αποβιβάζει τους επιβαίνοντες από τα περιφερειακά σημεία στην κεντρική στάση της «Πρυτανείας», μπροστά στο Α΄ κτίριο. Η εσωτερική αυτή διαδρομή προσφέρεται δωρεάν από το αστικό ΚΤΕΛ, με απλή επίδειξη του εισιτηρίου της ιδίας ημέρας αποβίβασης. Την τρέχουσα εβδομάδα πραγματοποιούνται οι πρώτες δοκιμαστικές διαδρομές και τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα ανακοινωθεί η ακριβής διαδρομή του λεωφορείου, καθώς και οι συγκεκριμένες στάσεις που θα γίνονται.

ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ

Το Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο των δράσεων «Πράσινο Πανεπιστήμιο» και με γνώμονα την προώθηση αντιλήψεων ουσιαστικού κοινωνικού χαρακτήρα, διοργανώνει μεγάλη εκδήλωση εθελοντικής δενδροφύτευσης, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2016. Υπολογίζουμε την φύτευση περί των 2.000 δένδρων σε 17 διαφορετικές τοποθεσίες της Πανεπιστημιούπολης, με την συμμετοχή άνω των 150 εθελοντών! Υπεύθυνοι για την εκδήλωση, που τελεί υπό τον συντονισμό του Αναπληρωτή Πρυτάνεως Γ. Αγγελόπουλου, είναι η αν. Προϊσταμένη του Τμήματος Συντήρησης Ελεύθερων Χώρων, κ. Ε. Πετροπούλου (2610 969096, 6944504528) και η Δρ. Νάντια Μαραζιώτη (6976128157) από το «Πράσινο Πανεπιστήμιο». Με όραμα την εξέλιξη της Πανεπιστημιούπολης σε ένα περιαστικό πάρκο επιστημών, τεχνολογιών, εκπαίδευσης και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, σας περιμένουμε για να συμμετέχουμε όλοι σε μια κίνηση με συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα.

«ΤΗΛΕ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ» ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας (ΜΕΤ) προκηρύσσει Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φωτογραφίας με Θέμα: «Τηλε-επικοινωνώ». Στόχος του Διαγωνισμού είναι να συγκεντρωθεί φωτογραφικό υλικό εξαιρετικής ποιότητας, που να τεκμηριώνει τις τηλεπικοινωνίες του χθες και του σήμερα, προκειμένου δημιουργηθεί ένα σύγχρονο φωτογραφικό αρχείο για τις τηλεπικοινωνίες. Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται με την υποστήριξη του ΥΠ.Π.Ε.Θ., της Διεύθυνσης Β΄/θμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, του Τμήματος Πολιτιστικών Α΄/θμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας και της Ένωσης Εικαστικών Αχαΐας. Για περισσότερες πληροφορίες στις διευθύνσεις: https://app.box.com/s/p938llarrttsod1twhf103drfhy8qz1o (link is external) και https://www.facebook.com/Museum-of-Science-and-Technology-109823479058588 (link is external)

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, τόσο τα ακαδημαϊκά Τμήματα όσο και οι διοικητικές μονάδες του Ιδρύματός μας, υιοθετούν την έκδοση «Ενημερωτικών Δελτίων», στην προσπάθειά τους για ευρεία, ανοικτή ενημέρωση και εξωστρέφεια. Τις ημέρες αυτές κυκλοφόρησαν:

Από την «Επιτροπή Ερευνών» (ΕΛΚΕ): Το 7ο Ενημερωτικό Δελτίο Ανοικτών Προσκλήσεων (link is external) που εκδίδεται από την Μονάδα Υποστήριξης – Ανάπτυξης της Έρευνας και Πιστοποίησης Διαδικασιών έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο: http://research.upatras.gr/ (link is external) Στο δελτίο αυτό, εκτός των ανοικτών προσκλήσεων, θα βρείτε και έναν κατάλογο με τις προσκλήσεις που αναμένεται να δημοσιευθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Από το «Μουσείο Επιστημών & Τεχνολογίας» (ΜΕΤ): Το τεύχος Ιανουαρίου –Φεβρουαρίου 2016 του Ενημερωτικού Δελτίου «Ανα-ΜΕΤ-άδοση», όπου παρουσιάζονται οι δράσεις του ΜΕΤ, αλλά και νέα από τα πανεπιστημιακά μουσεία. Το ΕΔ είναι διαθέσιμο: https://app.box.com/s/iou87u68v8rr5s1btgninpdzi5kwi279 (link is external)

Και βέβαια, θα πρέπει να αναφέρουμε την κεντρική μηνιαία έκδοση του Πανεπιστημίου μας @UP, που διαρκώς βελτιούμενη διανύει πλέον την τρίτη περίοδό της. Όλα τα νέα και ο παλμός της κοινότητάς μας αποτυπώνονται κάθε μήνα χάρη στις προσπάθειες του καθηγητή του Τμ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τ/Υ, Ν. Αβούρη, και της ομάδας εθελοντών που συντονίζει. Αναζητείστε το στο Πανεπιστήμιο, στην κεντρική ιστοσελίδα μας, αλλά και σε επιλεγμένα σημεία της πόλης (βιβλιοπωλεία, φοιτητικά στέκια, καφέ).

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΘΟΕΠΠ

Η Θεατρική Ομάδα Εργαζομένων Πανεπιστημίου Πάτρας (Θ.Ο.Ε.Π.Π.), παρουσιάζει το κοινωνικό έργο του Φρανκ Μακ Γκίνες «Εργαζόμενα κορίτσια», στο Θεατράκι του κτιρίου Βιολογίας, το διάστημα 5 - 28 Φεβρουαρίου 2016, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, στις 9.00 μ.μ. Τη σκηνοθεσία και τη μουσική επιμέλεια της παράστασης υπογράφει ο Διονύσης Βούλτσος και τους φωτισμούς ο Νίκος Σωτηρόπουλος, ενώ την επιμέλεια των σκηνικών, των κοστουμιών και το φροντιστήριο ανέλαβαν τα μέλη της ομάδας. Βοηθός σκηνοθέτη ήταν η Γωγώ Τζιώρα. Τους ήρωες ενσαρκώνουν οι: Μαριετίνα Βαρβαρίγου, Γιάννης Γκοτσόπουλος, Άννυ Λαμπροπούλου, Κίρα Μουμλάντζε, Αναστασία Ντρίζη, Μάσιγκα Παπαϊωάννου και Κωνσταντίνος Τρίγγος. Στον ήχο είναι η Γωγώ Τζιώρα, στα φώτα ο Γιάννης Γκοτσόπουλος και οι φωτογραφίες είναι του Δημ. Χριστοδουλόπουλου. Την επιμέλεια της αφίσας έκανε ο Άνθιμος Γκοτσόπουλος. Λόγω μικρής χωρητικότητας του θεάτρου, θα πρέπει να προβλέψετε τις κρατήσεις των θέσεων, στο τηλ.: 6989848580. Ευχόμαστε καλή επιτυχία!

Είσαι Φοιτητής στο Πανεπιστημίου Πατρών; Κάνε LIKE στην σελίδα «Ενημέρωση φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών» για να είσαι πάντα ενημερωμένος για όλα τα φοιτητικά νέα του Πανεπιστημίου!

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr