Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

Υπό κατάληψη, Πανεπιστήμιο Πατρών, φοιτητικούς συλλόγους Υπό κατάληψη το Πανεπιστήμιο Πατρών από φοιτητικούς συλλόγους

Τα τελευταία νέα του Πανεπιστημίου Πατρών (ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 7/11)

Η κεντρική διοίκηση του Πανεπιστημίου Πατρών βρίσκεται υπό κατάληψη τις δύο τελευταίες ημέρες (5-6/11/15) από φοιτητικούς συλλόγους με πάγια αιτήματα διεκδίκησης, όπως υποχρηματοδότηση, δωρεάν σίτιση, στέγαση σε όλους τους φοιτητές κ.λπ. Η Πρυτανεία επαναλαμβάνει την πάγια θέση της, ότι διαφωνεί κάθετα με την κατάληψη ως μορφή διεκδίκησης αιτημάτων. Ιδιαίτερα αυτή την εποχή, τέλος ημερολογιακού έτους, όπου δημιουργείται σοβαρή δυσλειτουργία του Ιδρύματος σε διαγωνισμούς και διεκδικήσεις.

Είσαι Φοιτητής στο Πανεπιστημίου Πατρών; Κάνε LIKE στην σελίδα «Ενημέρωση φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών» για να είσαι πάντα ενημερωμένος για όλα τα φοιτητικά νέα του Πανεπιστημίου!


Διαβάστε επίσης: Πληθώρα διακρίσεων για το Πανεπιστήμιο Πατρών

Η ΟΠΕΡΑ ΤΗΣ ΒΑΛΙΤΣΑΣ: «ΠΑΛΙΑΤΣΟΙ» του Ρουτζέρο Λεονκαβάλλο  

Η Λέσχη Φίλων Κλασσικής Μουσικής της Πάτρας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, διοργανώνουν παράσταση της νέας παραγωγής της Όπερας της Βαλίτσας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), της διάσημης όπερας «Παλιάτσοι», το πρώτο σημαντικό έργο του Ρουτζέρο Λεονκαβάλλο, που πραγματεύεται την ιστορία του επικεφαλής ενός περιπλανώμενου θιάσου της κομέντια ντελ άρτε. Η «Όπερα της Βαλίτσας» ξεκίνησε το 2011 από την ΕΛΣ σαν μια καλλιτεχνική δράση που είχε κύριο σκοπό να συναντήσει και να γοητεύσει ένα νέο κοινό, μυώντας το στο μαγικό κόσμο της όπερας και του λυρικού ρεπερτορίου. Οι παραγωγές της Όπερας της Βαλίτσας είναι ευέλικτες και ταξιδεύουν σε απρόσμενους χώρους (πνευματικά κέντρα, μουσεία, βιβλιοθήκες, αρχαιολογικούς χώρους) με τους εξαιρετικούς τραγουδιστές της ΕΛΣ, με συνοδεία ένα πιάνο αντί για ορχήστρα και όλα της τα σκηνικά... μέσα σε μια βαλίτσα. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο την Κυριακή, 8 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 20.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας. Περισσότερα στο: http://www.nationalopera.gr/gr/event/paliatsoi-8-noe-2015/

ERASMUS+ / ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ: Η ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ 

Το Πανεπιστήμιο Πατρών συμμετέχει στο νέο πρόγραμμα Erasmus+, αυτό της «Διεθνούς Κινητικότητας φοιτητών και προσωπικού Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης από και προς τις τρίτες χώρες/εταίρους», ξεκινώντας πλέον την κινητικότητα των φοιτητών και του προσωπικού του σε διεθνές επίπεδο, πέραν της Ευρώπης, και εγκαινιάζοντας μια ακόμα διάσταση στην επικοινωνία της έρευνας, της επιστήμης και της διδασκαλίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η ιδρυματική πρόταση που καταθέσαμε κατέλαβε, σε πανελλαδικό επίπεδο, την τρίτη θέση ως προς τον αριθμό των μετακινούμενων μελών (80 θέσεις κινητικότητας) και τη δεύτερη θέση σε αριθμό συνεργαζόμενων χωρών (21 χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο, έναντι 29 χωρών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης). Πλέον η κινητικότητα του προγράμματος Erasmus+ για το Πανεπιστήμιό μας επεκτείνεται στις χώρες: Αλβανία, Αργεντινή, Αρμενία, Αυστραλία, Βραζιλία, Γεωργία, Ισραήλ, Ιορδανία, Καζακστάν, Κίνα, Μαρόκο, Μεξικό, Μολδαβία, Μπρουνέι (όπου πρόταση του Τμήματος Γεωλογίας κατέλαβε τη μοναδική, προσφερόμενη στη χώρα μας, θέση συνεργασίας), Νότιο Αφρική, Πακιστάν, Ρωσία, Σερβία, Σιγκαπούρη, Τυνησία και Ουκρανία, όπου συνεργαζόμαστε με 34 συνολικά Πανεπιστήμια. Η κινητικότητα αφορά σε μέλη ΔΕΠ και φοιτητές από τους τρεις κύκλους σπουδών, από όλες τις Σχολές του Πανεπιστημίου: θα υποδεχτούμε 60 εισερχόμενους καθηγητές και φοιτητές, ενώ θα μετακινηθούν προς τις παραπάνω χώρες 20 μέλη του Πανεπιστημίου μας. Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα της χώρας  μας, συνοδευόμενα από διαδραστικούς χάρτες, έχουν αναρτηθεί από το ΙΚΥ στη διεύθυνση: https://magic.piktochart.com/embed/8029422-diethnis_maps_all

Θεωρούμε ότι η δυναμική συμμετοχή μας στη νέα αυτή πρόκληση διεθνοποίησης και εξωστρέφειας των ευρωπαϊκών χωρών, μέσω του Προγράμματος Erasmus+, θα ενισχύσει την αναγνωρισιμότητα, το έργο και τις συνεργασίες στο σύνολο των γνωστικών αντικειμένων του Πανεπιστημίου Πατρών. Ευχαριστούμε τόσο την Επιτροπή «Erasmus+ / Διεθνής Κινητικότητα» (υπό την Προεδρεία της Πρυτάνεως και τον συντονισμό του Αναπλ. Πρυτάνεως Ακαδημαϊκών & Διεθνών Θεμάτων, Καθηγ. Ν. Καραμάνου) όσο και τα μέλη ΔΕΠ του Ιδρύματός μας που υπέβαλαν προτάσεις και, από κοινού κατέβαλαν ιδιαίτερες προσπάθειες κατά το πρώτο, αυτό, πιλοτικό στάδιο της νέας δράσης. Η ιδρυματική πρόταση της «Διεθνούς Κινητικότητας» για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα πρέπει να κατατεθεί έως τις 2 Φεβρουαρίου 2016. Περιμένουμε τις προτάσεις των μελών ΔΕΠ του Ιδρύματός μας !

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2015

Το Πανεπιστήμιο μας πρόκειται να συμμετάσχει στο FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2015 / 18ο MONEY SHOW ΠΑΤΡΑΣ, που θα διεξαχθεί στις 21-22 Νοεμβρίου 2015 σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης. Η κύρια θεματική ενότητα της φετινής διοργάνωσης είναι «Διαδρομές Προόδου» και οι στόχοι είναι: (1) Για τον επιστημονικό και ερευνητικό χώρο η προβολή συνεργατικών δικτύων ικανών για την παραγωγή υψηλής προστιθέμενης αξίας στην περιοχή και στη χώρα, και (2) Στο εκπαιδευτικό πεδίο τα δίκτυα ανταλλαγών και συνεργασίας και η ανάδειξη εθνικών και υπερεθνικών διαδρομών γνώσης.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΕΚ

Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΚ ΠΠ) διοργανώνει τη δράση διά βίου μάθησης «Κατάρτιση και Πιστοποίηση Προχωρημένων Δεξιοτήτων Πληροφορικής», που αποδεικνύει ότι ο/η κάτοχος είναι σε θέση να παράγει αποτελέσματα υψηλού επιπέδου και να αντιμετωπίζει έργα σύνθετα και μεγάλης δυσκολίας, χρησιμοποιώντας δημοφιλείς εφαρμογές γραφείου. Η κατάρτιση θα πραγματοποιηθεί με συνδυασμό διδασκαλίας σε τάξη και εκπαίδευσης εξ αποστάσεως. Αναλυτικές πληροφορίες είναι διαθέσιμες στη σελίδα της δράσης: http://kek.upatras.gr/courses/ict-proficiency/ και οι αιτήσεις υποβάλλονται έως τις 30 Νοεμβρίου 2015.

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Η κεντρική διοίκηση του Πανεπιστημίου Πατρών βρίσκεται υπό κατάληψη τις δύο τελευταίες ημέρες (5-6/11/15) από φοιτητικούς συλλόγους με πάγια αιτήματα διεκδίκησης, όπως υποχρηματοδότηση, δωρεάν σίτιση, στέγαση σε όλους τους φοιτητές κ.λπ. Η Πρυτανεία επαναλαμβάνει την πάγια θέση της, ότι διαφωνεί κάθετα με την κατάληψη ως μορφή διεκδίκησης αιτημάτων. Ιδιαίτερα αυτή την εποχή, τέλος ημερολογιακού έτους, όπου δημιουργείται σοβαρή δυσλειτουργία του Ιδρύματος σε διαγωνισμούς και διεκδικήσεις.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

•    Το μάθημα «Κλινική Άσκηση στην Πνευμονολογία», με διδάσκοντες τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Ιατρικής Καθηγητή Κώστα Σπυρόπουλο και Επίκουρο Καθηγητή Κυριάκο Καρκούλια, επιλέχθηκε μεταξύ 2500 μαθημάτων που συμμετείχαν στο έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα» και βραβεύτηκε σε ειδική τελετή που έγινε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, ως ένα «Ανοικτό Μάθημα» που ξεχωρίζει. Εδώ, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το Πανεπιστήμιό μας ήταν το πρώτο στην παραγωγή ανοικτών μαθημάτων σε ολόκληρη τη χώρα με 335 μαθήματα, αξιοσημείωτο αποτέλεσμα όχι μόνο ως προς την ποσοτική αλλά και την ποιοτική διάσταση, καθώς ξεχώρισε ως προς το πλήθος των μαθημάτων αλλά και για την αρτιότητα της παραγωγής βιντεοδιαλέξεων  (βλ. αναλυτική παρουσίαση στο ΔΤ 7 / 2015-16 / 15-10-2015). Την Παρασκευή, 27/11/2015, θα πραγματοποιηθεί απολογιστική εκδήλωση και η συγκεντρωτική παρουσίαση του έργου των «Ανοικτών Μαθημάτων» που εκπονήθηκε στο Πανεπιστήμιό μας (Κεντρική Βιβλιοθήκη, ώρες 10.00 – 14.00).  

•    Ο Καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών Ι. Τσαμόπουλος έλαβε  το βραβείο Bingham Fluid Medal στο συνέδριο Ιξωδοπλαστικών Ρευστών με τίτλο «Viscoplastic Fluids: From Theory to Application», που πραγματοποιήθηκε στο Banff του Καναδά το διάστημα 25-30 Οκτωβρίου 2015. Το βραβείο αυτό απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε ερευνητές, ως αναγνώριση της συνεισφορά τους στην περιοχή των σύνθετων και βιολογικών ρευστών που επιδεικνύουν ιξωδοπλαστική συμπεριφορά. Η προηγούμενη βράβευση έγινε τον Νοέμβριο του 2013 στο Reuil  Malmaison του Παρισιού στον καθηγητή Ian Wilson από το Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Συγχαίρουμε τα μέλη ΔΕΠ, που αναδεικνύουν τη δυναμική και το έργο που παράγεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Περισσότερα νέα για το Πανεπιστήμιο Πατρών ΕΔΩ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr