Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

 Φοιτητικά ξενύχτια πάνω από σχέδια και καλώδια…Η Ομάδα Formula του Πανεπιστημίου φτιάχνει το 2ο ηλεκτρικό αυτοκίνητο και ετοιμάζεται για νέες διακρίσεις

Φοιτητικά ξενύχτια πάνω από σχέδια και καλώδια…Η Ομάδα Formula του Πανεπιστημίου φτιάχνει το 2ο ηλεκτρικό αυτοκίνητο και ετοιμάζεται για νέες διακρίσεις.

Η ομάδα Formula Student (UoP Racing Team) του Πανεπιστημίου Πατρών δημιουργήθηκε το 2002 κι έχει μια συνεχή παρουσία σε διεθνείς διαγωνισμούς καινοτομίας και συγκεκριμένα σε διαγωνισμούς Formula Student . Μια ομάδα προπτυχιακών φοιτητών πρωτοπορεί, καινοτομεί, ανοίγει νέους δρόμους και προτιμά να ξενυχτά πάνω από σχέδια, καλώδια και κατσαβίδια. Πρόσφατα , το καλοκαίρι του 2014,το ηλεκτρικό όχημα των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών, το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα, κατέλαβε την πρώτη θέση, στη γενική κατάταξη του διεθνούς διαγωνισμού που σημειώθηκε στην Τσεχία. Κι όχι μόνο αυτό. Συνολικά επέστρεψαν με έξι χρυσά μετάλλια. 1η Θέση «Electric» και ειδικότερα, 1η θέση στην παρουσίαση Business,1η θέση στο Acceleration, 1η θέση στο skidpad,1η θέση στο Autocross και ..1η θέση στο Endurance!

Της Ελευθερίας Μακρυγένη στο thebest.gr


Αυτή την περίοδο η ομάδα κατασκευάζει το δεύτερο ηλεκτρικό μονοθέσιο αυτοκίνητο τύπου formula, στοχεύοντας σε βελτιώσεις σε σύγκριση με το πρώτο, αλλά και σε νέες διακρίσεις στους διεθνείς διαγωνισμούς με το οποίο θα λάβουν μέρος, τον Σεπτέμβριο που μας έρχεται. Όπως αναφέρει στο thebest.gr ο υπεύθυνος της ομάδας Χάρης Μπίκας μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία σχεδιασμού και ξεκινά η διαδικασία κατασκευής του. Το δεύτερο όχημα, θα έχει βελτιωμένη ταχύτητα σε σχέση με το πρώτο , ενώ ο σχεδιασμός του προβλέπει τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, αλλά και τη χρήση τεχνικών κατασκευής οι οποίες είναι πιο φιλικές στο περιβάλλον και έχουν χαμηλότερο κόστος.

«Σκοπεύουμε να βελτιώσουμε αισθητά την επιτάχυνση σε σχέση με το προηγούμενο αυτοκίνητο και να την μειώσουμε στα 3,8 δευτερόλεπτα από τα 4,1, να μειώσουμε γύρω στο 20% το βάρος του και να είναι περίπου 200 κιλά έναντι 240 του προηγούμενου μονοθέσιου, ενώ ταυτόχρονα το μεγάλο μας στοίχημα είναι να μειώσουμε δραματικά το κόστος κατασκευής και να δημιουργήσουμε ένα ακόμα πιο «πράσινο» αυτοκίνητο. Η τελική ταχύτητα για λόγους ασφαλείας δεν είναι πολύ υψηλή, καθώς είναι περιορισμένοι για λόγους ασφαλείας τω ν φοιτητών και θα είναι κοντά στα 130 χλμ.»

Στα "σκαριά" το δεύτερο μονοθέσιο

Η ομάδα ,όπως εξηγεί ο κ. Μπίκας ,δημιουργήθηκε το 2002 στο Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και μέχρι σήμερα έχει μια συνεχή παρουσία σε διεθνείς διαγωνισμούς. «που έχουν συγκεκριμένους κανονισμούς και απευθύνονται αποκλειστικά σε φοιτητές. Και αυτός είναι ο λόγος που κατασκευάζονται τα μονοθέσια. Κάθε ομάδα που συμμετέχει σε αυτούς τους διαγωνισμούς κατασκευάζει το δικό της μονοθέσιο και αξιολογείται με βάση την ταχύτητα, το κόστος , την κατανάλωσης ενέργειας, το επιχειρηματικό πλάνο. Για τη φετινή χρονιά έχουμε στόχο τη συμμετοχή σε δύο διαγωνισμούς, στις αρχές Σεπτεμβρίου αυτή τη φορά. Στης Τσεχίας και πάλι, όπου φιλοδοξούμε να επαναλάβουμε την περσινή επιτυχία με την καινούργια ομάδα και στον διαγωνισμό της Ιταλίας, λίγες μέρες μετά».

Η ομάδα υποστηρίζεται από το Εργαστήριο Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού με διευθυντή τον καθηγητή κ. Γεώργιο Χρυσολούρη και κύριος σκοπός της είναι η μάθηση μέσα από την πράξη και η εκπαίδευση των φοιτητών. Η δουλειά είναι και σχεδιαστική και πειραματική και ξεφεύγει από τη θεωρητική, καθώς τα μέλη της ομάδας ουσιαστικά βιώνουν μια προσομοίωση του πραγματικού εργασιακού περιβάλλοντος στον τομέα τους, καθώς ασχολούνται και με κομμάτια της διαδικασίας που αφορούν την παρουσίαση, την κοστολόγηση του εγχειρήματος, εύρεση χρηματοδότησης και πολλά άλλα.

Η ομάδα ανανεώνεται κάθε ένα με δύο χρόνια. Μετά τις περσινές επιτυχίες ανανεώθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά και σήμερα αριθμεί 25 φοιτητές από τα Τμήματα των Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Οικονομικών Επιστημών, Επιστήμης Υλικών, Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών κ.α.

Οι φοιτητές της UoP Racing Team ασχολούνται με την κατασκευή των οχημάτων εκτός των μαθημάτων τους και αφιερώνουν πολύ από τον ελεύθερο χρόνο που τους απομένει στον στόχο τους. Και τα ξενύχτια πολλές φορές, είναι αναπόφευκτα. «Είναι ένα αντικείμενο το οποίο όλοι όσοι είμαστε στην ομάδα θα θέλαμε να κάνουμε και μας άρεσε από μικρά παιδιά. Το γεγονός ότι στην Ελλάδα δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές να ασχοληθούν με κάτι τέτοιο είναι πολύ σημαντικό γιατί κάτι τέτοιο δεν το συναντάς εύκολα σε Ελληνικά Πανεπιστήμια. Γενικά το Εργαστήριο προωθεί την καινοτομία και προσπαθεί να εμπλέκει τους φοιτητές σε project που έχουν σχέση με την βιομηχανία και την πραγματικότητα ξεφεύγοντας από το στερεότυπο του εργαστηρίου σε Ελληνικό πανεπιστήμιο. Από εκεί και πέρα η επιτυχία σαν επιτυχία στην Πράγα, ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Προφανώς και η χαρά όλων ήταν μεγάλη. Ήταν ένα αποτέλεσμα που το περιμέναμε αρκετά χρόνια. Είναι η ανταμοιβή των κόπων όλων των φοιτητών της ομάδα , όχι μόνο της προηγούμενης χρονιάς, αλλά και όλων όσοι πέρασαν αυτά τα χρόνια κι έβαλαν το δικό τους λιθαράκι. Ελπίζουμε αυτό να συνεχιστεί».

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Πανεπιστήμιο και το Εργαστήριο Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού και από χορηγούς , με τη μορφή της παραχώρησης υλικών και λογισμικού.

Την ομάδα αποτελούν τα παρακάτω μέλη: Αθηναίος Δημήτρης, Αρβανιτόπουλος Αναστάσιος, Γιαννιόδης Ευάγγελος, Γκρίελας Γιώργος, Γοργοράπτης Κωνσταντίνος, Γούλας Ευάγγελος, Γουλιερμή Κωνσταντίνα, Δανέζης Τάσος, Δημάκη Ελένη, Δημητρόπουλος Νικόλαος, Θωμάς Φώτης, Κατσαρός Αντώνιος, Κολιογεωργής Χάρης Μακρής Πέτρος, Μότση Κατερίνα, Μπαρής Κωσταντίνος, Μπαρής Παναγιώτης, Μπεκιάρης Θοδωρής, Ντάρμα Ευγενία, Παγάνη Λυδία, Σιάγγας Γιώργος, Σουρτζίνος Φραγκίσκος, Σπηλιόπουλος Διονύσης, Σύρπας Παναγιώτης, Σχοινοχωρίτης Παναγιώτης, Φουρτάκας Κωνσταντίνος, Φουρτάκας Νικόλαος, Χρυσικός Χρήστος.

Περισσότερα στοιχεία στους παρακάτω συνδέσμους

lms.mech.upatras.gr/Formula/index.html

http://www.facebook.com/UoPRacing

http://twitter.com/UoPRacingTeam 

www.youtube.com/uopracing 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr