Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

 ΕΚΠΑ: Μεγάλη κινητοποίηση φοιτητών ενάντια στην επιστροφή καθηγητή στα έδρανα που κατηγορείται για παρενόχληση

ΕΚΠΑ: Μεγάλη κινητοποίηση φοιτητών ενάντια στην επιστροφή καθηγητή στα έδρανα που κατηγορείται για παρενόχληση

«Η πρυτανεία μόνο στα λόγια είναι ενάντια στην έμφυλη καταπίεση και βία, στην πράξη συγκαλύπτει παρενοχλητές καθηγητές και αρνείται να πάρει θέση για τα πραγματικά προβλήματα».

Μεγάλη κινητοποίηση στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ πραγματοποίησαν σήμερα δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, με πρωτοβουλία του φοιτητικού συλλόγου Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΜΜΕ), προκειμένου να διαμαρτυρηθούν σχετικά με τη φημολογούμενη επιστροφή του καθηγητή που είχε κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση σε φοιτήτριες και αυταρχική, αντιδεοντολογική συμπεριφορά σε φοιτητές. 

Ακολούθησε τα Φοιτητικά Νέα και στο Viber! Πατήστε εδώ για να μπείτε στην ομάδα μας! Ακόμη, μην ξεχνάς να επισκέπτεσαι καθημερινά τα Φοιτητικά Νέα πατώντας www.foititikanea.gr για να μην σου ξεφεύγει κανένα νέο.


Οι φοιτητές ζήτησαν να συναντηθούν με τον πρύτανη Αθανάσιο Μελέτιο Δημόπουλο, ώστε να ενημερωθούν για την απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου που ανέλαβε την υπόθεση των καταγγελιών περίπου δύο χρόνια, έπειτα από την πίεση που άσκησαν οι κινητοποιήσεις του φοιτητικού συλλόγου του ΕΜΜΕ. Κι αυτό καθώς, όπως αναφέρεται σε απόφαση του φοιτητικού συλλόγου ΕΜΜΕ, επικρατεί παντελής μυστικότητα και ασάφεια εκ μέρους της διοίκησης του πανεπιστημίου τόσο για την απόφαση του πειθαρχικού όσο και για το αν τελικά αληθεύει ότι ο εν λόγω καθηγητής επιστρέφει στο τμήμα, παρά τη σοβαρότητα των καταγγελιών, ενώ ούτε οι όροι μιας ενδεχόμενης επιστροφής του έχουν διευκρινιστεί. Συγκεκριμένα, οι φοιτητές αναφέρουν ότι απευθύνθηκαν στο τμήμα, το οποίο τους ενημέρωσε ότι δεν έχει λάβει καμία ενημέρωση από τον πρύτανη ή τη διοίκηση του πανεπιστημίου για οτιδήποτε από τα παραπάνω, και ότι και το ίδιο -όπως και οι φοιτητές- ενημερώθηκαν από...«σπόντα».

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το φοιτητικό σχήμα Smass Media ΕΑΑΚ, που βρίσκεται από την αρχή στο επίκεντρο των αντιδράσεων για την κινητοποίηση του φοιτητικού συλλόγου με στόχο την απομάκρυνση του Ν.Μ από το τμήμα και το πανεπιστήμιο, «η γραμματεία της πρυτανείας μας ενημέρωσε πως ο πρύτανης βρίσκεται σε επαγγελματικό ταξίδι στο εξωτερικό ενώ στην πραγματικότητα ήταν σε εκδήλωση κατά της έμφυλης βίας των τμηματων του ΠΤΔΕ και του ΤΕΑΠΗ. Φαίνεται πως μόνο στα λόγια η πρυτανεία είναι ενάντια στην έμφυλη καταπίεση και βια αλλα στην πράξη συγκαλύπτει παρενοχλητες καθηγητές και αρνείται να πάρει θέση για τα πραγματικα πρόβληματα». Η Εφ.Συν.» μίλησε με μέλη του φοιτητικού συλλόγου και όπως ανέφεραν τόσο ο αντιπρύτανης όσο και η γραμματεία επιδόθηκαν σε ένα γαϊτανάκι αποποίησης ευθυνών, απαντώντας ότι «δεν είναι δική» τους αρμοδιότητα η ενημέρωση του τμήματος και του φοιτητικού συλλόγου σχετικά με τα ερωτήματά τους. Σύμφωνα με τους φοιτητές, την ίδια τακτική φαίνεται να ακολούθησε και ο ίδιος ο πρύτανης όταν τελικά τον εντόπισαν οι φοιτητές, προκειμένου να λάβουν ενημέρωση για μια υπόθεση που έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για την εικόνα του πανεπιστημίου, αλλά και για τους ίδιους.

Πάντως, οι φοιτητές δηλώνουν ότι δεν το βάζουν κάτω και θα επιδιώξουν νέα συνάντηση με τον πρύτανη μέχρι να λάβουν καθαρές απαντήσεις, ενώ ξεκαθαρίζουν ότι θα διασφαλίζουν την οριστική απομάκρυνση του Ν.Μ., καθώς είναι η μόνη «ικανοποιητική κατάληξη».

Στην απόφασή του, ο φοιτητικός σύλλογος ΕΜΜΕ σημειώνει: «Ως Φοιτητικός Σύλλογος ΕΜΜΕ απαιτούμε την άμεση και οριστική απομάκρυνση του Ν. Μ. από το Τμήμα και από το ΕΚΠΑ, αλλά και να δεσμευτεί το τμήμα για την ενημέρωση όλων των φοιτητών/τριών για το ζήτημα. Για όλες και όλα μας καμία άλλη κατάληξη δεν είναι ικανοποιητική! Ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν πρόκειται για «μεμονωμένο περιστατικό», άλλωστε τόσα άλλα έρχονται στο φως της δημοσιότητας, και ακόμα τόσα παραμένουν στην αφάνεια αφού το στίγμα ακόμα βαραίνει τις επιζώσες και η κυρίαρχη αφήγηση ψάχνει να δει πού φταίξανεΗ πατριαρχία είναι που ώθησε το χέρι του Ν. Μ. στις κατ' επανάληψη παρενοχλητικές του συμπεριφορές».

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες τονίζουν επίσης στην απόφασή του συλλόγου τους: «Δεν είναι δυνατόν να φοβόμαστε να πάμε στη σχολή μας!» και προσθέτουν: «Δε θα ανεχτούμε καμία σεξιστική/παραβιαστική συμπεριφορά να καθορίζει τις ζωές μας. Στο δρόμο, στη σχολή, στη δουλειά, δεν θέλουμε να είμαστε γενναίες αλλά ελεύθερες».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr