Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

 Στην λίστα των ελίτ επιστημονικών ιδρυμάτων του κόσμου το Πανεπιστήμιο Πατρών

Στην λίστα των ελίτ επιστημονικών ιδρυμάτων του κόσμου το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Τεράστια διάκριση για την Πάτρα

Στην παγκόσμια λίστα ταξινόμησης «Webofmetrics» του ισπανικού κέντρου επιστημονικών ερευνών CSIC (http://www.webometrics.info ¾ έκδοση Ιανουαρίου 2015), το Πανεπιστήμιό μας βρίσκεται στο 2,5% της παγκόσμιας ελίτ, καταλαμβάνοντας την 554η θέση ανάμεσα σε 23.887 συνολικά ιδρύματα από 207 χώρες, που εμπεριέχονται στη λίστα.


Η παγκόσμια κατάταξη πανεπιστημίων «Webometrics Ranking of World Universities» χρησιμοποιεί ποσοτικές μεθόδους με δείκτες οι οποίοι σχετίζονται με το διαδίκτυο και επιτρέπουν τη μέτρηση της επιστημονικής δραστηριότητας μέσα στον παγκόσμιο ιστό. Η κατάταξη στηρίζεται στους δείκτες: Παρουσίαση (Presence) στο διαδίκτυο, Επίπτωση (Impact), Ειλικρίνεια (Openness), Αριστεία (Excellence). Το Πανεπιστήμιο Πατρών, που έχει βελτιώσει κατά δύο θέσεις την ταξινόμησή του από το προηγούμενο έτος (2013: βρισκόταν στην 556η θέση), κατέχει, επίσης, την τέταρτη θέση ανάμεσα στα 79 εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας που αξιολογήθηκαν από το συγκεκριμένο Κέντρο.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗ «ΝΗΜΕΡΤΗ» ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Την ιδιαίτερα ικανοποιητική θέση του 351ου αποθετηρίου ανάμεσα σε 2068 ιδρυματικά αποθετήρια από όλον τον κόσμο κατέλαβε ¾σύμφωνα με τους δείκτες Ranking Web of Repositories για την κατάταξη των ψηφιακών αποθετηρίων¾ το ιδρυματικό αποθετήριο του Πανεπιστημίου Πατρών Νημερτής (http://nemertes.lis.upatras.gr). Η Νημερτής είναι η βάση δεδομένων που φιλοξενεί την πνευματική παραγωγή του Πανεπιστημίου Πατρών και λειτουργεί υπό τη φροντίδα της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου. Συλλέγει, φυλάσσει και διαθέτει στο ευρύ κοινό τις διδακτορικές διατριβές, μεταπτυχιακές και διπλωματικές εργασίες, τις τεχνικές αναφορές των ερευνητών του Πανεπιστημίου, τις δημοσιεύσεις σε περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων των μελών ΔΕΠ και τις δημοσιεύσεις του προσωπικού της Βιβλιοθήκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η θέση αυτή είναι η πρώτη ανάμεσα στα ελληνικά αποθετήρια, θέση που κατέχει συνεπώς από το 2010. Παράλληλα, στη λίστα αποθετηρίων, στην οποία συμμετέχουν και τα θεματικά αποθετήρια (subject repositories, βλ. arXiv, SSRN, CiteSeerX κλπ.) η Νημερτής κατατάσσεται 373η ανάμεσα σε 2154. 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΜΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΚΕΣ) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ HARVARD

Η μακρόχρονη και ιδιαίτερα γόνιμη συνεργασία του Πανεπιστημίου μας με το ΚΕΣ του Πανεπιστημίου Harvard συνεχίζεται, και την περίοδο αυτή προκηρύσσονται δύο υποτροφίες για φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών, προκειμένου να συμμετάσχουν στο θερινό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Harvard στην Ελλάδα που διεξάγεται σε τρεις πόλεις (Ολυμπία, Ναύπλιο, Θεσσαλονίκη). Οι υποτροφίες, ύψους 5.000 δολαρίων Η.Π.Α. έκαστη, προσφέρονται από κοινού, από το ΚΕΣ του Πανεπιστημίου Harvard και από το Πανεπιστήμιο Πατρών, και απευθύνονται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών. Το πρόγραμμα, το οποίο είναι από τα παλαιότερα και πιο πετυχημένα καλοκαιρινά προγράμματα του Harvard (ξεκίνησε το καλοκαίρι του έτους 2002), και στο οποίο συμμετέχουν φοιτητές τόσο από το Πανεπιστήμιο του Harvard όσο και από Πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο, θα διεξαχθεί το διάστημα: 29 Ιουνίου - 2 Αυγούστου 2015. Οι φοιτητές συμμετέχουν σε καθημερινά εντατικά σεμινάρια, εργάζονται σε εβδομαδιαίες και τελικές εργασίες με τα πρότυπα που θέτει το Harvard, συμμετέχουν σε εκδρομές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ στο τέλος του προγράμματος παραλαμβάνουν την επίσημη βαθμολογία τους μέσω του Πανεπιστημίου Harvard. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι το μοναδικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας που συμμετέχει σε αυτή τη συνεργασία. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι η Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2015 (Γραφείο Διεθνών Σχέσεων, τηλ: 2610-997987, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Το Πανεπιστήμιό μας, για έκτη συνεχή χρονιά, οργανώνει την ιδιαίτερα πετυχημένη και δημοφιλή δραστηριότητα «15νθήμερο γνωριμίας των Σχολείων της Περιφέρειας με το Πανεπιστήμιο Πατρών», με τον γενικό τίτλο: «Τα Σχολεία πηγαίνουν Πανεπιστήμιο». Πρωταρχικός στόχος της δράσης αυτής είναι να δώσουμε την ευκαιρία στους μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, από όλη την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, να γνωρίσουν από κοντά το Πανεπιστήμιο, να κεντρίσουν το ενδιαφέρον τους για τη διεύρυνση των γνώσεών τους και να ευαισθητοποιηθούν στον χώρο της έρευνας. Ταυτόχρονα, μέσα από αυτή την εξωστρεφή ενέργεια, το Πανεπιστήμιο Πατρών επιθυμεί να γνωστοποιήσει ευρύτερα το έργο και τις δραστηριότητές του και να επικοινωνήσει με το κοινωνικό σύνολο. Με ιδιαίτερη χαρά, λοιπόν, καλούμε τα Σχολεία της Περιφέρειάς μας να προγραμματίσουν τις επισκέψεις τους στις ακαδημαϊκές μονάδες του Πανεπιστημίου Πατρών το διάστημα 9-22 Μαρτίου 2015. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη Δ/νση Εκπαίδευσης και Έρευνας (τηλ. 2610 996630, 2610 969043, φαξ: 2610 996665, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.). 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ

Το Σάββατο 14/2/2015 πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση Πρυτάνεων στην Αθήνα, όπου παρέστη ο Υπουργός Παιδείας, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, κ. Α. Μπαλτάς και ο σύμβουλός του, Καθηγητής κ. Δ. Χασάπης, που στο μεταξύ τοποθετήθηκε στη θέση του Γ.Γ. του Υπουργείου. Πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τα επείγοντα τρέχοντα θέματα των Πανεπιστημίων, και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των Πρυτάνεων και του νέου Υπουργού Παιδείας, σε κλίμα συνεργασίας. Θα πραγματοποιηθούν κατ’ ιδίαν συναντήσεις των Πρυτάνεων με τον Υπουργό, προκειμένου να ενημερωθεί για τα επιμέρους προβλήματα των Πανεπιστημίων σε, κατά το δυνατόν, σύντομο διάστημα. 

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ @ ChemEngUP

Το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας, της επικοινωνίας και της σύνδεσής του με την κοινωνία και τους παραγωγικούς φορείς, εξέδωσε το δεύτερο τεύχος του εξαμηνιαίου ηλεκτρονικού ενημερωτικού δελτίου.

Επιλεκτικά, κυκλοφορεί και σε έντυπη μορφή εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας. Τα νέα των μελών ΔΕΠ, των φοιτητών, των υποψηφίων διδακτόρων, αλλά και των αποφοίτων, η ερευνητική δραστηριότητα και τα συνέδρια, καινοτομίες, βραβεία και διακρίσεις του Τμήματος, αλλά και σημαντικές στιγμές από την ευρύτερη πανεπιστημιακή ζωή παρουσιάζονται αναλυτικά στις σελίδες του @ChemEngUP.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr