Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

 Το μήνυμα του Πρύτανη του ΕΚΠΑ για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2021-2022

Μήνυμα του Πρύτανη του ΕΚΠΑ Θάνου Δημόπουλου για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2021-2022

Όπως όλοι και όλες γνωρίζουμε, από την άνοιξη του 2020, η χώρα μας διέρχεται μια κρίσιμη και δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας SARS-Cov-2 (COVID-19). Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η πανδημία του κορωνοϊού βρέθηκε στην “πρώτη γραμμή”, τόσο με το έργο των Πανεπιστημιακών Κλινικών και Εργαστηρίων αναφοράς, όσο και με το πρωτοποριακό ερευνητικό έργο πολλών μελών του, καθώς και με τη συμμετοχή πολλών πανεπιστημιακών μας στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και σε άλλες Επιτροπές. Παράλληλα, καταβλήθηκε σημαντική προσπάθεια για την καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση της κοινής γνώμης και τη διάλυση μύθων και “πλαστών” ειδήσεων σχετικά με την πανδημία. Όλη αυτή την περίοδο το βασικό μέλημά μας ήταν να συνεχίσει το Πανεπιστήμιό μας αδιαλείπτως το έργο του ως προς την άρτια μετάδοση της γνώσης, την πρωτοποριακή έρευνα για την παραγωγή νέας γνώσης και την προσφορά υπηρεσιών υψηλής ποιότητας Παιδείας και Υγείας προς την Πολιτεία και την Κοινωνία. Τα μέλη του ΕΚΠΑ κατάφεραν με μεγάλη επιτυχία και με εναλλακτικές μεθόδους να ανταποκριθούν στους παραπάνω στόχους.

Το Ίδρυμά μας θα συνεχίσει με συγκεκριμένες και εξειδικευμένες δράσεις να προσφέρει σε όλα τα επίπεδα αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την υγεία όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.


Με αυτή τη λογική προχωρήσαμε ήδη από τον Ιούλιο στη δημιουργία ενός ειδικού σποτ σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης των εμβολιασμών στις νεότερες ηλικίες, σύμφωνα και με το πνεύμα της απόφασης της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ.

Το μήνυμά μάς για το νέο ακαδημαϊκό έτος είναι σαφές: Βγαίνουμε έξω σήμερα, ερχόμαστε πιο κοντά με ασφάλεια και αφήνουμε τον κορωνοϊό στο χθες! Εμβολιαζόμαστε όλοι και όλες τώρα! Είναι στο “χέρι” μας!

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανταπόκριση της Πανεπιστημιακής Κοινότητας του ΕΚΠΑ για μαζικό εμβολιασμό ήταν θετική. Λιγότερο από 20% των φοιτητών μας δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό ενώ τα ποσοστά αυτά είναι ακόμα μικρότερα για τους Καθηγητές και το Οργανικό Προσωπικό του ΕΚΠΑ. Τα δεδομένα αυτά δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την επιστροφή όλων μας στο φυσικό μας χώρο, εναρμονιζόμενοι και με τις πρακτικές όλων των μεγάλων Πανεπιστημίων του εξωτερικού.

Μετά από 3 εξάμηνα, όπου η εκπαίδευση ήταν σχεδόν αποκλειστικά εξ αποστάσεως, το τρέχον εξάμηνο πρέπει να γίνει δια ζώσης και είναι «στο χέρι μας» η πραγματοποίησή του. Γιατί θέλουμε να ξαναβρεθούμε στο Πανεπιστήμιο δια ζώσης, σε γεμάτα αμφιθέατρα, σε πρακτικές, σε ασκήσεις, σε Εργαστηριακά και Κλινικά μαθήματα, καθώς και σε φοιτητικές εκδηλώσεις. Με ασφάλεια και τις κατάλληλες προϋποθέσεις, όμως, και χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τον εαυτό μας, τους συμφοιτητές μας, τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και ιδιαιτέρως τις ευπαθείς ομάδες.

Το Πανεπιστήμιό μας, κορυφαίος εκφραστής του θεσμού του Δημόσιου Πανεπιστημίου στη χώρα μας, εισέρχεται στη νέα ακαδημαϊκή χρονιά με σύνεση και μεθοδικότητα αλλά και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για τις δυνατότητες παρέμβασης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθώς το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο αποδεικνύεται ολοένα και πιο καθαρά ότι αποτελεί στέρεο υπόβαθρο για την ανάπτυξη της χώρας και την κοινωνική προσφορά.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr