Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

 Καταγγελία της ΠΚΣ στην ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Ιατρικής Πατρών

Καταγγελία της ΠΚΣ στην ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Ιατρικής Πατρών

Ανακοίνωση εξέδωσε η Πανσπουδαστική ΚΣ μετά την καταγγελία της Προέδρου των Φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών:

"Δεν έφτανε που η ΔΑΠ από την αρχή της πανδημίας ήταν άφαντη, καταψήφιζε τις πρωτοβουλίες και τις διεκδικήσεις των φοιτητών για την εκπαιδευτική διαδικασία και την κατάσταση στην υγεία...τώρα καπηλεύεται την αυτοδυναμία της και την πανδημία για να μην συνεδριάζει το ΔΣ.


Καταγγέλουμε τη ΔΑΠ – ΝΔΦΚ στην Ιατρική Πάτρας που συνεχίζει να πραγματοποιεί ΔΣ μόνη της μέσω skype for business. Μας κατηγορεί πως δεν εμφανιζόμαστε στα ΔΣ γιατί δεν θέλουμε να νομιμοποιήσουμε τις ηλεκτρονικές διαδικασίες που θέλει να επιβάλει.... τη στιγμή που αρνείται αυτό να πραγματοποιηθεί δια ζώσης ενώ η πλειοψηφία του ΔΣ βρίσκεται καθημερινά για κλινική άσκηση στο ΠΓΝΠ, συνολικά 500 φοιτητές καθημερινά βρίσκονται σε αυτό, ενώ και φοιτητές Ά έτους πραγματοποιούν εργαστήρια δια ζώσης.

Η ΔΑΠ θυμήθηκε να μιλήσει για συγχρωτισμό και για την κατάσταση στην Υγεία τη στιγμή που η κυβέρνησή της:

  • Άνοιξε τα σύνορα χωρίς ελέγχους και έφτασε την πληρότητα σε αεροπλάνα, πλοία στο 85 έως και 100% για το «άνοιγμα του Τουρισμού», για να μην χάσουν τα κέρδη τους οι μεγαλοξενοδόχοι.
  • Ευθύνεται για το συγχρωτισμό στα ΜΜΜ και ως «λύση» μεταφέρει στόλο λεωφορείων από την Πάτρα στην Αθήνα!
  • Δεν πραγματοποιεί τακτικά και επαναλαμβανόμενα τεστ σε υγειονομικούς και κάνει τα υγειονομικά πρωτόκολλα «λάστιχο» (βλ. Καραντίνα από 14 στις 7 ημέρες) για να μην γονατίσουν τα νοσοκομεία από τις ελλείψεις προσωπικού.
  • Στοιβάζει 25 και 30 μαθητές ανά τάξη και υποστηρίζει «επιστημονικά» πως «τι 15...τι 25 είναι το ίδιο».

Οι αγώνες των υγειονομικών, των εργαζομένων, των φοιτητών είναι ενάντια στα υγειονομικά πρωτόκολλα της κυβέρνησης που αντιμετωπίζουν την υγεία με το κριτήριο του κέρδους! Το σύστημα υγείας δεν μπόρεσε και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την πανδημία γιατί δεν είναι απο τα πριν οργανωμένο να ικανοποιεί τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες! Και για αυτό τους υγειονομικούς που καλούσε «ήρωες» τώρα τους αντιμετωπίζει με ΜΑΤ και χημικά.

Αν η ΔΑΠ λοιπόν ενδιαφερόταν να μην αποκλείει τους φοιτητές όπως λέει τότε δεν θα στήριζε την πολιτική της κυβέρνησης που αποκλείει τους φοιτητές! Το «Σύγχρονο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο» που ακούμε χρόνια τώρα και για το οποίο παλεύει η ΔΑΠ είναι αυτό που ζούμε σήμερα. 

  • Αυτό που εν μέσω καραντίνας δεν προσφέρει ισότιμη πρόσβαση σε όλους για την εξ αποστάσεως διδασκαλία, αλλά συνεχίζει μέχρι και σήμερα τα ερευνητικά προγράμματα προς όφελος των κερδών των ομίλων.
  • Αυτό που δεν μπορεί να προσφέρει ούτε τα βασικά αναλώσιμα σε έναν φοιτητή (ρόμπα, στηθοσκόπιο).
  • Αυτό που εν έτει 2020 δεν επιτάσσει χώρους δημόσιους και ιδιωτικούς, δεν κάνει μαζικές μόνιμες προσλήψεις καθηγητών και προσωπικού καθαριότητας με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει δια ζώσης διδασκαλία!
  • Αυτό που αφήνει τους φοιτητές να τρώνε στα παγκάκια αφού το εστιατόριο της Εστίας δεν ανοίγει λόγω έλλειψης προσωπικού!

Ο κατάλογος είναι μακρύς και αποδεικνύει ότι η ΔΑΠ όταν λέει «παλεύω για τη σχολή» εννοεί ακριβώς την τραγική κατάσταση που βιώνουμε σήμερα στις σχολές μας! Και χωρίς ντροπή εμφανίζεται στα αμφιθέατρα η Πρόεδρος του ΦΣ να μας πει πως δεν θα χάσουμε γνώση καθώς δεν έχει διαφορά η εξ αποστάσεως από την δια ζώσης διδασκαλία.

Το μόνο που τη νοιάζει είναι να μοιράσει σημειώσεις αδιαφορώντας αν η εκπαιδευτική διαδικασία μας βγάζει ολοκληρωμένους γιατρούς και να καπηλεύεται διεκδικήσεις των φοιτητών χωρίς να απαντάς στα ερωτήματα...

  1. Πως θα αξιοποιηθεί η έδρα Ιατροδικαστικής αν ο φοιτητής δεν έχει πρόσβαση σε ουσιαστική δια ζώσης διδασκαλίας στο μάθημα της ανατομίας και εξάσκηση αυτής;
  2. Πως θα ενταχθεί στο πρόγραμμα σπουδών μάθημα Επείγουσας Ιατρικής αν δεν μπορούν οι φοιτητές να εξασκηθούν σε αυτή αφού το ΠΓΝΠ που λειτουργεί ως κέντρο αναφοράς αδυνατεί να ανταποκριθεί λόγω των πιέσεων που δέχεται στην εκπαιδευτική διαδικασία;

Απέναντι στην υποβάθμιση των σπουδών μας διεκδικούμε ουσιαστική αναβάθμιση ώστε να γίνουμε ολοκληρωμένοι γιατροί – παλεύουμε για σύστημα υγείας με έμφαση στην πρόληψη, πλήρως στελεχωμένο, πλήρως εξοπλισμένο με κεντρικό σχεδιασμό ώστε να καλύπτει τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες!  Αυτό σημαίνει να είσαι επιστήμονας!

Καλούμε τους Φοιτητές Ιατρικής να μην επιτρέψουν στη ΔΑΠ να βάζει την ταμπέλα του Συλλόγου μας σε δικές τις αποφάσεις! Απάντηση στην κατάσταση που θέλει η ΔΑΠ για τον ΦΣ Ιατρικής είναι η οργάνωση της πάλης ενάντια στην πολιτική εμπορευματοποίησης της Παιδείας και της Υγείας!

Γιατί αυτή η πολιτική είναι που υποκινεί τους φοιτητές να οργανώσουν το αγώνα και τις διεκδικήσεις τους και στους οποίους επιτίθεται η ΔΑΠ!

Ο λαός έδειξε πως μπορεί να αγωνίζεται και να τηρεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας...γιατί ήταν ο ίδιος που μόνος του κάτω από την ατομική του ευθύνη προστατευσε την υγεία του ενώ η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε στο ελάχιστο τον κερδισμένο χρόνο για να ενισχύσει το σύστημα υγείας!

Καλούμε τους Φοιτητές Ιατρικής σε πραγματοποίηση ΓΣ διεκδικώντας να παραχωρηθεί χώρος για την πραγματοποίηση αυτής με την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας!".

Πρόεδρος Φ.Σ: Υγειονομική Βόμβα στην Ιατρική Σχολή Πατρών με την υπογραφή μειοψηφιών

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr