Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

 Innovator Award 2020 στο Τμήμα Ιατρικής του Παν. Πατρών για μία νέα κυτταρική θεραπεία υδροκεφαλίας

Innovator Award 2020 στο Τμήμα Ιατρικής του Παν. Πατρών για μία νέα κυτταρική θεραπεία υδροκεφαλίας

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό βραβείο έλαβε ο καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής κ. Σταύρος Ταραβήρας για μία καινούργια κυτταρική θεραπεία η οποία προτείνεται για την ασθένεια της υδροκεφαλίας.

Πρόκειται για το Innovator Award 2020, το οποίο απονέμει η Hydrocephalus Association των ΗΠΑ.


Το Πανεπιστήμιο Πατρών συγχαίρει τον κ. Ταραβήρα για τη σημαντική αυτή επιτυχία, μέσω της οποίας πιστοποιείται η ποιότητα και το υψηλό επίπεδο του ερευνητικού έργου που υλοποιείται στο Τμήμα Ιατρικής με ισχυρό αντίκτυπο στην προβολή του Πανεπιστημίου Πατρών σε Διεθνές επίπεδο.

Τι είναι η ανθρώπινη υδροκεφαλία

Πρόκειται για την ανώμαλη κυκλοφορία ή  αλλιώς συσσώρευση εγκεφαλονωτιαίου υγρού στις κοιλίες του εγκεφάλου, η οποία οδηγεί συνήθως σε αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση. Η συνήθης αντιμετώπισή της περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση παρακέντησης και φαρμακολογική θεραπεία. Ωστόσο, και οι δύο παρεμβάσεις αντιμετωπίζουν μόνο εν μέρει τα συμπτώματα της πάθησης και όχι την αιτία.

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Ο καθηγητής Ταραβήρας  με την έρευνά του σε πειραματικά μοντέλα ποντικών κατάφερε να ανιχνεύσει τα νέα αυτά γονίδια που εμπλέκονται στην εμφάνιση της παθολογικής κατάστασης δηλαδή της ανθρώπινης υδροκεφαλίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, που διενεργήθηκε στο εργαστήριό του Πανεπιστημίου Πατρών, η απώλεια ή και η δυσλειτουργία μιας ομάδας κυττάρων, των αρχέγονων επενδυματικών, φαίνεται πως συνδέεται με την κυκλοφορία του εγκεφαλονωτιαίου υγρού μέσα στον ενήλικο εγκέφαλο και κατ’ επέκταση με την ανάπτυξη υδροκεφαλίας σε ποντίκια και ανθρώπους.

Τα επενδυματικά κύτταρα παράγονται από μια συγκεκριμένη κυτταρική  σειρά λίγο μετά τη γέννηση, αν και οι «προδιαγραφές» τους έχουν καθιερωθεί νωρίτερα κατά τη διάρκεια της εμβρυογένεσης. Κάποια «λάθη» κατά την διαφοροποίησή τους, στην οποία εμπλέκονται συγκεκριμένα γονίδια, οδηγούν σε διαταραγμένη νευρογένεση και πιθανώς σε υδροκεφαλία.

Όπως τόνισε το 2018 σε ομιλία του τα ευρήματα αυτά είναι πολύ αισιόδοξα καθώς θα δώσουν τη δυνατότητα καλύτερης κατανόησης της ασθένειας ενώ θα ανοίξουν και το δρόμο στην ανακάλυψη θεραπευτικών παρεμβάσεων.

Περίληψη Βιογραφικού Σημειώματος

Ο Σταύρος Ταραβήρας είναι Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Tο 1995 ανακηρύχτηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης. Στη συνέχεια διατέλεσε μεταδιδακτορικός ερευνητής στο German Cancer Research Center, Χαϊδελβέργη και στο National Institute for Medical Research (τρέχουσα ονομασία Francis Crick Institute), στο Λονδίνο. Εξελέγει μέλος Δ.Ε.Π. της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών το 2001.

Η ερευνητική του ομάδα εστιάζεται στη μελέτη της βιολογίας των βλαστικών κυττάρων, με έμφαση στην κατανόηση μηχανισμών που ελέγχουν την αυτοανανέωση και διαφοροποίηση βλαστικών κυττάρων του αιμοποιητικού και νευρικού συστήματος. Η ομάδα μελετά τους παθογενετικούς μηχανισμούς ανθρώπινων ασθενειών οφειλόμενων σε βλάβες στην αυτοανανέωση και διαφοροποίηση των βλαστικών κυττάρων, όπως είναι η μικροκεφαλία, υδροκεφαλία, η νόσος Hirschsprung. Παράλληλα στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι η ανάπτυξη νέων θεραπευτικών μεθόδων, που σχετίζονται τόσο με την ταυτοποίηση νέων χημικών ενώσεων όσο και θεραπειών κυτταρικής υποκατάστασης.

Η ερευνητική του δραστηριότητα έχει χρηματοδοτηθεί από εθνικά και διεθνή ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα (συμπεριλαμβανομένων χρηματοδοτήσεων από AICR, LRF, Foundation Sante και EU-NEST/STREP). Το ερευνητικό του έργο έχει δημοσιευθεί σε έγκριτα διεθνή περιοδικά (πχ EMBOJ, PNAS, Journal of Immunology, Stem Cells, Journal of Biological Chemistry, NeuronDevelopmentGlia κλπ). Περισσότερες λεπτομέρειες για το ερευνητικό έργο στην ιστοσελίδα http://scholar.google.gr/citations?user=fg7ty2oAAAAJ&hl=en

Στην ομάδα συμμετέχουν σήμερα (2019) 4 υποψήφιοι διδάκτορες, 6 μεταπτυχιακοί φοιτητές του ΠΜΣ ΒΙΕ, 3 πτυχιούχοι Ιατρικής, 3 προπτυχιακοί φοιτητές τμήματος Ιατρικής, 2 προπτυχιακοί φοιτητές τμήματος Βιολογίας. Κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής του καριέρας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, συμμετείχαν στην ερευνητική μου ομάδα 6 μεταδιδακτορικοί ερευνητές, 11 διδακτορικοί φοιτητές, 31 μεταπτυχιακοί φοιτητές, πολυάριθμοι προπτυχιακοί φοιτητές (Ιατρικής, Βιολογίας, Χημείας, Φαρμακευτικής). Πολλοί εξ αυτών ακολουθούν πλέον με επιτυχία αυτόνομη ακαδημαϊκή πορεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η ερευνητική ομάδα του κου Ταραβήρα συνεργάζεται με ερευνητικές ομάδας στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία, ενώ έχει οργανώσει έναν σημαντικό αριθμό ελληνικών και διεθνών συνεδρίων και Workshops.

Έχει διατελέσει μέλος της επιτροπής κρίσης ερευνητικών προγραμμάτων φορέων της Ελλάδας και του εξωτερικού μεταξύ των οποίων της Πορτογαλικής ΓΓΕΤ (Portuguese Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Willy Gepts Research Foundation, Agence Nationale de la Recherche, DFGEMBO). Είναι μέλος επιτροπών σύνταξης και κριτής διεθνών επιστημονικών περιοδικών.  

Ο κος Ταραβήρας είναι μέλος σε ελληνικές και διεθνείς επιστημονικές εταιρείες μεταξύ των οποίων η Ελληνική Εταιρεία Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας, η Ελληνική Εταιρεία Νευροεπιστημών, Marie Curie Fellowship Association, European federation of Biotechnology, DKFZ Alumni International, International Society of Stem Cell Research, Ελληνικής Εταιρείας Γονιδιακής Θεραπείας και Αναγεννητικής Ιατρικής, Hydrocephalus Association Network for Discovery Science (HANDS), και της Ελληνικής Εταιρείας Φυσιολογίας.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr