Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

 "Κάντε όλοι ένα βήμα πίσω για να ανοίξει η σχολή"-Παρέμβαση απο τους γονείς φοιτητών στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Παν. Πατρών

Παρέμβαση στο θέμα που έχει ανακύψει  με την συνεχιζόμενη επι 7 εβδομάδες κατάληψη στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών κάνουν με ανοιχτή τους επιστολή γονείς φοιτητών της σχολής.

Σε αυτή αναφέρουν χαρακτηριστικά:

Εμείς οι γονείς φοιτητών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών, μπροστάστην μεγαλύτερη κρίση που έχει βιώσει ποτέ το Τμήμα λόγω της συνεχιζόμενης για 7η εβδομάδα κατάληψης με αφορμή το «όριο δήλωσης μαθημάτων», με μεγάλη λύπη διαπιστώνουμε:


(α) Τον κίνδυνο υποβάθμισης του μέχρι σήμερα υψηλού επιπέδου σπουδών του Τμήματος, εφόσον δεν βρεθεί άμεσα μία λύση στο πρόβλημα.

(β) Την μη αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασης εκ μέρους του Τμήματος, κατάσταση που το ίδιο δημιούργησε άθελά του στην προσπάθειά του για ακαδημαϊκή αναβάθμιση.

(γ) Την αδιάλλακτη στάση ορισμένων εκπροσώπων των φοιτητών, οι οποίοι συνειδητά οδηγούν την κατάσταση εκτός ορίων.

Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών είναι ένα από τα καλύτερα τμήματα στη χώρα μας, με διεθνή καταξίωση και μεγάλη ιστορία. Οι απόφοιτοί του στελεχώνουν θέσεις ευθύνης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Καλούμε όλους να σεβαστούν την ιστορία του και να συμβάλλουν στο μέλλον του.

Απευθύνουμε έκκληση:

(α)       Προς τους καθηγητές, ώστε να εκτιμήσουν με νηφαλιότητα το αδιέξοδο που έχει προκαλέσει η απόφασή τους να ορίσουν όριο δήλωσης μαθημάτων με αναδρομική ισχύκαι χωρίς να έχει προηγηθεί η έγκαιρη ενημέρωση των φοιτητών, γεγονός που θα τους επέτρεπε να προγραμματίσουν καλύτερα τις σπουδές τους και να μην θεωρούν ότι αιφνιδιάζονται με αναδρομική αλλαγή των κανόνων φοίτησής τους.

Θεωρούμε ότι το Τμήμα,στηαπόλυτα σεβαστή προσπάθειά του να ορίσει κανόνες που αποσκοπούν στην ακαδημαϊκή αναβάθμιση των διπλωμάτων των αποφοίτων του,δεν κατάφερε να πείσει τους φοιτητές, ειδικά των μεγάλων ετών, για το όφελος τους από το μέτρο αυτό.

Επίσης, ιδιαίτερη εντύπωση μας προκαλεί το γεγονός ότι κανένα άλλο Τμήμα σε όλη την Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα. Κρίσιμες αποφάσεις όπως η συγκεκριμένη, θεωρούμε ότιπρέπει να εντάσσονται σε μία συνολική και ενιαία πολιτικήτου Ιδρύματος και όχι κάθε Τμήματος χωριστά.

(β)       Προς τους φοιτητές που πρωτοστατούν στην κατάληψη, να αντιληφθούν ότι η κατάληψη είναι μια απολύτως καταδικαστέα πρακτική. Να αντιληφθούν επίσης το μέγεθος της ευθύνης τους που απορρέει από την αδιάλλακτη στάση τους και από την πεισματική άρνησή τους να ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας και συνεννόησης με τους καθηγητές.

(γ)        Προς την κυρία Πρύτανι και τον κύριο Κοσμήτορα να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλία, συνεκτιμώντας και τη γενικότερη κατάσταση που έχει περιέλθει η Ελληνική κοινωνία ως κύριος δέκτης της οικονομικής κρίσης, γεφυρώνοντας με το κύρος τους τις αντικρουόμενες απόψεις και να εξασφαλίσουντην ομαλή λειτουργία του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών.

Η πρόταση που έχει διατυπωθεί για απώλεια εξαμήνου είναι σαφές ότι «διορθώνει» ένα λάθος με ένα σοβαρότερο λάθος, καθώς θα υποβαθμίσει την ακαδημαϊκή λειτουργία του Τμήματος για αρκετά χρόνια, θα αμαυρώσει διεθνώς την εικόνα του, θα το κάνει λιγότερο ανταγωνιστικό και ελκυστικό από άλλα ομοειδή Τμήματα, και θα δυσκολέψει όλους τους φοιτητές να ολοκληρώσουν έγκαιρα τις σπουδές τους.

Είμαστε βέβαιοι ότι οι καθηγητές και οι αρχές διοίκησης του Τμήματος και του Πανεπιστημίου δεν θα λειτουργήσουν τιμωρητικά για το σύνολο των φοιτητών. Πιστεύουμε ότι έστω την τελευταία στιγμή θα καταφέρουν να επαναφέρουν το Τμήμα σε κανονική ακαδημαϊκή λειτουργία, όπως άλλωστε οφείλουν.

Θεωρώντας ότι η άμεση επαναλειτουργία του Τμήματος δεν αποτελεί ήττα για κανέναν, επιτρέψτε μας να διατυπώσουμε τις προτάσεις μας:

Προς τους φοιτητές, να αναστείλουν άμεσα την κατάληψη του Τμήματος.

Προς τους καθηγητές, να αναστείλουν άμεσα την εφαρμογή του ορίου δήλωσης μαθημάτων για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος και κατόπιν με νηφαλιότητα και ηρεμία να επανεξετάσουν τους ακαδημαϊκούς κανόνες,αφού λάβουν υπόψη τους τις όποιες τεκμηριωμένες αιτιάσεις των φοιτητών. Οι κανόνες να ισχύσουν από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, χωρίς αναδρομική ισχύ.

Καλούμε όλους τους γονείς των φοιτητών του Τμήματος να προσυπρογράψουν –εφόσον συμφωνούν- την επιστολή αυτή, επικοινωνώντας με την Συντονιστική Επιτροπή Γονέων.

Με εκτίμηση

Συντονιστική Επιτροπή Γονέων

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr