Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

 «Εργαλείο» πρόγνωσης του κορωνοϊού από το Πανεπιστήμιο Πατρών

«Εργαλείο» πρόγνωσης του κορωνοϊού από το Πανεπιστήμιο Πατρών

Στην ανάπτυξη ενός προγνωστικού μοντέλου για την εξάπλωση του CoV-19 προχώρησε ο επίκουρος καθηγητής στον τομέα Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών Γιάννης Κιουτσούκης (μέλος του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας) σε συνεργασία με Ελληνα συνάδελφό του από το Πανεπιστήμιο του Erlangen-Nuremberg.

Πρόκειται για ένα δυναμικό σύστημα έξι διαφορικών εξισώσεων με έναν ιδιαίτερο βιολογικό μηχανισμό και κλιματική ευαισθησία των παραμέτρων του.


Το προγνωστικό μοντέλο, σε ένα μήνα περίπου από σήμερα θα πρέπει να «ισιώσει» η καμπύλη των κρουσμάτων και των θανάτων (αν δεν υπάρξει κάποια… απροσεξία).

Ο στόχος της έρευνας είναι να διερευνηθεί η εποχικότητα και η κλιματική εξάρτηση του ιού. Για τον σκοπό αυτό αναπτύχθηκε ένα προγνωστικό μοντέλο που «μιμείται» τον βιολογικό μηχανισμό εξάπλωσης, προσαρμοσμένο στις κλιματολογικές συνθήκες. Το μοντέλο τεκμηριώνεται καθημερινά με τις διαθέσιμες παρατηρήσεις όπως ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων, οι θάνατοι και ο αριθμός των δευτερογενών λοιμώξεων.

Οι δευτερογενείς στόχοι της έρευνας είναι να εκτιμηθεούν κάποιες βιολογικές παραμέτρους, όπως το σχετικό μέγεθος του ρυθμού μετάδοσης του ιού μεταξύ συμπτωματικών-ασυμπτωματικών, το ποσοστό των ασυμπτωματικών στον πληθυσμό κλπ, αναφέρει η Πελοπόννησος.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr