Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

 Τα νέα του Πανεπιστημίου Πατρών

Όλα τα τελευταία νέα του Πανεπιστημίου Πατρών (13 Σεπτεμβρίου 2019)

TIMES HIGHER EDUCATION WORLD UNIVERSITY RANKINGS 2020: Ανακοινώθηκαν από το σύστημα κατάταξης Times Higher Education World University Rankings οι κατατάξεις πανεπιστημίων για τη φετινή χρονιά. Συγκεκριμένα, το σύστημα  στηρίζεται σε δείκτες που σχετίζονται με 5 κατηγορίες ταξινόμησης, καθένας από τους οποίους συμμετέχει με διαφορετική βαρύτητα στο τελικό αποτέλεσμα: Teaching 30%, Research 30%, Citations 30%, International Outlook 7,5% και Industry Income 2,5%. Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη κατάταξη κατατάχθηκαν 1.400 ως κορυφαία πανεπιστήμια από 92 χώρες παγκοσμίως. Το Πανεπιστήμιο Πατρών διατηρεί τη θέση του, παραμένοντας στη γενική κλίμακα των θέσεων 801-1000. Ειδικότερα, καταγράφεται η ενίσχυση στους δείκτες Teaching και International Outlook, καθώς και η σταθερότητα στην κατηγορία Industry Income.

ΕΚΛΟΓΗ ΚΟΣΜΗΤΟΡΩΝ


Ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Ιούλιο οι εκλογικές  διαδικασίες για την ανάδειξη Κοσμητόρων στις Σχολές Γεωπονικών Επιστημών και Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών, για την τριετία: 2019- 2022, με τα εξής αποτελέσματα:

ΣΧΟΛΗ

ΚΟΣΜΗΤΟΡΑΣ

Γεωπονικών Επιστημών

Γεώργιος Σαλάχας, Καθηγητής

Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας

Σταυρούλα Γεωργοπούλου, Καθηγήτρια


Συγχαίρουμε τους συναδέλφους και ευχόμαστε αγαστή συνεργασία και καλή επιτυχία στο έργο τους!
 

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ (ΒΚΠ)

Δεκαέξι βιβλιοθηκονόμοι από διάφορες χώρες του κόσμου επισκέφθηκαν στις 30.8.2019 τη Βιβλιοθήκη και Υπηρεσία Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου μας, στο πλαίσιο του προγράμματος Non Local Library Visits του 85ου Διεθνούς Συνεδρίου Βιβλιοθηκονομικών Ενώσεων IFLA2019. Κατά τη δίωρη επίσκεψή τους γνώρισαν τις συλλογές και υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματός μας. Οι βιβλιοθηκονόμοι προήλθαν από διάφορες χώρες, όπως Ιαπωνία, Νησιά Φίτζι, Σαουδική Αραβία, Σουηδία, Σιγκαπούρη, Γερμανία, Νότιος Αφρική, Νεπάλ, Σλοβενία, Σλοβακία, Καζακστάν, Ισπανία και Φιλιππίνες. Αξίζει να αναφερθεί ότι στο 85ο Παγκόσμιο Συνέδριο IFLA 2019, στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 3.500 σύνεδροι από 140 χώρες του κόσμου, μοιράστηκε αναμνηστικό ημερολόγιο στους συνέδρους, στο οποίο ανάμεσα σε άλλες σημαντικές ελληνικές βιβλιοθήκες, παρουσιάζεται και η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου μας.

Το Ακαδημαϊκό Ημερολόγιο του Πανεπιστημίου Πατρών για το 2019-2020

Το Ακαδημαϊκό Ημερολόγιο του Πανεπιστημίου Πατρών για το 2019-2020

Οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης των μαθημάτων του χειμερινού και εαρινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, καθώς και οι ημερομηνίες των αντίστοιχων εξετάσεων καθορίστηκαν με την υπ’ αριθ. 151/6.6.2019 συνεδρίαση της Συγκλήτου, σύμφωνα με διατάξεις του άρθρου 43 παρ. 1 του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Ιδρύματος (ΦΕΚ 1062/14.7.2004), του άρθρου 33 του ν. 4009/2011,  του άρθρου 37 του Π.Δ/τος 160/2008 (Πρότυπος Γενικός Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας των ΑΕΙ), όπως αυτό εξακολουθεί να ισχύει με τις διατάξεις του άρθρου 80, παρ. 22 (α) του ν. 4009/2011 και του άρθρου 13 παρ. 2 περ. κβ του ν. 4485/2017 ως ακολούθως:

ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΙ ΛΗΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Α΄ ΕΞΑΜΗΝΟ (Χειμερινό)

Έναρξη μαθημάτων: 30.09.2019

Λήξη μαθημάτων: 10.01.2020

Β΄ ΕΞΑΜΗΝΟ (Εαρινό)

Έναρξη μαθημάτων: 17.02.2020

Λήξη μαθημάτων: 29.05.2020

ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΙ ΛΗΞΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Α΄ ΕΞΑΜΗΝΟ (Χειμερινό)

Έναρξη εξετάσεων: 20.01.2020

Λήξη εξετάσεων: 07.02.2020

Β΄ ΕΞΑΜΗΝΟ (Εαρινό)

Έναρξη εξετάσεων: 08.06.2020

Λήξη εξετάσεων: 26.06.2020

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

26.08.2019 – 20.09.2019

Επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 43 παρ. 2 του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Πανεπιστημίου Πατρών (ΦΕΚ 1062, τ. Β’), μαθήματα, εργαστηριακές, κλινικές, φροντιστηριακές ασκήσεις και ασκήσεις υπαίθρου δεν πραγματοποιούνται τις εξής ημερομηνίες:

  • Εθνική Εορτή:28 Οκτωβρίου
  • Πολυτεχνείο: 17 Νοεμβρίου
  • Αγίου Ανδρέου: 30 Νοεμβρίου
  • Διακοπές Χριστουγέννων-Νέου Έτους: από 25 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 5 Ιανουαρίου
  • Τριών Ιεραρχών: 30 Ιανουαρίου
  • Καθαρά Δευτέρα
  • Εθνική Εορτή: 25 Μαρτίου
  • Διακοπές Πάσχα: από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι την Κυριακή του Θωμά
  • Πρωτομαγιά: 1 Μαΐου
  • Αγίου Πνεύματος
  • Ημέρα των φοιτητικών εκλογών

ΕΝΑΡΞΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΟ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ

Το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο, όπως κάθε χρόνο, ξεκινά εκγύμναση για παιδιά στις αθλητικές ακαδημίες του, καθώς και εκγύμναση ενηλίκων σε διάφορα αθλήματα, στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών. Οι υπηρεσίες και οι δράσεις του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου αφορούν στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, στα παιδιά των σχολείων της πανεπιστημιούπολης, στους φίλους του πανεπιστημιακού γυμναστηρίου και στους ενδιαφερόμενους της ευρύτερης περιοχής.

Συγκεκριμένα τα αθλήματα που θα λειτουργήσουν ανά κατηγορία είναι:

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ

Ποδόσφαιρο, Στίβος, Τένις, Βόλει, Μπάσκετ, Επιτραπέζια αντισφαίριση (πινγκ πονγκ),     Σκάκι

ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Τένις, Fitness Pilates Aerobic, Επιτραπέζια αντισφαίριση (πινγκ πονγκ), Σκάκι,  

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ UP WEBTV

Το Up WEB TV, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών και ερευνητικών σκοπών του Πανεπιστημίου,  έχει στόχο την αντίστοιχη ενημέρωση με ποιότητα λόγου και εικόνας. Στο πλαίσιο αυτό, αναζητά εθελοντές προκειμένου να συμπληρώσει την στελέχωσή του οι οποίοι, πέρα από το μεράκι, θα ήταν επιθυμητό να διαθέτουν γνώσεις αλλά κυρίως διάθεση, ώστε να μπορούν να προσφέρουν: ως δημοσιογράφοι, εικονολήπτες, σκηνοθέτες, μοντέρ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν την πρόθεση τους μαζί με τυχόν έγγραφα που αποδεικνύουν τις όποιες γνώσεις τους, όπως βιογραφικό σημείωμα, κάποια ενδεικτική δουλειά που έχει υλοποιηθεί, όπως φωτογραφικό υλικό ή βίντεο κα. στην διεύθυνση https://www.upnet.gr/uptv/  έως την Τρίτη 15.10.2019.

Όλες οι αιτήσεις θα απαντηθούν με το πέρας της αξιολόγησης. Στους εθελοντές που θα ολοκληρώσουν τη προσφορά τους, θα δοθεί βεβαίωση.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Σας ενημερώνουμε ότι έχουν ξεκινήσει οι εγγραφές για τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων στις εξετάσεις πιστοποίησης ελληνομάθειας επιπέδου Α2 για επαγγελματικούς σκοπούς. Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στις 11 Οκτωβρίου 2019 και οι δηλώσεις γίνονται στην ιστοσελίδα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (http://www.greek-language.gr/certification/application/index.html). Οι εγγραφές θα διαρκέσουν έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2019. Το Εργαστήριο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Πατρών είναι το εξεταστικό κέντρο για τη Δυτική Ελλάδα. 

«ΛΟΓΕΙΟΝ»: ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Κυκλοφόρησε ο τελευταίος τόμος (8/2018) του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού για το Αρχαίο Θέατρο Λογείον/Logeion. A Journal of Ancient Theatre που εκδίδεται από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, σε συνεργασία με επιστήμονες από άλλα Πανεπιστήμια. Σκοπός του περιοδικού είναι η μελέτη του αρχαίου ελληνικού και ρωμαϊκού θεάτρου διεπιστημονικά (από την πλευρά, μεταξύ άλλων, της θεατρολογίας, της κλασικής φιλολογίας, της αρχαιολογίας, της επιγραφικής) τόσο σε σχέση με την ίδια την αρχαιότητα όσο και με την πρόσληψη του Αρχαίου Θεάτρου στη νεότερη εποχή. Το περιοδικό κυκλοφορεί σε έντυπη μορφή από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης και συγχρόνως σε ηλεκτρονική μορφή (http://www.logeion.upatras.gr/),ενώ περιλαμβάνεται ήδη σε δύο από τις μεγαλύτερες διεθνώς βάσεις ηλεκτρονικών περιοδικών, την ProQuest και την EBSCO.  

ΣΥΝΕΔΡΙΑ – ΗΜΕΡΙΔΕΣ 

  • 34ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικής Στερεάς Κατάστασης και Επιστήμης των Υλικών

Το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστήμης των Υλικών διοργανώνει το 34ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικής Στερεάς Κατάστασης και Επιστήμης των Υλικών, το οποίο πραγματοποιείται από 11.9.19 – 14.9.19, στοΣυνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Το συνέδριο αυτό αποτελεί σημαντικό γεγονός στο χώρο της Φυσικής Στερεάς Κατάστασης και Επιστήμης των Υλικών καθώς διοργανώνεται ανελλιπώς τα τελευταία 34 έτη με μεγάλη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επιστημόνων. Αναλυτικά: http://xxxiv-ssm.upatras.gr/    

  • Ημερίδα στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του Έργου ««Εκπαίδευση Επιμορφωτών Β’ επιπέδου ΤΠΕ στα Πανεπιστημιακά Κέντρα Επιμόρφωσης (ΠΑΚΕ)»

Στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του έργου «Εκπαίδευση Επιμορφωτών Β’ επιπέδου ΤΠΕ στα Πανεπιστημιακά Κέντρα Επιμόρφωσης (ΠΑΚΕ)», το οποίο εντάσσεται στην ΠΡΑΞΗ: «ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ (ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β’ ΕΠΙΠΕΔΟΥ Τ.Π.Ε.)», διοργανώνεται ημερίδα αποτίμησης & διάχυσης των αποτελεσμάτων του έργου. Το έργο, το οποίο υλοποιήθηκε από κοινοπραξία εννέα πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, με αναθέτουσα αρχή το ΕΑΙΤΥ και συντονιστή το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αφορά την επιμόρφωση, συνολικής διάρκειας 380 ωρών, 300 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, 12 διαφορετικών ειδικοτήτων, τοποθετημένων σε 30 Εκπαιδευτικά Προγράμματα που λειτούργησαν από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο 2019 σε 9 πόλεις της χώρας. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019, και ώρα 11:30, στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας (πρώην ΠΤΔΕ) κτήριο 7, αίθουσα Τ10, οδός Αρχιμήδους, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστημιούπολη, Ρίο.Η ημερίδα είναι ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο.

  • Ημερίδα για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις στο πλαίσιο του έργου GPP4Growth
    Το Πανεπιστήμιο Πατρών διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου Green Public Procurement for resource-efficient regional growth (GPP4Growth), στο οποίο το Πανεπιστήμιο Πατρών και συγκεκριμένα το «Εργαστήριο Κατανεμημένων Συστημάτων & Τηλεματικής» συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος.

Στο συγκεκριμένο έργο συμμετέχουν 9 εταίροι από 9 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία, Βέλγιο, Ισπανία, Λετονία, Βουλγαρία, Ιρλανδία, Μάλτα). Tο έργο εντάσσεται στο πλαίσιο του Interreg Europe (http://www.interregeurope.eu/), ενώ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Κύριος στόχος του έργου, μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και πρακτικών, είναι η βελτίωση και εφαρμογή πολιτικών που προωθούν την οικολογική καινοτομία και την πράσινη ανάπτυξη μέσω Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων (ΠΔΣ). Απώτερος στόχος του έργου είναι, η αύξηση κατά 7% του αριθμού των επιχειρήσεων, στις περιφέρειες των εταίρων που ενσωματώνουν περιβαλλοντικά κριτήρια κατά την παραγωγή αγαθών ή/και κατά την παροχή προμηθειών, υπηρεσιών και έργων.

Στην ατζέντα της ημερίδας που μπορείτε να δείτε εδώ μπορείτε να βρείτε το πρόγραμμα και τα θέματα που θα παρουσιαστούν, ενώ αναλυτικές πληροφορίες για το έργο μπορείτε να βρείτε εδώ: https://www.interregeurope.eu/gpp4growth/. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να παρευρεθείτε στην ημερίδα, μπορείτε να στείλετε email: στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. με τίτλο: «Ημερίδα GPP4Growth» και κείμενο το ονοματεπώνυμό σας και την ιδιότητά σας.

Ενημερωτικό έντυπο για πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών

Την ενημερωτική σελίδα των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών μπορείτε να την δείτε εδώ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr