Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

 Κινητοποιήσεις και κατάληψη αποφάσισε ο Φ.Σ. Μηχανικών Η/Υ Ιωαννίνων

Κινητοποιήσεις και κατάληψη αποφάσισε ο Φ.Σ. Μηχανικών Η/Υ Ιωαννίνων

Φοιτητικοί Σύλλογοι - ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ: Κινητοποιήσεις και κατάληψη αποφάσισαν οι φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σύμφωνα με πληροφορίες του «Φοιτητικά Νέα» μετά από γενική συνέλευση που πραγματοποίησε ο φοιτητικός σύλλογος.

Σύμφωνα με την απόφαση του φοιτητικού συλλόγου, το Τμήμα θα τελεί υπό κατάληψη την Παρασκευή 06/12.

Οι φοιτητές αποφάσισαν:

 • Προχωράμε εκ νέου σε κινητοποίηση στο Τμήμα των Καθηγητών όποτε αυτή πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα, όπου θα υπάρχει, με δέσμευση του τμήματος, και εισήγηση της Επιτροπής Προπτυχιακών Σπουδών μετά από  κινητοποίηση στο προηγούμενο τμήμα που πραγματοποιήθηκε στις 27.11. Να είμαστε όλοι οι φοιτητές ώστε να πιέσουμε στα δίκαια αιτήματα για τις σπουδές μας όπως: Την αύξηση του ορίου δήλωσης μαθημάτων από 9 στα 12, Την διασφάλιση προβλεπόμενων ωρών στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα για την Γενική Συνέλευση των φοιτητών ώστε να μπορούν όλοι οι φοιτητές να παρευρεθούν  χωρίς να αναγκαζόμαστε να χάνουμε μαθήματα και να αναπληρώνουμε διαλέξεις και εργαστήρια, Την καθιέρωση επαναληπτικής εξέτασης τον Σεπτέμβρη για όλα τα μαθήματα που έχουν εργαστηριακή εξέταση, Την έγκαιρη και επαρκή για όλους εκτύπωση εργαστηριακών οδηγών.  
 • Οργανώνουμε μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο μαζί με τους υπόλοιπους Φοιτητικούς Συλλόγους στις 6 Δεκέμβρη από την ακαδημία με κατάληψη της σχολής την ίδια μέρα!
 • Συντονίζουμε τον αγώνα μας με τους υπόλοιπους Φοιτητικούς Συλλόγους συμμετέχοντας στη σύσκεψη συντονισμού! 

Απόφαση Γ.Σ.                                                                    

Απόφαση Γ.Σ. ΦΣ Μηχανικών Η/Υ

Η μεγάλη συμμετοχή φοιτητών στις γενικές συνελεύσεις, στα φοιτητικά συλλαλητήρια, στο συντονισμό των συλλόγων πανελλαδικά και σε κάθε πόλη είναι η ξεκάθαρη, ηχηρή απάντηση ότι με το νέο νόμο-πλαίσιο που ετοιμάζεται να καταθέσει η Κυβέρνηση θα μας βρει απέναντί της με ακόμα πιο μαζικούς, ακόμα πιο οργανωμένους αγώνες! 

Το άσυλο προστατεύει το δικαίωμα μας στη συλλογική και οργανωμένη διεκδίκηση! Δε χαρίστηκε από κανέναν αλλά κατακτήθηκε με σκληρούς και αιματηρούς αγώνες από τους φοιτητές! Οι τελευταίες εξελίξεις με την καταπάτηση του ασύλου και την άγρια καταστολή φοιτητών από δυνάμεις των ΜΑΤ που με εντολή της Κυβέρνησης και της διοίκησης της ΑΣΟΟΕ εμπόδισαν την πραγματοποίηση προγραμματισμένης γενικής συνέλευσης του φοιτητικού συλλόγου γκρεμίζουν το αφήγημα της Κυβέρνησης! Αποδεικνύεται ότι η κατάργηση του ασύλου καμιά σχέση δεν έχει με την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της διακίνησης ναρκωτικών, αλλά βάζει στο στόχαστρο τη συλλογική δράση των φοιτητών για να εφαρμόζεται ανενόχλητη η πολιτική Κυβερνήσεων-ΕΕ που μετατρέπει τις σχολές μας σε επιχειρήσεις με πελάτες τους ίδιους τους φοιτητές! 

Η κυβέρνηση και οι παρατρεχάμενοί της μέσα και έξω από τις σχολές που μιλούν για «μειοψηφίες» που κλείνουν τις σχολές προσπαθώντας  να συκοφαντήσουν τους αγώνες και τους συλλόγους μας, πήραν ηχηρή απάντηση από τις πολύ μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου! 

11 χρόνια μετά τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου από το αστικό κράτος βλέπουμε την καταστολή των αγώνων μας να εντείνεται! Τώρα πρέπει να δώσουμε ηχηρή απάντηση κόντρα στο κλίμα αυταρχισμού και καταστολής των αγώνων μας για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας για δουλειά με δικαιώματα! Διαχρονικά οι Κυβερνήσεις χτίζουν πέτρα-πετρα ένα ασφυκτικό νομοθετικό πλαίσιο που βάζει στο στόχαστρο τις λαϊκές και φοιτητικές κινητοποιήσεις (ιδιώνυμο για πλειστηριασμούς, τρομονομος, κατάργηση ασύλου κτλ) αποδεικνύοντας ότι το βλέπουν ως εχθρό την αγωνιστικη μας δράση κόντρα στην πολιτική που τσακίζει τις σπουδές μας για λογαριασμό των μεγάλων επιχειρηματιών! 

Το ‘’Σύγχρονο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο’’ της Κυβέρνησης της ΝΔ, και των προηγούμενων Κυβερνήσεων που της έστρωσαν το δρόμο, δεν έχει καμιά σχέση με τις ανάγκες μας για ολοκληρωμένη μόρφωση, για σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών με βάση τις εξελίξεις της επιστήμης, για  πτυχίο που θα διασφαλίζει την πρόσβαση στο επάγγελμα. Είναι το πανεπιστήμιο της πετσοκομμένης κρατικής χρηματοδότησης που για να λειτουργήσει θα πρέπει να κυνηγάει ιδιώτες και χορηγούς που θα βάζουν χέρι στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης και της έρευνας. Είναι το πανεπιστήμιο στο οποίο παίρνουν δωμάτιο στις εστίες μόλις 9 στους 100 φοιτητές και οι μισές αιτήσεις για μεταγραφή δε γίνονται δεκτές παρόλο που αποτελούσαν για πολλούς σανίδα σωτηρίας προκειμένου να σπουδάσουν.  

Είναι το πανεπιστήμιο στο οποίο μαθαίνουμε να θεωρούμε ως φυσιολογικό και δεδομένο ότι στον 21ο αιώνα θα βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αγοράσουμε πανάκριβα συγγράμματα που δεν παρέχονται, θα κυνηγάμε πανάκριβα πιστοποιητικά για γνώσεις που θα έπρεπε να είναι μέσα στο πτυχίο μας. Αυτό είναι το Πανεπιστήμιο ΑΕ που μαθαίνει σε νέους επιστήμονες να ανέχονται ως κάτι φυσιολογικό που δε χωράει συζήτηση το να υπάρχουν πάνω από 30.000 κενά στα σχολεία αλλά ο απόφοιτος καθηγητικών σχολών να δουλεύει για ψίχουλα σε φροντιστήρια ή στην καλύτερη να γίνεται εσωτερικός μετανάστης ως αναπληρωτής. Την ώρα που η εξέλιξη της τεχνολογίας επιτάσσει στέρεα γνώση πάνω στο αντικείμενό μας ώστε να παρακολουθούμε τις επιστημονικές εξελίξεις,  δημιουργούνται απόφοιτοι διαφορετικών ταχυτήτων διετών, τετραετών και πενταετών σπουδών που για μια θέση εργασίας θα κυνηγάνε να αγοράσουν τα σεμινάρια, τις πιστοποιήσεις και τα μεταπτυχιακά που απαιτεί πρόσκαιρα η αγορά. 

ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ 

ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΕΙ ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ  

Το νομοσχέδιο που ετοιμάζουν όχι μόνο δεν λύνει κανένα από τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όπως η χρόνια υποχρηματοδότηση, η υποβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας και τα των πτυχίων μας αλλά προσθέτει νέα εμπόδια στις σπουδές μας! Ήδη με την απόρριψη των μισών αιτήσεων για μεταγραφή η Κυβέρνηση βάζει σε κίνδυνο το δικαίωμα χιλιάδων φοιτητών να σπουδάσουν! 

Δε θα επιτρέψουμε τις διαγραφές φοιτητών! Κανένας φοιτητής δεν είναι βάρος και κόστος για το πανεπιστήμιο! Δεν τσιμπάμε στα ψέματα πως δήθεν οι φοιτητές είμαστε πάρα πολλοί πως δήθεν υποβαθμίζονται στην ευρωπαϊκή «αξιολόγηση» των ιδρυμάτων μας!  Οι σχολές μας υποβαθμίζονται από την υποχρηματοδότηση με ευθύνη αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, υποβαθμίζονται από την ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή των επιχειρηματικών συμφερόντων στην μέριμνα, στα Προγράμματα Σπουδών, στην έρευνα. Η «αξιολόγηση» είναι αυτή που κάθε χρόνο κρίνει ως πλεονάζον το εκπαιδευτικό προσωπικό των Σχολών μας, τη χρηματοδότηση, τα μαθήματα που διδασκόμαστε.  

Η απελευθέρωση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά είναι αιτία πολέμου! Την ώρα που πετάνε βασικές γνώσεις έξω από το πτυχίο μας έρχονται να βάλουν νέα εμπόδια στην προσπάθειά μας να πάρουμε όσο περισσότερη γνώση γίνεται προκειμένου να φτιάξουν πανεπιστήμιο σούπερ μάρκετ γνώσης με τη μόρφωση πανάκριβο εμπόρευμα και τους φοιτητές πελάτες! Με το νέο νόμο-πλαίσιο η Κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να τελειώσει τη δουλειά που άρχισε ο ΣΥΡΙΖΑ που γενίκευσε τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, απελευθερώνοντας ακόμα περισσότερο τους όρους λειτουργίας τους. Στα Γιάννενα που με αγώνες έχουμε καταφέρει να είναι δωρεάν η πρόσβαση των φοιτητών στα μεταπτυχιακά δε θα τους περάσει!!!  

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΕΚΤΑΚΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΝΔΥΛΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ 

Τώρα είναι που πρέπει να δυναμώσουμε, να συντονίσουμε τον αγώνα μας για έκτακτο κρατικό κονδύλι προκειμένου:  

 • Να αναβαθμιστούν όλα τα εργαστήριά μας. Ήδη έγινε ένα πρώτο βήμα με την αναβάθμιση του εργαστηρίου ΠΕΛΣ, γεγονός που αποδεικνύει για ακόμη μία φορά το ότι τα αιτήματά μας για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και αναβάθμιση του εξοπλισμού μας είναι ρεαλιστικά. Δεν γίνεται να κάνουμε πίσω από τις ανάγκες μας για σύγχρονες υποδομές στο όνομα της έλλειψης χρημάτων στην ώρα που μειώνεται και άλλο η φορολογία στους βιομήχανους και συνολικά οι όμιλοι στη χώρα πληρώνουν μόλις το 7% των φορολογικών εσόδων την ώρα και τι στιγμή που οι γονείς μας έχουν ματώσει για μπορέσουμε να σπουδάσουμε στο ‘‘δημόσιο’’ πανεπιστήμιο. Τώρα είναι η καταλληλότερη στιγμή που πρέπει να προτάξουμε ακόμη πιο έντονα την ανάγκη για αναβάθμιση και του εργαστηρίου ΠΕΠ Ι και να μην επαναπαυθούμε μόνο με την αναβάθμιση του ΠΕΛΣ. 
 • Να διασφαλιστεί όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό! Δε γίνεται να μιλάνε για εκσυγχρονισμό των ιδρυμάτων που δήθεν θα φέρουν οι διαγραφές φοιτητών αλλά την ίδια ώρα να μην έχουμε επαρκή αριθμό εργαστηριακού προσωπικού και κάνουμε αλληλοδιδακτική για να μπαλώσουμε τις τρύπες στα εργαστήρια! 
 • Να μην εγκαταλείψει κανένας τις σπουδές του επειδή δε μπορεί να πληρώσει τα πανάκριβα νοίκια! Οι εκατοντάδες αιτήσεις που γίνονται και φέτος για ένα δωμάτιο στις εστίες επιβεβαιώνουν την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών στην ευθύνη του κράτους μιας και τα υπάρχοντα δωμάτια δεν επαρκούν. Τώρα να ξεκινήσει η διαδικασία ανέγερσης νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους και η αξιοποίηση κτηρίων προκειμένου να μετατραπούν σε φοιτητικές εστίες. Να πάρουν ως προσωρινή λύση δωμάτιο σε ξενοδοχεία όσοι φοιτητές έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο. 
 • Να πάρουν μεταγραφή όσοι συνάδελφοί μας έχουν ανάγκη. Δε θα επιτρέψουμε κανένας συμφοιτητής μας να παρατήσει τις σπουδές του! 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΣ 

Στο νέο νόμο-πλαίσιο ενσωματώνονται όλοι οι νόμοι προηγούμενων Κυβερνήσεων που κατηγοριοποιούν και υποβαθμίζουν τα πτυχία μας προκειμένου να χτυπηθούν ακόμα περισσότερο τα εργασιακά μας δικαιώματα, με βάση τις επιταγές της ΕΕ. Για αυτό θέλουν να πετάξουν εκτός πτυχίου σε μια σειρά σχολές την παιδαγωγική επάρκεια, μεταφέρουν γνώση του προπτυχιακού στο μεταπτυχιακό επίπεδο, προχωράνε σε ισοτίμηση των πτυχίων μας με των ιδιωτικών κολλεγίων! Κυβερνήσεις και ΕΕ θέλουν να φτιάξουν απόφοιτους που θα θεωρούν τη μόρφωση ατομική τους υπόθεση και θα χρυσοπληρώνουν για να αγοράσουν το πακέτο δεξιοτήτων που έχει ανάγκη η αγορά σε κάθε φάση, αντί να διεκδικούν όλη η γνώση να είναι στο πτυχίο και να μαθαίνουμε ολοκληρωμένα το επιστημονικό αντικείμενο πάνω στο οποίο σπουδάζουμε, ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις της επιστήμης μας. Δε θα ανεχτούμε να πάει στο βρόντο ο κόπος που κάνουμε για να πάρουμε το πτυχίο μας! Τώρα πρέπει να οργανώσουμε τη διεκδίκησή μας για σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών που ενσωματώνει όλες τις καινοτομίες και τις τελευταίες εξελίξεις της επιστήμης μας, για ένα πτυχίο ανά επιστημονικό αντικείμενο κόντρα στην κατηγοριοποίηση σχολών, πτυχίων και αποφοίτων που τραβάει όλων τα δικαιώματα προς τα κάτω. 

Απαιτούμε η απαράδεκτη τροπολογία για την εξίσωση των πτυχίων μας με αυτά των ιδιωτικών να μείνει στα χαρτιά. Να καταργηθεί εδώ και τώρα το όριο των 40 ατόμων για την λήψη της παιδαγωγικής επάρκειας. 

 • Η σχολή και το κράτος είναι οι αρμόδιοι φορείς για την εκπαίδευσή μας και πρέπει να διασφαλίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις ώστε να μπορούμε να σπουδάζουμε απρόσκοπτα και να έχουμε όλοι ίσες ευκαιρίες να κατακτήσουμε τη γνώση. Σε αυτή τη λογική, διεκδικούμε: o να δίνονται τα συγγράμματα από την έναρξη του εξαμήνου ώστε να μην καταλήγουν οι φοιτητές να εξετάζονται σε προόδους χωρίς να έχουν πάρει ακόμα τα συγγράμματά τους 

o να τυπώνονται από το τυπογραφείο του Πανεπιστημίου δωρεάν οι αναγκαίες σημειώσεις για όλα τα μαθήματα που υπάρχει ανάγκη, καθώς και οι εργαστηριακοί οδηγοί για όλα τα εργαστήρια. 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΔΕ ΘΑ ΑΝΕΧΤΟΥΜΕ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΡΜΗΤΗΡΙΟ ΠΟΛΕΜΟΥ 

Ως νέοι άνθρωποι και αυριανοί επιστήμονες που θα παλεύουμε καθημερινά για δημιουργία νέων τεχνολογιών για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και μια καλύτερη ποιότητα ζωής δε μπορούμε να ανεχτούμε ως φυσιολογικές τις εικόνες πνιγμένων παιδιών στο Αιγαίο, ανθρώπων να στοιβάζονται σε σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης τύπου Μόριας και μικρών παιδιών να πεθαίνουν λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης ή ακόμη χειρότερα κομμάτι αυτού που δημιουργούμε να αξιοποιείται για πολεμικούς σκοπούς και να δημιουργεί αυτές τις εικόνες φρίκης. 

Στη βάση των παραπάνω καλούμε το φοιτητικό σύλλογο σε σχέδιο δράσης: 

 • Προχωράμε εκ νέου σε κινητοποίηση στο Τμήμα των Καθηγητών όποτε αυτή πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα, όπου θα υπάρχει , με δέσμευση του τμήματος, και εισήγηση της Επιτροπής Προπτυχιακών Σπουδών μετά από  κινητοποίηση στο προηγούμενο τμήμα που πραγματοποιήθηκε στις 27.11. Να είμαστε όλοι οι φοιτητές ώστε να πιέσουμε στα δίκαια αιτήματα για τις σπουδές μας όπως : 
  • Την αύξηση του ορίου δήλωσης μαθημάτων από 9 στα 12. 
  • Την διασφάλιση προβλεπόμενων ωρών στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα για την Γενική Συνέλευση των φοιτητών ώστε να μπορούν όλοι οι φοιτητές να παρευρεθούν  χωρίς να αναγκαζόμαστε να χάνουμε μαθήματα και να αναπληρώνουμε διαλέξεις και εργαστήρια.  
  • Την καθιέρωση επαναληπτικής εξέτασης τον Σεπτέμβρη για όλα τα μαθήματα που έχουν εργαστηριακή εξέταση. 
  • Την έγκαιρη και επαρκή για όλους εκτύπωση εργαστηριακών οδηγών.  
 • Οργανώνουμε μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο μαζί με τους υπόλοιπους Φοιτητικούς Συλλόγους στις 6 Δεκέμβρη από την ακαδημία με κατάληψη της σχολής την ίδια μέρα!
 • Συντονίζουμε τον αγώνα μας με τους υπόλοιπους Φοιτητικούς Συλλόγους συμμετέχοντας στη σύσκεψη συντονισμού! 

ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

ΠΜΣ