Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

 Διαμαρτύρονται οι φοιτητές για τα νέα κριτήρια για την στέγαση στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Διαμαρτύρονται οι φοιτητές για τα νέα κριτήρια για την στέγαση στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

"Την Τετάρτη 31 Ιουλίου, η Μέριμνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έβγαλε την ανακοίνωση υποβολής αιτήσεων για την στέγαση των φοιτητών, μέσα στην οποία περιγράφονται ουσιαστικά τα νέα κριτήρια που καθορίζουν ποιος είναι δικαιούχος και ποιος όχι. Πιο συγκεκριμένα, για να μπορούμε πλέον να καταθέσουμε αίτηση πρέπει να μην έχουμε σε εκκρεμότητα οφειλές προς το Πανεπιστήμιο (το μηνιαίο χαράτσι των 45 ευρώ που πρέπει να πληρώνουμε κάθε μήνα), και ακόμα να έχουμε περάσει το 50% των μαθημάτων μας. Ακόμα όμως κι αν τηρούμε αυτά τα εκβιαστικά κριτήρια και γίνει δεκτή η αίτησή μας, δεν σημαίνει πως θα έχουμε δωμάτιο. 

Μπαίνουμε σε έναν διαγωνισμό φτώχειας (οι 800 πιο φτωχοί φοιτητές θα επιλεγούν) που παίρνει ακόμα πιο άγρια χαρακτηριστικά μετά την συγχώνευση όλων των εστιών στα Γιάννενα, αφού πλέον θα συμμετέχουν και όλοι οι φοιτητές του πρώην ΤΕΙ, για τον ίδιο περιορισμένο αριθμό δωματίων. Επίσης, το μηνιαίο ποσό των 45 ευρώ, που θέσπισε η σύγκλητος για τους φοιτητές του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, επεκτείνεται και για τους φοιτητές της Δομπόλης που μέχρι στιγμής πλήρωναν 60 ευρώ το χρόνο! Αν εφαρμοστούν αυτά τα δύο κριτήρια σημαίνει ότι περίπου το 60% των φοιτητών που ήδη διαμένουν στις εστίες θα πεταχτούν στον δρόμο.


Παράλληλα, με τα κριτήρια για τους δικαιούχους, επιβάλλονται πλέον και έκδηλες ρεβανσιστικές και τιμωρητικές διατάξεις για αυτούς που δεν θα ακολουθούν σαν ευαγγέλιο τον Εσωτερικό Κανονισμό. Η ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι « Η εκδήλωση ανάρμοστης ή και παραβατικής συμπεριφοράς και η αθέτηση  του παρόντος Κανονισμού  συνιστά παράπτωμα και  ανάλογα με τη βαρύτητα και τη φύση του, προβλέπονται τα εξής:  α) Προφορική παρατήρηση, β) Έγγραφη επίπληξη και γ) Ενεργοποίηση της διαδικασίας απομάκρυνσης του στεγαζόμενου φοιτητή, δ) ενεργοποίηση της πειθαρχικής διαδικασίας κατά του συγκεκριμένου φοιτητή και την επιβολή ποινής αν αρνηθεί ο στεγαζόμενος να απομακρυνθεί. 

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε απόλυτη σύμπλευση και ομοψυχία με την ούλτρα νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ, βάζει στο στόχαστρο τα δικαιώματα των φοιτητών και της νεολαίας, καταργεί βιαίως το δικαίωμα μας στην εκπαίδευση και πετάει την πλειοψηφία των εστιακών στα σκουπίδια. Με την πρόφαση του εξορθολογισμού της εκπαίδευσης θέλουν να διαλύσουν πλήρως κάθε έννοια μέριμνας και δημόσιας δωρεάν παιδείας, ωθώντας έτσι το 65% των φοιτητών εκτός πανεπιστημίων, επειδή δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος της εκπαίδευσης.

Ας μας απαντήσουν όμως αυτοί που πήραν την συγκεκριμένη απόφαση, για ποιον ακριβώς λόγο υπάρχουν οι εστίες; Για αυτούς που έχουν χρήματα ή για αυτούς που δεν έχουν ούτε ευρώ για τις σπουδές τους; Ή ακόμα, για τους “καλούς φοιτητές” ή για όσους παρά τα εμπόδια οικονομικά και κοινωνικά χρειάζονται την εστία για να σπουδάσουν; Η πρυτανεία ευθυγραμμισμένη πλήρως με την πολιτική της κυβέρνησης  προσπαθεί να πετάξει εκτός εστιών τα πιο φτωχά και πληττόμενα από την κρίση, κομμάτια των φοιτητών, ανοίγοντας το δρόμο για την πλήρη κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

Η διάλυση της φοιτητικής μέριμνας ήταν βασικός στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και πλέον αυτό το έργο συνεχίζει επάξια η Νέα Δημοκρατία. Η συγκεκριμένη επίθεση έρχεται να προστεθεί στις ιδιωτικοποιήσεις με εργολαβίες των δομών της μέριμνας, την άθλια κατάσταση των κτηρίων και των χώρων διαμονής των φοιτητών, τη μείωση των παροχών και τις τριτοκοσμικές συνθήκες διαβίωσης μας στις εστίες. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι για την κατάσταση των πανεπιστημίων και τις εστίες φταίνε οι φοιτητές που δεν πληρώνουν και δεν περνάνε τα μαθήματα και όχι η μείωση της χρηματοδότησης που αγγίζει το 80% για το πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων!

Ο πρώτος σταθμός για την πλήρη κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και την μετατροπή των πανεπιστημίων σε αγορά είναι η κατάργηση της φοιτητικής μέριμνας. Μέσα σε αυτήν την αγορά-Πανεπιστήμιο για τους λίγους και τους “άριστους” που οραματίζονται, δεν χωράνε τα παιδιά των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, που δεν μπορούν να βάλλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Στόχος τους είναι μέχρι και οι εστίες, να χαριστούν σε εργολάβους- αρπακτικά που θα ξεζουμίζουν τον κάθε φοιτητή, ή να κλείσουν οριστικά, όπως τόσες σχολές, σχολεία και νοσοκομεία.

Αυτές οι επιθέσεις δεν έρχονται από το πουθενά. Η χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας πέφτει στις πλάτες μας, και απαιτεί να κοπούν μαχαίρι όσα δικαιώματα είχαμε σαν φοιτητές και οι γονείς μας σαν εργαζόμενοι. Οι ζωές μας καθημερινά, όλο και περισσότερο, γίνονται θυσία στο βωμό των μνημονίων, της επίτευξης των πρωτογενών πλεονασμάτων, της αποπληρωμής του χρέους. Για να προσαρμοστεί λοιπόν το πανεπιστήμιο στην κατάσταση του χρεοκοπημένου ελληνικού καπιταλισμού πρέπει να καταργήσουν κάθε δικαίωμα  που κατακτήσαμε με σκληρούς αγώνες και αίμα. Γι αυτό και το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη αφορά το άσυλο. Θέλουν να πνίξουν κάθε φωνή αντίστασης και διεκδίκησης, ώστε να μπορέσουν να επιβάλλουν αυτόν τον αντεκπαιδευτικό οδοστρωτήρα ανενόχλητοι. 

Θα μας βρουν εμπόδιο στα σχέδιά τους:

Με τον Σύλλογο Εστιακών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Ενωτικό Ψηφοδέλτιο, τα προηγούμενα χρόνια με τους αγώνες και τις διεκδικήσεις μας πετύχαμε να μην αποκλείεται κανένας φοιτητής ούτε από την αίτηση, ούτε από την λήψη πτυχίου επειδή δεν πληρώνει το χαράτσι των 45 € και καταφέραμε να σπάσουμε την λογική διαίρεσης που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση και η πρυτανεία. Με μαχητικούς, αυτοοργανωμένους και ενωτικούς αγώνες καταφέραμε όλα αυτά τα χρόνια να επιβάλουμε τις ανάγκες μας και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας. 

Να μην πέσουμε στην παγίδα τους και να αλληλοσπαραχθούμε μεταξύ μας για το ποιος έχει πιο πολύ ανάγκη να μείνει στις εστίες. Όλοι μας  έχουμε ανάγκη και όλοι το δικαιούμαστε.  Πρέπει να προστατέψουμε τα δικαιώματά και τις κατακτήσεις μας. Με μαχητικά μέσα πάλης, μέσα από τον σύλλογο των εστιακών φοιτητών όπως κάναμε τόσο καιρό, να ξαναμπούμε  στο δρόμο του αγώνα για να υπερασπιστούμε το άσυλο των φοιτητών, για να συνεχίσουμε να σπουδάζουμε με αξιοπρέπεια, για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας στην δημόσια και δωρεάν παιδεία. 

Ως ΣΣΠ, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε διαρκώς για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων  και των ελευθεριών μας, μέσα από τους Φοιτητικούς Συλλόγους, τις Γενικές Συνελεύσεις, με πολεμική ενάντια στην λογική της ανάθεσης και της μόνιμης εκπροσώπησης, που μετατρέπει τους συλλόγους μας σε σε σφραγίδες και τελικά τους απενεργοποιεί.  Με μαχητικά μέσα πάλης (διαδηλώσεις, καταλήψεις, κινητοποιήσεις) να παλέψουμε για να επιβάλουμε το δίκαιο μας. Να δώσουμε έναν αποφασιστικό αγώνα από κοινού με τους υπόλοιπους φοιτητές και φοιτητικούς συλλόγους για να διατηρήσουμε τις κοινωνικές κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας. 

Παλεύουμε για:

  • Άμεση άρση της απόφαση της συγκλήτου για τον τρόπο αίτησης στέγασης
  • Κατάργηση των 45 €
  • Κατάργηση του Εσωτερικού Κανονισμού
  • Ανέγερση νέας εστίας
  • Αύξηση χρηματοδότησης για την Μέριμνα και την Παιδεία

Καλούμε σε:

  • Κινητοποίηση Δευτέρα 26/8, στις 10:00, στην Φοιτητική Μέριμνα"

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr