Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

 ''Όργιο'' παρανομιών σε ΑΠΘ και Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Ισχυρό χτύπημα στην ακαδημαϊκή γνώση κατάφεραν με το συμπεριφορά τους αυτοί που υποτίθεται ότι είναι ταγμένοι για να την προάγουν, δηλαδή οι πανεπιστημιακοί καθηγητές.

Έρευνα των επιθεωρητών της Διεύθυνσης Δημοσιονομικού Ελέγχου, του υπουργείου Οικονομικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς και στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, κατέδειξε ένα μεγάλο πάρτι κακοδιαχείρισης και ατασθαλιών, υποστηρίζει με σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα "Έθνος".

Ο έλεγχος αφορούσε τη δεκαετία 2004 - 2014 και αποκάλυψε ένα όργιο παρανομιών.

Έτσι καθηγητές ανέθεταν στο παιδιά τους ή σε άλλα συγγενικά τους πρόσωπα διάφορες συμβάσεις μέσω του ειδικού λογαριασμού κονδυλίων έρευνας (ΕΛΚΕ) τις οποίες στη συνέχεια ανανέωναν και κατάφεραν στο τέλος να τους μονιμοποιήσουν υποστηρίζοντας ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Υπάλληλοι φέρονταν να προσλαμβάνονται για τις υπηρεσίες φύλαξης και τοποθετούνταν στη συνέχεια ως υπάλληλοι στη φοιτητική λέσχη.

Διαπιστώθηκε επίσης εκτεταμένη φοροδιαφυγή από καθηγητές καθώς και μη καταβολή από μεγάλο αριθμό πανεπιστημιακών που απασχολούνται και στον ιδιωτικό τομέα ποσοστού 10% επί των ακαθαρίστων εσόδων του ΕΛ.ΚΕ όπως είναι υποχρεωμένοι βάσει νόμου.

Το ΑΠΘ φέρεται ακόμη να εισέπραξε από το Δημόσιο ποσό 24 εκατομμυρίων ευρώ για την αναγκαστική απαλλοτρίωση μιας έκτασης που ανήκες στη Γεωργική Σχολή, όμως το ποσό αυτό αγνοείται από τα ταμεία του ιδρύματος. Επίσης καταγράφηκαν μεταξύ άλλων και υπερβολικά έσοδα των πρυτανικών αρχών για δεξιώσεις.

Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας ο εισαγγελέας αναμένεται να προχωρήσει στην αξιολόγηση των ευρημάτων και θα αποφασίσει για περαιτέρω ενέργειες.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

ΠΜΣ