Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

 35 φοιτητές στην Πάτρα έγκλειστοι στην εστία λόγω των κρουσμάτων (ΒΙΝΤΕΟ)

35 φοιτητές στην Πάτρα έγκλειστοι στην εστία λόγω των κρουσμάτων (ΒΙΝΤΕΟ)

Με τα χέρια σταυρωμένα, απομακρυσμένοι, απομονωμένοι ο καθένας στο μπαλκόνι του, με βλέμματα γεμάτα αγωνία και προσμονή και τα κορμιά να κρέμονται στα κάγκελα σε μια προσπάθεια να επικοινωνήσουν φωνάζοντας, 35 φοιτητές στην Πάτρα βιώνουν την καραντίνα.

Η κάμερα του Live News καταγράφει την ώρα που σακούλες με τρόφιμα και μπουκάλια με νερό φτάνουν στην εστία για τους φοιτητές που είναι σε απομόνωση. Στην καραντίνα που επέβαλε ο κορωνοϊός.


Όλα ξεκίνησαν όταν ένας φοιτητής που εργαζόταν σε κλαμπ της Πάτρας ανέβασε δέκατα. Προβληματισμένος πήγε στον γιατρό και το τεστ επιβεβαίωσε τον φόβο του. Είχε κορωνοϊό. Ακολούθησε «τσουνάμι» τεστ στην εστία και διαπιστώθηκε ότι 5 φοιτητές έχουν «χτυπηθεί» από τον ιό.

Συνολικά 35 φοιτητές θα μείνουν για 2 βδομάδες έγκλειστοι στην εστία τους. Οι ίδιοι ζητούν να μεταφερθούν μόνο οι θετικοί αλλού.

Με την αγωνία μην χτυπήσει το τηλέφωνο οι φοιτητές περιμένουν τα αποτελέσματα των τεστ ενώ ο φόβος πως η διασπορά μπορεί να είναι μεγαλύτερη, ώρα με την ώρα μεγαλώνει.

Στο Mega μίλησε ο Παναγιώτης Κατσίμερος, ένας εκ των φοιτητών που βρίσκεται σε καραντίνα στη φοιτητική εστία της Πάτρας (ανήκει στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου).

«Βρισκόμαστε σε καραντίνα για τρίτη ημέρα, έχουν βγει πέντε άτομα θετικά στον κορωνοϊό. Εμείς λέμε ότι η καραντίνα από μόνη της δεν μπορεί να δώσει λύση. Εμείς είμαστε σε καραντίνα, αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι ουσιαστικό μέτρο. Πρέπει να μεταφερθούν τα θετικά κρούσματα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για να έχουν και την κατάλληλη φροντίδα, να δοθεί λύση στο θέμα της απολύμανσης στην εστία, που το ζητάμε από τις 25 Μαΐου και τελικά θα γίνει αύριο. Το φαγητό έρχεται από το εστιατόριο σίτισης και δίνεται στους φοιτητές», εξήγηση περιγράφοντας την κατάσταση ο κ. Παναγιώτης Κατσίμερος.

Η ανακοίνωση που απέστειλε στα «Φοιτητικά Νέα» το Δ.Σ. Οικότροφων Φοιτητών Εστίας Κούκου:

"Στις 27 Οκτωβρίου 2020 ανακοινώθηκαν 5 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού Covid – 19 στις φοιτητικές εστίες «Νέος Κούκος» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Πάτρα. Μετά από κινητοποίηση στη διεύθυνση της Εστίας ανακοινώθηκε το σφράγισμα των εστιών και να μπουν οι φοιτητές σε καραντίνα.

Ενώ υπάρχει αυτή η κατάσταση στην εστία με πρόσχημα τα «υγειονομικά» πρωτόκολλα προκλητικά δεν έχουν δρομολογηθεί ούτε τα στοιχειώδη. Δηλαδή:

  • Δεν έχει γίνει απολύμανση των εστιών.
  • Δεν υπάρχουν μέτρα καθαριότητας ειδικά για τους κοινόχρηστους χώρους.
  • Δεν υπάρχει σχέδιο μεταφοράς των φοιτητών που είναι θετικοί στον ιό σε χώρο εκτός εστίας.

Από τις 25 Μαΐου 2020, ημέρα ανοίγματος και των εστιών, πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών (ίδρυμα υπεύθυνο για τις εστίες) για την κάλυψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας για τους οικότροφους φοιτητές. Το πανεπιστήμιο δεσμεύτηκε για τη λήψη όλων των απαραίτητων προστασίας κατά του Covid – 19 ( μάσκες, αντισηπτικά, απολύμανση, κ.ο.κ. ) ήδη από την επόμενη κιόλας μέρα λειτουργίας, πράγμα που δεν υλοποιήθηκε ποτέ, με ευθύνη της κυβέρνησης που δεν έχει φροντίσει ούτε στο ελάχιστο την ασφαλή λειτουργία των πανεπιστημίων με όλα μέτρα.

Στις 14 Οκτωβρίου 2020, μετά από κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο περιφερειάρχης δεσμεύτηκε ότι θα υπάρχουν αντισηπτικά σε όλους τους χώρους των εστιών, πράγμα που επίσης δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Από τη σειρά των γεγονότων αυτών, φαίνεται ξεκάθαρα η πλήρης ανευθυνότητα των πρυτανικών αρχών, της Περιφέρειας και της Κυβέρνησης για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας κατά του Covid – 19, ενώ επιβεβαιώνεται πως η υγεία των φοιτητών αποτελεί απλά κόστος για αυτούς.

Οι οικότροφοι φοιτητές από τη μεριά μας απαιτούμε:

  • Να γίνει τώρα ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και δωρεάν τεστ σε όλους τους οικότροφους φοιτητές και των δύο εστιών, καθώς και στους εργαζόμενους της σίτισης, καθαριστικού προσωπικού κλπ.
  • Τακτική απολύμανση όλων των χώρων της Εστίας.
  • Τη μεταφορά των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους παρέχοντας τους την κατάλληλη φροντίδα και περίθαλψη, προκειμένου να μειωθεί η διασπορά του ιού.
  • Αντισηπτικά στους κοινόχρηστους χώρους αλλά και στα δωμάτια των φοιτητών, καθώς και να μοιραστούν μάσκες προστασίας.
  • Να δοθεί διευκόλυνση στους φοιτητές που παρακολουθούν δια ζώσης μαθήματα ώστε να μην χάσουν τα μαθήματα τους."

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr