Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

 ΑΠΘ: Συνάντηση φοιτητών-αντιπρύτανη για την εξεταστική

ΑΠΘ: Συνάντηση φοιτητών-αντιπρύτανη για την εξεταστική

Πραγματοποιήθηκε η κινητοποίηση και παρέμβαση στη Σύγκλητο των φοιτητικών συλλόγων Βιολογικού, Γεωλογικού, Κτηνιατρικής, Πολιτικών Επιστημών, ΜΜΕ και Δημοσιογραφίας, Ιατρικής, ΤΕΦΑΑ, Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων Μηχανικών, Ψυχολογικού, ΠΤΔΕ και ΣΟΦΕΘ για τα οξυμένα προβλήματα των Τμημάτων και την επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων για την ισότιμη πρόσβαση των φοιτητών στην εξεταστική. 

Τα μέλη των Φοιτητικών Συλλόγων στη συνάντηση που είχαν με τον αντιπρύτανη Δ. Κωβαιό, υπεύθυνο για τη φοιτητική μέριμνα, εξέφρασαν τα αιτήματα τους, κάνοντας ξεκάθαρη την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα για την ολοκλήρωση του εξαμήνου με αιχμή τον τρόπο διεξαγωγής της εξεταστικής και το πρόγραμμα που σε πολλά τμήματα εκκρεμεί, τις τεράστιες καθυστερήσεις στη διανομή συγγραμμάτων, τα πάγια προβλήματα που συνεχίζουν να έρχονται στην επιφάνεια λόγω της υποχρηματοδότησης του Πανεπιστημίου. 


Συγκεκριμένα, οι φοιτητές έθιξαν ότι ο χρόνος που "κερδήθηκε" στη καραντίνα δεν αξιοποιήθηκε σε καμία περίπτωση από το κράτος για τη στήριξη των Πανεπιστημίων με πρόσληψη μόνιμων καθηγητών, μόνιμου προσωπικού για την καθαριότητα, για ανακαίνιση αιθουσών έτσι ώστε να έχουν εξαερισμό. Προφανώς για όλα αυτά απαραίτητη προϋπόθεση είναι αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Επίσης, οι φοιτητές εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το πώς τελικά θα εξασφαλιστεί ότι κανένας φοιτητής δεν θα αποκλειστεί και τι θα γίνει με τους επί πτυχίω φοιτητές που αποκλείονται από την πτυχιακή εξεταστική λόγω περιορισμού που μπαίνει σε ορισμένα τμήματα. 

Οι απαντήσεις που πήραν όπως αναφέρουν «ήταν για άλλη μια φορά γενικόλογες. Τόσο καιρό δεν έχει παρθεί κανένα συγκεκριμένο μέτρο και η πρυτανεία παραμένει στα ευχολόγια, ανακυκλώνοντας συνεχώς ότι: "έτσι πραγματοποιείται η εξέταση των φοιτητών στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια", "κάνουμε ότι μπορούμε αλλά οι δυνατότητες είναι συγκεκριμένες". Ενδεικτικό είναι ότι όσον αφορά τη δια ζώσης εξεταστική ο αντιπρύτανης ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι ότι «δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα» από το πανεπιστήμιο για να στηριχθεί. Για τους φοιτητές που δεν έχουν εξοπλισμό να δώσουν εξ αποστάσεως την εξεταστική η απάντηση ήταν ότι το πανεπιστήμιο δεν θα πάρει κανένα μέτρο και ο κάθε φοιτητής, ατομικά, πρέπει να βρει τρόπο να συμμετέχει είτε αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρει Η/Υ και διαδίκτυο είτε ότι με δικά του έξοδα πρέπει να έρθει στη σχολή του για να δώσει δια ζώσης».

Για άλλη μια φορά τις ελλείψεις τις χρεώνονται οι φοιτητές και η πρυτανεία, όπως και η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα, προωθούν την ατομική ευθύνη. Για αυτή την περίπτωση για άλλη μία φορά αναφέρθηκε «ότι το πανεπιστήμιο δεν μπορεί οικονομικά να καλύψει» την παροχή εξοπλισμού ή τα εισιτήρια στους φοιτητές που τα χρειάζονται και δεν δόθηκε απάντηση για το πώς για όσους δώσουν δια ζώσης θα εξασφαλιστούν τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα χωρίς την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού για την καθαριότητα, τακτικές απολυμάνσεις, παροχή σε διδάσκοντες, επιτηρητές και φοιτητές τα ατομικά μέσα προστασίας. Άξιο αναφοράς παραμένει και το γεγονός ότι δεν υπάρχει ούτε πρόθεση από πλευράς της Πρυτανείας για πίεση του υπουργείου, συνολικά της κυβέρνησης μέσω απόφασης Συγκλήτου για να δοθεί έκτακτο κονδύλι χρηματοδότησης, όπως απαιτούν οι φοιτητές. 

Ωστόσο οι φοιτητές μετά την παρέμβαση τους απέσπασαν δέσμευση ότι μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας θα έχει διευκρινιστεί ο ακριβής τρόπος διεξαγωγής της εξεταστικής σε κάθε τμήμα και οι φοιτητές θα ενημερωθούν. Ακόμη, σε συνέχεια των κινητοποιήσεων των φοιτητικών συλλόγων στους προέδρους και τις κοσμητείες των σχολών αποσπάστηκε δέσμευση από τον αντιπρύτανη ότι δεν θα μπει πλαφόν για το ποιοι επί πτυχίω φοιτητές θα συμμετέχουν στην πτυχιακή εξεταστική. Θα συμμετέχουν όλοι χωρίς περιορισμούς. 

Οι φοιτητικοί σύλλογοι θα συνεχίσουν να διεκδικούν την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους με κινητοποιήσεις στις Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων και τις Κοσμητείες των Σχολών».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr