Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

 ΑΠΘ: Έπεσε κομμάτι από ταβάνι διαδρόμου (ΦΩΤΟ)

ΑΠΘ: Έπεσε κομμάτι από το ταβάνι έξω από την αίθουσα εν ώρα μαθήματος (ΦΩΤΟ)

Αριστοτέλειο Παν. Θεσσαλονίκης: Διαρροή νερού στο κλειστό σύστημα θέρμανσης (καλοριφέρ) της πτέρυγας των Μηχανολόγων Μηχανικών στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ από κάποιο τρύπημα στις σωληνώσεις, που συνέβη μέσα στο Σαββατοκύριακο, είχε ως αποτέλεσμα να «ποτίσει» η ψευδοροφή σε διάδρομο έξω από αίθουσα διδασκαλίας και ένα κομμάτι της να σπάσει και να αποκολληθεί αφήνοντας μία τρύπα.

Το περιστατικό κατήγγειλε η φοιτητική παράταξη ΑΡ.ΑΓ.Ε. στα «Φοιτητικά Νέα» που συμμετέχει στον Φοιτητικό Σύλλογο Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων του ΑΠΘ: «Τη Δευτέρα 17/2/20, στο διάδρομο των Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, έπεσε κυριολεκτικά ένα κομμάτι από το ταβάνι, αφήνοντας μια ευμεγέθη τρύπα, την ώρα που είχε μάθημα το τρίτο έτος.

Το αστείο με τις συνθήκες σπουδών μας στη σχολή πρέπει να τελειώσει. Παγωμένες αίθουσες το χειμώνα, σαράντα βαθμοί το καλοκαίρι, δε χωράμε να καθίσουμε, σοβάδες πέφτουν (ευτυχώς μέχρι τώρα δεν έχουν χτυπήσει κανέναν στο κεφάλι), εργαστήρια κλείνουν (ή κλείνουν για εμάς και ανοίγουν στο στρατό και τις εταιρίες), δεν έχουμε καθηγητές, αποκλείουν κόσμο από τη λέσχη, φοιτητές πετάγονται εκτός εστιών ενώ το δικαιούνται.

Όταν η κρατική χρηματοδότηση για την παιδεία έχει πέσει στα τάρταρα τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία και η χρηματοδότηση στα τμήματα με το ζόρι φτάνει για τη συντήρηση κάποιων εργαστηρίων, αυτά θα συμβαίνουν, πολλές φορές με κίνδυνο της σωματικής μας ακεραιότητας ή της δυνατότητάς μας να κάνουμε μάθημα σαν άνθρωποι.

Κάποιοι από ‘μας κάνουμε χίλιες θυσίες για να σπουδάσουμε, να πάρουμε ένα πτυχίο και να βρούμε μια δουλειά στο αντικείμενό μας που να μας εξασφαλίζει στη ζωή μας. Κάποιοι λιώσαμε ώρες και ώρες πάνω από τα βιβλία στις πανελλήνιες ή στην τελευταία εξεταστική. Κάποιοι πιάσαμε δουλειά σε άθλιες συνθήκες, ανασφάλιστοι, με 3 ευρώ την ώρα ή και λιγότερα γιατί δεν μπορούν να μας σπουδάσουν οι οικογένειές μας, γιατί δε βρήκαμε δωμάτιο στην εστία, γιατί μας αποκλείουν απ’ τη λέσχη, γιατί πληρώνουμε τις σημειώσεις από τις τσέπες μας». 

Το πρόβλημα της διαρροής αντιμετωπίστηκε και η ζημιά θα αποκατασταθεί, ενώ δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός. «Ήταν μια διαρροή που πότισε το ταβάνι, καθώς όταν γίνεται ζημιά Σαββατοκύριακο ή αργία μπορεί να δημιουργηθούν τέτοια προβλήματα. Καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια για τη συντήρηση και τη βελτίωση των υποδομών. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή γίνεται το έργο της ανακατασκευής των τουαλετών απέναντι από εκεί που υπήρξε η διαρροή. Πρόκειται για έργο που είχε να γίνει χρόνια. Αν είχαμε περισσότερα χρήματα θα είχαν γίνει περισσότερα», δήλωσε στο ΑΠΕ ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, καθηγητής Κώστας Κατσιφαράκης

«Πάντως είναι ευχάριστο το ότι νοιάζονται οι φοιτητές μας για την κατάσταση των χώρων της Σχολής, και θα είναι ακόμη πιο ευχάριστο, αν δείχνουν έμπρακτα αυτό το ενδιαφέρον προστατεύοντάς τους από φθορές», πρόσθεσε.

Δείτε εικόνες

Οι φοιτητές διεκδικούν:

- Άμεση αποκατάσταση της ζημιάς χωρίς την εμπλοκή ιδιωτικού παράγοντα

- Ανθρώπινες συνθήκες και ρυθμούς σπουδών

- Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν, ποιοτική Παιδεία για όλους-ες. Καμία εφαρμογή της εξίσωσης δημοσίων-ιδιωτικών. Καμία διαγραφή φοιτητή. Καμία αξιολόγηση

- Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την παιδεία, ούτε ένα ευρώ για το χρέος και τα πολεμικά εργαστήρια 

Παράλληλα, οι φοιτητές προχωρούν την επόμενη εβδομάδα σε Γενική Συνέλευση του Σ.Φ. Ηλ-Μηχ όπως αναφέρουν "για όλα τα οξυμένα ζητήματα στη σχολή, αλλά και για το ζήτημα του νόμου που χωρίς καμία ντροπή πέρασε η κυβέρνηση μέσα στην εξεταστική, εξισώνοντας τα πτυχία μας με τα ιδιωτικά κολλέγια και βάζοντας τα θεμέλια για δίδακτρα στα προπτυχιακά".

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

ΠΜΣ