Άνοιξε ο "ΕΥΔΟΞΟΣ"

Άνοιξε ο "ΕΥΔΟΞΟΣ"

Φοιτητικά Συγγράμματα (Εύδοξος): Οι δηλώσεις διδακτικών συγγραμμάτων από τους φοιτητές ξεκινούν σήμερα Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021 και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας.

Σχετικά με τις δηλώσεις των φοιτητικών συγγραμμάτων και τη διανομή αυτών στους φοιτητές για το Xειμερινό Eξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022, τα «Φοιτητικά Νέα» σας γνωστοποιούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φοιτητές για τις δηλώσεις και τη διανομή των φοιτητικών/διδακτικών συγγραμμάτων για το Χειμερινό Εξάμηνο ακαδημαϊκού έτους 2021-2022.


Δηλώσεις Συγγραμμάτων

Οι δηλώσεις διδακτικών συγγραμμάτων από τους φοιτητές μέσα από την πλατφόρμα Εύδοξος στο https://eudoxus.gr θα ξεκινήσουν την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021 και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021.

Μην ξεχάσεις να ενημερώσεις τους συμφοιτητές σου ;)

Επισημαίνεται ότι εφόσον η Γραμματεία του Τμήματος έχει ορίσει μεταγενέστερη ημερομηνία έναρξης ή προγενέστερη ημερομηνία λήξης δηλώσεων διδακτικών συγγραμμάτων, θα ισχύσει αυτή. Μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η υποβολή αιτήσεων προμήθειας διδακτικών συγγραμμάτων μέσω του συστήματος «ΕΥΔΟΞΟΣ» από τις βιβλιοθήκες των Α.Ε.Ι. και Α.Ε.Α.

Τα «Φοιτητικά Νέα» επισημαίνουν ότι οι φοιτητές υποχρεούνται να προβούν σε δήλωση μαθημάτων στο οικείο τμήμα τους και δικαιούνται να παραλάβουν συγγράμματα μόνο για τα μαθήματα εκείνα τα οποία έχουν συμπεριλάβει κατά το τρέχον εξάμηνο στη δήλωση μαθημάτων τους. 

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, οι φοιτητές που έχουν υπερβεί τα ν+2 έτη σπουδών δεν δικαιούνται δωρεάν διδακτικά συγγράμματα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα συγγράμματα που θα επιλεγούν πρέπει να αντιστοιχούν στα μαθήματα που έχουν δηλωθεί. Σε αντίθετη περίπτωση ο ΕΥΔΟΞΟΣ θα μπλοκάρει το λογαριασμό του χρήστη.  

Διανομή Συγγραμμάτων

Αντίστοιχα η διανομή των διδακτικών συγγραμμάτων θα ξεκινήσει την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021 και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022. Στο ίδιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η διαδικασία παράδοσης από τους εκδοτικούς οίκους των παραγγελθέντων από τις βιβλιοθήκες διδακτικών συγγραμμάτων.

Σύμφωνα με την Εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, δεδομένου ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή εταιρείας ταχυμεταφοράς που προβλέπεται στην παρ.5 του Άρθρου 2 της υπ’ αριθ. 125766/Ζ1/28.07.2016 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 2433), σημειώνεται ότι μέχρι να ολοκληρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός, δε θα είναι προσωρινά εφικτή η αποστολή συγγραμμάτων μέσω εταιρείας ταχυμεταφοράς. Στις περιπτώσεις συγγραμμάτων για τις οποίες δεν έχει οριστεί σημείο διανομής εντός της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία εδρεύει το Τμήμα των ενδιαφερόμενων φοιτητών, τα συγγράμματα αυτά θα εμφανίζονται διαθέσιμα προς επιλογή από τους φοιτητές επισημαίνοντας ωστόσο με σχετικό ενημερωτικό μήνυμα ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στην αποστολή τους. Η αποστολή των εν λόγω συγγραμμάτων θα μπορέσει να δρομολογηθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Μέχρι να επιλεγεί εταιρεία ταχυμεταφοράς και εντός της περιόδου δηλώσεων συγγραμμάτων, οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να τροποποιήσουν τη δήλωσή τους, ώστε να παραλάβουν κάποιο άλλο άμεσα διαθέσιμο σύγγραμμα.

Για να δείτε τον ΟΔΗΓΟ Δήλωσης Συγγραμμάτων πατήστε ΕΔΩ.

Τα «Φοιτητικά Νέα» σας υπενθυμίζουν ότι κατ' εφαρμογή του άρθρου 65 του Ν. 4386/2016 (ΦΕΚ Α 83/11-5-2016), είναι δυνατή η χορήγηση δωρεάν έντυπων διδακτικών συγγραμμάτων στους φοιτητές που παρακολουθούν πρόγραμμα σπουδών για τη λήψη δεύτερου πτυχίου.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι Πρωτοετείς Φοιτητές για τα Φοιτητικά Συγγράμματα, ΕΔΩ.

Επισημαίνεται ότι η μη διανομή διδακτικών συγγραμμάτων εκτός από προβλήματα τα οποία θα προκαλέσει στην εκπαιδευτική διαδικασία, ενδέχεται να οδηγήσει και στην επιβολή κυρώσεων προς τους εκδότες από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, με μερική ή ολική διαγραφή τίτλων ανά περίπτωση, αφού συνιστά παραβίαση των όρων σύμβασης με την υπηρεσία «Εύδοξος».

Σημειώνεται ότι οι εκδότες έχουν τη δυνατότητα μέχρι την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021 να προβούν στην αντιστοίχιση των επιλεγμένων συγγραμμάτων τους με τα Σημεία Διανομής, μέσα από την εφαρμογή εκδοτών του Ευδόξου. Μετά το πέρας της ανωτέρω καταληκτικής ημερομηνίας, τα συγγράμματα για τα οποία δεν έχει οριστεί Σημείο Διανομής εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων στις οποίες εδρεύουν τα Τμήματα των ενδιαφερόμενων φοιτητών, θα εντάσσονται αυτόματα στη διαδικασία αποστολής μέσω εταιρείας ταχυμεταφοράς. Αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία αντιστοίχισης Σημείων Διανομής είναι προσβάσιμες στο σχετικό εγχειρίδιο χρήσης: http://eudoxus.gr/files/Antistoixisi_Simeion_Dianomis.pdf.

Παρακαλούνται οι εκδότες να προβούν σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή της διανομής των διδακτικών συγγραμμάτων, μεριμνώντας για την άμεση αποστολή αποθεμάτων στα σημεία διανομής και τον ορισμό της ορθής διαθεσιμότητας μέσω της εφαρμογής εκδοτών του πληροφοριακού συστήματος «Εύδοξος». Επισημαίνεται ότι η μη διανομή διδακτικών συγγραμμάτων εκτός από προβλήματα τα οποία θα προκαλέσει στην εκπαιδευτική διαδικασία, ενδέχεται να οδηγήσει και στην επιβολή κυρώσεων προς τους εκδότες από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, με μερική ή ολική διαγραφή τίτλων ανά περίπτωση, αφού συνιστά παραβίαση των όρων σύμβασης με την υπηρεσία «Εύδοξος».

Συχνές Ερωτήσεις

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr