Παρά την κρίση οι γερμανοί φοιτητές επιλέγουν την Ελλάδα για Erasmus

Παρά την κρίση οι γερμανοί φοιτητές επιλέγουν την Ελλάδα για Erasmus

Πολλοί γερμανοί φοιτητές εξακολουθούν να επιλέγουν την Ελλάδα για ένα εξάμηνο σπουδών στο εξωτερικό. Οι λόγοι πολλοί, εξηγεί ο επικεφαλής των προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών της υπηρεσίας DAAD, Aλεξάντερ Ρόγκεναμπ. Η διάθεση για μάθηση σε συνδυασμό με το ανήσυχο πνεύμα για εξερεύνηση των γερμανών φοιτητών οδηγεί πολλούς από αυτούς στη χώρα μας. Aλλά οι λόγοι δεν σταματούν εκεί.

Οι καλές εμπειρίες παλαιών φοιτητών από τα ελληνικά πανεπιστήμια, η ατμόσφαιρα στα αμφιθέατρα αλλά και το υψηλό επίπεδο των διδασκόντων, αποτελούν κίνητρο για τους νεότερους, όπως γράφει το skai. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η βαθιά οικονομική και πολιτική κρίση των τελευταίων χρόνων δεν άφησε ανεπηρέαστη την κατάσταση στην ανώτατη εκπαίδευση. Το αντίθετο.

Eλκυστικός εκπαιδευτικός προορισμός

Σύμφωνα με τον Ρόγκενκαμπ η ελληνική κρίση έχει χτυπήσει τα ελληνικά πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα να πλήττονται από την έλλειψη κονδυλίων και τα εκπαιδευτικά προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών. «Τα ελληνικά πανεπιστήμια υποχρηματοδοτούνται στην πράξη εδώ και χρόνια. Ένα πρακτικό παράδειγμα είναι ότι πολλά αμφιθέατρα δεν έχουν θέρμανση τον χειμώνα ή σε άλλες περιπτώσεις δεν υπάρχουν χρήματα για την υποστήριξη ερευνητών που συμμετέχουν σε συνέδρια στο εξωτερικό», αναφέρει ο Ρόγκενκαμπ ενδεικτικά.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, παρατηρείται το εξής παράδοξο. Παρά την κρίση των ελληνικών πανεπιστημίων, πολλοί γερμανοί φοιτητές επιθυμούν να περάσουν μια περίοδο των σπουδών τους στην Ελλάδα, «επειδή θέλουν οι ίδιοι να δουν τι συμβαίνει στην χώρα». Πράγματι, επισημαίνει ο γερμανός ειδικός, η άφιξή και μόνο στο ελληνικό πανεπιστήμιο, παρά τις αντικειμενικές δομικές δυσκολίες της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης, αρκεί για να ανακαλύψει κανείς το «καλό» και δημιουργικό πρόσωπο της χώρας και των νέων ανθρώπων.

«Πολύ καλά καταρτισμένο διδακτικό προσωπικό, καθηγητές με σπουδές στη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ και μια πολύ καλή ατμόσφαιρα στις τάξεις» είναι μερικά από τα στοιχεία που αφήνουν πολύ θετικές εντυπώσεις στους γερμανούς φοιτητές που επιστρέφουν από την Ελλάδα στη Γερμανία. Μάλιστα κάποιοι από τους φοιτητές που έχουν συμμετάσχει σε πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο εκφράζουν την επιιθυμία ακόμη και να επιστρέψουν στην Ελλάδα για περαιτέρω έρευνα σε επίπεδο διδακτορικού.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr


1 1 1 1 1 Αξιολόγηση 0.00 (0 ψήφοι)